Gürbüz Karakuş Biyografisi
Gürbüz Karakuş Kimdir ?
1954 yılında Artvin/Ardanuç İlçesinde doğan Gürbüz Karakuş ilk ve Ortaokulu Ardanuç ilçesinde, liseyi parasız yatılı olarak Ordu Lisesi’nde, lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (İktisat ve Maliye bölümü) tamamladı.
1976 yılında Güneş Matbaacılık A.Ş.’de 1 yıl çalıştıktan sonra 1977 yılında Kültür Bakanlığı’nda memur olarak işe başladı. Vekâleten Sosyal İşler Şube Müdürlüğü görevini yürütmekte iken 1981 yılında Maiyet Memurluğu sınavını kazanarak İçişleri Bakanlığı’na geçti. 1982–1983 yıllarında Tokat Valiliği’nde Maiyet Memuru olarak staj yaptı. Staj sırasında Turhal Kaymakam Refikliği, Reşadiye ve Doğanşehir Kaymakam Vekillikleri yaptı.
Daha sonra Bakanlık kursunu müteakiben 1984–1989 yılları arasında Gülşehir (NEVŞEHİR), 1989–1991 Akçakale, (Vekaleten ve Kurucu Kaymakam olarak 1 yıl Harran) (ŞANLIURFA), 1991–1993 Demirköy (KIRKLARELİ), 1993–1995 Vakfıkebir (TRABZON), 1995–1999 Hayrabolu (TEKİRDAĞ), 1999–2001 Erbaa (TOKAT), 2001–2003 Akşehir (KONYA), 2003–2008 Güngören (İSTANBUL) Kaymakamlıklarında bulundu. 2008 yılından itibaren Ceyhan (ADANA) Kaymakamlığı görevini sürdürmektedir.
Kaymakam Karakuş, 1991–1992 yıllarında İçişleri Bakanlığınca, yabancı dil eğitimi için 9 ay süreyle ABD’ye, 1996 yılında tarım ve hayvancılık konularında incelemelerde bulunmak üzere Fransa ve İtalya’ya, 2000 yılında ise yine Fransız yönetim yapısını yerinde incelemek amacıyla İçişleri Bakanlığı’nca Valiler Heyeti ve Bakanlık üst düzey yöneticileri ile birlikte Fransa’ya gönderilmiştir.
Görev yaptığı ilçelerde öncelikle devletle halkı kucaklaştırmaya, huzur ve güven ortamını sağlamaya, sosyal barış ve kardeşliği tesis etmeye önem vererek özel sektörü ve halkı gayrete getirici, devlet-halk işbirliği yoluyla sosyo-ekonomik ve toplumsal kalkınmayı gerçekleştirecek çabalara önem vererek, kalıcı ve istihdam sağlayıcı hizmetlerin yapılmasına öncülük etmiştir.
Gülşehir’deki çalışmaları ile Kapadokya’ya kilimcilik sanatını kazandıran Karakuş, bu ilçede SYDV’ca süt inekçiliği, arıcılık, briket imalat tesisi projelerini başarıyla uygulamış olup, MERNİS projesi ile nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması konusunda ülkemizde MERNİS projesi çalışmasını ilk bitiren “MİA” dır. Yine Gülşehir’de halk katkısıyla Ticaret Lisesi yapılması çalışmalarını başlatmış ve devletçe okul eğitime kazandırılmıştır.
Akçakale ilçesinde bir kütüphane yapılmasını sağlamış, belediyeye ait oteli öğrenci yurduna çevirerek, halk katkısı ile tefriş ederek eğitim hizmetine sunmuştur. Ayrıca Öğretmenevi’ni de kütüphanesiyle birlikte hayırseverlere tefriş ettirerek hizmete sunulmasını sağlamıştır. Eğitim amaçlı olarak aylık 12 sayfalık gazete çıkarmıştır.
KARAKUŞ, Demirköy İlçesi SDYV’ca kurduğu Vakıf Atölyesi ile orman ürünlerini işleyen ve istihdam sağlayan üretken bir tesisi kurumsallaştırmıştır. Bu anlamda MİA’ca ilçede yapılan ilk üretken tesistir. Bu atölyede doğrama ve mobilya işleri 20 yıl boyunca devam etmiştir.
Vakfıkebir ilçesinde bugün de geleneksel olarak devam eden Karadağ Yayla Şenlikleri’ni başlatmıştır. Özel sektörü teşvik ederek bir çay fabrikası kurulmasına öncülük etmiştir.
