Zonguldak Sanal Tarla Oyunları Yerine Gerçek Tarlada Buğday Ekip Ekmek Yaptılar Hd
Sanal tarla oyunları yerine gerçek tarlada buğday ekip ekmek yaptılarZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, gençlerin cep telefonu ve bilgisayarlarda oynadığı sanal tarla oyunlarının önüne geçmek için proje geliştirdi.
Sanal tarla oyunları yerine gerçek tarlada buğday ekip ekmek yaptılar
ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, gençlerin cep telefonu ve bilgisayarlarda oynadığı sanal tarla oyunlarının önüne geçmek için proje geliştirdi. Proje kapsamında tarlada çalışarak buğday eken gençler, hasat zamanı topladıkları buğdayları değirmende un haline getirdi, yaptıkları ekmekleri maddi durumu kötü olan ailelere dağıttı.
Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, daha önce hiç toprakla tanışmamış, tarla üretimini bilmeyen ve cep telefonlarında oldukça yaygın olan çiftlik oyunları oynayan gençlerin gerçek üretimi öğrenmeleri amacıyla 'Topraktan Sofraya Üreten Gençlik" projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında geçen yıl Ekim ayında Beycuma beldesindeki 2,5 dönümlük arsaya buğday ekimi yapıldı. Belde sakinlerinin desteğiyle tarlaya buğday tohumları eken gençler, hasat zamanına kadarda tarlanın bakımını yaptı. Yaşları 14-29 arasında değişen 50 gencin dahil olduğu projede hasat zamanı ile birlikte büyüyen başaklar toplandı. Beycuma Belediyesi'nin desteğiyle getirilen makine ile başaklardan buğday elde edildi. Gençler, çuvallara doldurdukları buğdayları un haline getirmek için değirmene götürdü. Değirmende buğdayların nasıl un haline dönüştürüldüğünü izleyen gençler, daha sonra unlarla köy evinin önündeki taş fırında ekmek yapmayı öğrendi. Köylülerle birlikte yapılan ekmekler, beldede maddi durumu yetersiz ailelere dağıtıldı. Hafta boyunca yapılacak ekmekler dağıtılmaya devak edilecek.
Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürvekili Hakan Yüksel, gençlere yönelik gerçekleştirdikleri sosyal ve kültürel aktiviteler kapsamında projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Birçok projede köy çocuklarının şehir merkezlerine götürüldüğünü, bu projede ise tam tersi olarak şehir merkezindeki çocukların köye götürüldüğünü ifade eden Yüksel, şöyle dedi:
"Gençlerimizle ilgili sıklıkla projeler geliştiriyoruz. Sanal alemde gençlerimiz çiftlik oyunları oynuyorlardı. Bununla ilgili bir proje yapmaya karar verdi. Biz köy çocuklarını şehre götürüyoruz. Birde şehirde yaşayan çocukları köye götürelim dedik. Beycuma Belediyesinin desteğiyle bir tarla tahsis edildi. Geçlerimizle Ekim ayında geldik. Tarlanın sürülmesinden, ekiminden, gübrelenmesinden, biçilmesinden her aşamasında gençlerimizle burada faaliyetlerimiz gerçekleştirdik. Harman dövme işini de gördüler. Buğdayı aldık. Değirmende buğdayları un haline getirdik ve ekmek yaparak maddi durumu ailelere dağıttık. Bu bir farkındalık yaratma projesiydi. 10 çuvalı geçen bir buğday aldık. Her yıl daha farklı çalışmalar yapacağız. Buğday ekimi de devam ettirmek istiyoruz. Gençlerimiz çok azimli ve istekli çalıştılar. Projenin devam etmesini istiyorlar. Gelecek yıl daha çok gençle bu projeyi genişleterek yapmak istiyoruz."
Gençlerden Yasin Tekin, projeyle birlikte ekmek üretimini en başından sonuna kadar görme imkanı yakaladıklarını söyledi. Gençlerin sanal tarla oyunlarında vakit geçirmek yerine bu projede yer almaya davet eden Tekin, "Ekmeğin en başından sonuna kadar nasıl üretildiğini bizzat içinde bulunarak gördük. Gençler, cep telefonlarında sanal tarla oyunları oynamak yerinde gelecek yılda yapılması düşünülen bu projede yer almalarını tavsiye ediyorum. Çok mutlu olacaklardır." dedi.