Zonguldak'ta 686 Ağır Hasarlı Konutun Yıkımı İçin Ödenek Talebi
Zonguldak'ta, 1985- 2010 yılları arasında sel ve heyelan gibi nedenlerle ağır hasar gören 686 konutun yıkımı için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan ödenek talep edildi.
Zonguldak'ta, 1985- 2010 yılları arasında sel ve heyelan gibi nedenlerle ağır hasar gören 686 konutun yıkımı için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan ödenek talep edildi.
Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, 1 yıl önce il genelindeki hasarlı konutlar üzerinde çalışma başlattıklarını söyledi. Güngör, 1985- 2010 yılları arasında sel, heyelan ve tasman (madencilik faaliyetleri sonucu yer altında oluşan boşlukların yer üstünde oluşturduğu çöküntü) gibi nedenlerle konutları hasar gören ailelere afet konutu tahsis edilirken, hasarlı konutların yıkılmadığının belirlendiğini dile getirdi. Güngör, 686 ağır hasarlı konutun yıkılması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan 3 milyon lira ödenek talep ettiklerini kaydetti.
GEÇEN YIL 73 KONUT TAHLİYE EDİLDİ
Güngör, geçen yıl ise özellikle heyelanlar nedeniyle 73 konutu tahliye etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Güngör, Çatalağzı Beldesi'nde 10, Ereğli'ye bağlı Sofular Köyü'nde 18, Karakavuz Köyü'nde 11, Çaycuma'ya bağlı Temenler Köyü'nde 20, Muhsinler Köyü'nde ise 14 konutun tahliyesinin gerçekleştiğini, geçici barınma için kira yardımında bulunulan bu ailelere de afet konutu yapılacağını söyledi. Güngör, söz konusu 73 konut için henüz yıkım kararı çıkmadığını kaydetti.
Güngör, özellikle kırsal kesimde vatandaşların kendi imkanlarıyla yaptığı konutların bir çoğunun inşaat tekniğine uygun inşa edilmediğini belirtti. Güngör, "Bu konutlar güvensiz oluyor. Küçük bir yağmurda bile zarar görüyor. Bu da bizi çok zorluyor. Bu konutları tahliye etmek zorunda kalıyoruz. Özellikle bu tür yerlerde arazinin bozulmaması, ağaç bütününün, toprak yapısının bozulmaması çok önemli. Birçok yerde ağaçların kesildiğini görüyoruz. Ağaçlar erozyonu önlediği için kesilmemesi gerekir" dedi.
'TAHLİYE ETMEYENLERİN ELEKTRİK VE SUYUNU KESİYORUZ'
Ahmet Güngör, hasarlı konutları tahliye ederken de zorluklar yaşadıklarını belirtti. Güngör, "Vatandaş, kalacak yeri olmadığı gerekçesiyle hasarlı evinden çıkmak istemiyor. Biz de belediye ile işbirliği içinde bu kişilerin elektrik ve sularını kesiyoruz. Evlerini boşaltmaları için tebligat yapılıyor. Vatandaşlar gidecek yeri olmadığı için hasarlı binalardan çıkmak istemiyor. Onlar da haklı. Ama kanunen bizim de yapmamız gereken görevler var. Burada da elektriği ve suyunu kesiyoruz" diye konuştu. - Zonguldak