Zor Bulunan Plaklar Mezatta Satıldı
Ajda Pekkan, Barış Manço, Tanju Okan, Semiramis Pekkan, Cem Karaca, Berkant ve Beatles gibi efsanevi isimlerin nadir bulunan plakları, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tekne turunda satışa sunuldu.
Ajda Pekkan, Barış Manço, Tanju Okan, Semiramis Pekkan, Cem Karaca, Berkant ve Beatles gibi efsanevi isimlerin nadir bulunan plakları, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tekne turunda satışa sunuldu.
Balat İskelesi'nden kalkan teknede yapılan ve 1970 ve 80'lerin yabancı müziklerinden, Türk müzisyenlerin az bulunan kayıtlarına kadar birçok plağın açık artırmaya sunulduğu mezatta, Semiramis Pekkan'ın 1969 yılına ait ilk long play'i 2 bin liraya alıcı buldu.
Teos Antik'in sahibi Mehmet Teoman Ünligil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plakseverleri kaynaştırma adında organizasyonda yer aldığını belirterek, "Kendi plaklarım da mezata çıkıyor. Mezatta 100 liradan 7 bin liraya kadar plaklar sergileniyor. Buradaki plakseverlerin hiçbiri, ticari amaçla bunları almıyor. Herkes kendi koleksiyonunda olan plakları getiriyor." dedi.
Plaklara her yaştan ve meslekten kişinin ilgi gösterdiğini dile getiren Ünligil, ressam, mimar ve iletişimci gibi farklı mesleklerden kişilerin plak mezatına geldiğini söyledi.
Ünligil, 1960'lı yıllara ait Ajda Pekkan plaklarının da mezatta yer aldığının altını çizerek, aralarında Sezen Aksu, Berkant, Cem Karaca, Tanju Okan ve Barış Manço'nun da yer aldığı önemli isimlerin plaklarının mezatta satışa sunulduğunu vurguladı.
Kendisinin de bu isimleri çok sevdiğini kaydeden Ünligil, "1962'de doğduğumda babamın aldığı Dual Pikap hala duruyor. Plak sevgimi bu açıklar sanırım." ifadelerine yer verdi.
Sahaf ve plakçı Kemal Güllü de Türkiye'de son 7-8 yıldır plaklara ilginin arttığını aktararak, "Bu bütün dünyada yayılan bir trend. Eski şeylere gösterilen ilgiyle plağa ilgi de arttı. Yurt dışında özellikle Avrupa'da ilgi hiç kesilmemiş. Hep devam etmiş. 1980-1990'larda da plak dinlenmiş. Bizde ne yazık ki 1980'lerin ortasından sonra özellikle plaklar evlerden atılmaya başlamış. Kasetlerin daha popüler olması, ardından CD döneminin başlamasıyla, plaklar gözden düşmüş ve insanlar evlerindeki plakları atmış." değerlendirmesinde bulundu.
Plak sevgisinin son iki yılda zirveye ulaştığını ifade eden Güllü, şunları kaydetti:
"Bu ilgi daha ne kadar sürer bilmiyorum ama şu an plaklar 'İkinci plak dönemi' diyebileceğimiz bir dönemi yaşıyor. Özellikle sosyal medya üzerinde müthiş bir hareketlilik var. Plakseverlerin toplandığı ve birlikte hareket ettiği platformlar var. Son bir yıldır Balat'ta Teos Antik'te plak mezatları yapıyoruz ve çok ciddi ilgi görüyor. Bizden sonra başka plak mezatları da başladı ve bunlar sevindirici gelişmeler."
Güllü, farklı bir şey yapma düşüncesiyle teknede mezat yaptıklarına dikkati çekerek,"İstanbul Boğazı'nda bir plak mezatı yapma kararı aldık. Çok da ilgi var. Yerli ve yabancı yüzlerce plak getirdik. Çok önemli sanatçıların da plakları var. Plakları insanların beğenisine sunacağız." diye konuştu.
Her meslek grubundan ve her yaştan insanın plaklara ilgi gösterdiğini belirten Güllü, "Bunlar eski şeyler olduğu için belli bir yaşın üzerindekilerin ilgi gösterdiği zannediliyor ama öyle değil. Çok genç arkadaşlarımızın da plaklara ve özellikle de taş plaklara ilgi duyduğunu söyleyebilirim. 1940, 1950 ve 1960'ların taş plaklarını günümüz gençleri de dinliyor." dedi.
Kemal Güllü, özellikle Issız Adam filminin ardından plaklara ilginin daha da arttığını belirterek, film için numaralandırılmış 2 bin 222 adet plak hazırlandığını söyledi.
Issız Adam'ın film müziklerinin de olduğu mezatta, Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar, Zeki Müren'in Saklı Kayıtları 1-2, Müslüm Gürses'in bir önceki hafta satışa sunulan Mahzendeki Şarkılar, Ajda Pekkan, Bülent Ortaçgil, Ayten Alpma ve Esmeray'ın plakları müzikseverlerden yoğun ilgi gördü.
Yaklaşık 5 saat süren mezattaki plak satışında, yaklaşık 15 bin lira elde edildi.