Hayrabolu İlçesi’nde Köylere Hizmet Götürme Birliği çalışmaları ile farklı bir hizmet modeli oluşturmuş, pazarlanan günlük ortalama 60-70 tonluk süt ürünü için organizasyon karşılığı firmalardan elde edilen gelir %2 kesinti formülü ile oluşturulan özgün modelle her ayın sonunda süt üreticilerine verilen süt parasının ötesinde, tüm Köy Muhtarlıkları’nın hesabına İller Bankası’ndan Belediyelere aktarılan kaynak gibi (Cumhuriyet tarihinde ilk kez) para aktarılmış, muhtarlıklara yatırımcı bir fonksiyon kazandırılmıştır. Yine Hayrabolu’da 100 tonlukluk Çiğ Süt Soğutma ve Soğuk Hava Depoları Tesisi’ni kurmuştur. Birlik çalışmaları ile telofon kabloları yer altına alınmış; okullar, sağlık ocakları, camiler, kaloriferli sisteme kavuşturulmuş, uçakla tarım alanlarına ilaçlama yaptırılmış, üreticilere piyasa fiyatlarının altında yem ve veterinerlik hizmetleri sunulmuştur. Birlikçe 86 mt. derinlikten çıkarılan su ve elektirik konusunda yardımcı olunarak 350 kişinin istihdam edildiği Şahnur Tekstil Fabrikası’nın ilçeye kazandırılması sağlanmıştır. Bakanlığımızca Tekirdağ’da Hizmet Birlikleri konusunda düzenlenen hizmet içi eğitimle ilgili olarak 86 MİA’e konferansçı olarak Hayrabolu Hizmet Modelini tanıtmıştır. Bu model TBMM’de ülke çapında yaygınlaştırılması amacıyla önerge olarak Meclis Başkanlığı’na sunulmuştur. Yine Akçakale İlçesi’nde olduğu gibi burada da eğitim amaçlı olarak aylık 12 sayfalık gazete çıkarmıştır.
Erbaa İlçesi’nde ise 12 kişilik bir kurs atölyesini Erbim Tekstil adı altında büyüterek 73 kişinin (SYDV’ndan yardım alan ihtiyaçlı, hastası olan, çocuk okutan, kimsesiz ve muhtaç kişilerin) maaşlı ve sigortalı olarak çalıştığı tekstil fabrikasına dönüştürmüştür.
Üç yıldan beri görev yaptığı Ceyhan İlçesi’nde ise hayırseverlerle yapılmış olan protokoller neticesinde 13 adet okul ile 2 adet öğrenci yurdunun yapılmasına öncülük ederek eğitimde maddi-fiziki anlamda büyük bir hamle gerçekleştirilmiştir. İki okulun ve bir öğrenci yurdunun çatısına güneş enerjisi sistemi kurulması ile bu okulların elektrik ihtiyaçlarını ücretsiz sağlamaları ve ileride devlete elektrik satarak bu okulların ödeneğe ihtiyaç duymadan okul giderlerini karşılamaları amaçlanmıştır. 6 adet eski okul hayırsever katkıları ile bakım ve onarımdan geçirilerek özel okul görünümüne kavuşturulmuştur. İlköğretimi bitiren bütün çocukların ve özellikle kız çocuklarının öğrenimlerine devam etmeleri için ilçe çapında 2 yıldan bu yana seferberlik sürdürülmektedir. Köylerden ikna edilerek Kız Meslek Lisesi'ne kazandırılan 73 kız çocuğu içinde bir yurt hizmete sunulmuştur. 3 katlı ve 21 odalı (60 yataklı) öğretmenevi halkın ve şirketlerin katkılarıyla 5 yıldızlı otel gibi tefriş edilerek hizmete sunulmuştur. Öğretmenevinde 2000 civarındaki taşımalı eğitim öğrencilerine hijyenik ve kaliteli yemek verilmesi uygulaması başlatılmıştır. Ayrıca Kaymakamlığımızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden temin edilen 1 büyük Halk Otobüsü ile ilçenin kenar mahallelerinde oturan fakir ve muhtaç ailelere mensup 300 civarındaki öğrenci hergün okullarına ücretsiz olarak taşınmaktadır. Yine Ceyhan’da SYDV kanalıyla uygulanan iki proje ile yörede Saanen Keçiciliği'nin geliştirilmesine ve istihdam oluşturulmasına katkı sağlanmıştır. İlçemizin ve ülkemizin gerektirdiği tabloya uygun olarak kardeşliği pekiştirmek amacı ile Türk-Kürt-Roman-Sünni-Alevi olmak üzere 18 öğretmen 15 sivil halktan olmak üzere 33 kişilik bir mehteran gösteri ekibi kurulmuş olup Ceyhan Kaymakamlığı böyle bir ekibe sahip olan ilk ve tek ilçedir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Hizmet Birlikleri yoluyla üretkenliğe önem veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışmaları konusunda ülkemiz vakıflarına örnek olacak bir uygulama getirmiş olup, yoksulları üç gruba ayırmış (acil, normal ve kömür grubu) vakıf kaynaklarını sunma konusunda sosyal adaleti daha iyi tesis ederek başarılı ve örnek bir modele dönüştürmüştür.
Kaymakam Karakuş, iki kez üstün başarı sicili, birçok takdirname, teşekkür ve çok sayıda plaketle taltif edilmiş olup 2007 yılında Güngören'de GÜSİAD tarafından ‘Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülürken yine 2008 yılında İstanbul’da gazete 365 tarafından halkın anketiyle ilçeler arasında 'Yılın Kaymakamı' seçilmiştir. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli konularda konferans, seminer, panel gibi etkinliklere katılan
Gürbüz Karakuş ingilizce bilmekte olup, evli ve üç erkek çocuk babasıdır.