Haberler

Zorlu Enerji Kızıldere Santrali'nde Üretime Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zorlu Enerji'nin Kızıldere II Jeotermal Santrali'nin ilk fazı üretim ve ticari satışa başladı.

Zorlu Enerji'nin Kızıldere II Jeotermal Santrali'nin ilk fazı üretim ve ticari satışa başladı.

Zorlu Enerji'den yapılan açıklamaya göre, Zorlu Enerji'nin toplam üretim kapasitesi 80 MW olan Denizli Sarayköy'deki Kızıldere II Jeotermal Santrali projesinin 60 megavattık (MW) ilk fazında performans ve güvenilirlik testleri başarı ile tamamlandı.

Santralin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından resmi kabulünün yapılmasının ardından, ticari elektrik satışına başlandı. Santralin 20 MW'lık ikinci fazı ise, 2013 yılının son çeyreğinde devreye alınacak.

Kızıldere II jeotermal projesi tamamlandığında 95 MW gücüne sahip dünyanın en büyük on jeotermal santrali arasında yer alacak. Kızıldere projesi kapsamında üretilecek yıllık 600 kilovatsaat (kWh) elektrik ile 2 bin 500 konut ve 500 dönüm sera ısınacak.

Kızıldere II Jeotermal Santrali ile ilgili bilgi veren Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Kızıldere II Jeotermal Santrali'nde sona yaklaşmak üzere olduklarını belirterek, "Tam kapasite ile üretime geçtiğinde, yıllık 600 milyon kWh elektrik üretecek olan santralimizin, dünyanın sayılı jeotermal santralleri arasındaki yerini alacak olmasından ayrıca mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Zorlu Enerji'nin jeotermal alanında Türkiye'nin en deneyimli ve yüksek teknolojiye sahip şirketi olduğunun altını çizen Sinan Ak, Türkiye'deki jeotermal yatırım çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini ifade etti.

Sinan Ak, diğer jeotermal yatırımları hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Zorlu Enerji olarak, Denizli'nin Sarayköy ilçesindeki Karataş mevkiinde yürüttüğümüz jeotermal kaynak araştırmalarımız olumlu sonuçlar verdi. 100 MW kurulu gücünde, 25 yıl boyunca elektrik üretecek yeni bir jeotermal santrali kurmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvuruda bulunduk. 2040 yılına kadar üretim lisansımızın bulunduğu Manisa-Alaşehir jeotermal sahamızda da sondaj çalışmalarını sürdürüyoruz.

45 MW kurulu güce sahip olacak tesisin inşaatına, proje finansmanı tamamlandıktan sonra bu yıl içerisinde başlamayı hedefliyoruz. Simav'da da jeotermal çalışmalarımız bulunuyor. Yine Bitlis ve çevresinde jeotermal enerji üretimi için araştırmalarımız devam ediyor. Yapacağımız tüm jeotermal enerji yatırımlarımızla, ülkemizin 2023 jeotermal hedefinin yarısını 2015 yılına kadar tek başımıza üreteceğiz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close