Zonguldak'ta Fotokapanla 10 Su Samuru Görüntülendi
ZONGULDAK'ta, yaban hayvanlarının tür ve sayılarını belirlemek amacıyla kurulan fotokapanlarla 4 ayrı yerde 10 su samuru görüntülendi.
ZONGULDAK'ta, yaban hayvanlarının tür ve sayılarını belirlemek amacıyla kurulan fotokapanlarla 4 ayrı yerde 10 su samuru görüntülendi.
Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında yaklaşık 2.5 yıl önce imzalanan protokol ile kentte yaban hayatı popülasyonlarının çeşitliliğine yönelik envanter çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında yaban hayvanlarının yoğun yaşadığı alanlara 90 fotokapan kuruldu. Merkeze bağlı Göbü Köyü ile Çaycuma İlçesine bağlı Filyos Beldesi arasında dere kenarlarındaki alanlara kurulan fotokapanlara su samuru takıldı. Geçen yıl Nisan ayında fotokapanla 4 ayrı bölgede 10 su samuru görüntülendi. İl genelinde su samuru envanter çalışmasının 1.5 yıl daha süreceği belirtildi.
Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Sözen, su samurlarının Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlikeye yakın kategorisinde listelendiğini belirterek, "Su samuru, Zonguldak çevresindeki akarsularda da doğal olarak yaşayan bir türdür. Üniversitemiz ve DKMP Zonguldak Şube Müdürlüğü'nün katkılarıyla Filyos Nehri boyunca ve Göbü Deresi'nde su samurları foto kapanlarla veya görsel olarak gözlenmiştir. Su samurunun olması bizleri çok sevindirdi. Fotokapanlarla yaban hayatındaki popülasyonunu 1.5 yıl daha takip edeceğiz. Şuana kadar il genelinde su samuru sayısını belirlemeye yönelik çalışmalar devam ediyor" dedi.
Öte yandan, Göbü Köyü'nde 5 yıl önce derenin ıslahında çalışan iş makinesinin operatörü tarafından 3 su samuru yavrusu bulunmuş, daha sonra annelerinin yakınında doğaya bırakılmıştı.
- Zonguldak