Anayasanın 3. maddesi nedir? Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ilk 2 maddesi neler?
Türkiye Cumhuriyeti'nin temel hukuk metni olan Anayasa, ülkenin yönetim sistemini, temel hak ve özgürlükleri, devletin temel niteliklerini belirler. Bu metnin ilk üç maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarını oluşturur. İşte Anayasa'nın bu kritik maddeleri...
Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerini belirleyen bu ilk üç madde, ülkenin yönetim felsefesini, milli kimliğini ve birliğini temsil eder. Bu temel ilkelere bağlılık, Türkiye'nin demokratik, laik ve hukuk devleti olarak yoluna devam etmesini sağlar.
ANAYASA NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır. 12 Eylül Darbesi sonrasında askerî yönetimin emriyle Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül 1982 tarihinde Danışma Meclisi tarafından ve 18 Ekim 1982 tarihinde Millî Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmiştir. Devlet Başkanı Kenan Evren, Anayasa'nın ilk üç maddesinin "değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini" dördüncü madde olarak taslağa ekletmiştir. 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan halk oylaması sonucu yüzde 91,37 oranında kabul oyu ile kabul edilmiştir.
ANAYASANIN İLK 2 MADDESİ NELER?
Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
ANAYASANIN 3. MADDESİ NEDİR?
III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti
Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.