Haberler

Zonguldak Müftüsü: Oruç Tutan Kadın ve Erkeğin Aynı Yerde Denize Girmesi Caiz Değil

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak İl Müftüsü Nuh Korkmaz, Ramazan ayında oruç tutan kadın ve erkeklerin ayrı yerlerde denize girmeleri gerektiğini belirterek, "Aynı yerde denize girmek caiz değil, orucu zedeler.

Zonguldak İl Müftüsü Nuh Korkmaz, Ramazan ayında oruç tutan kadın ve erkeklerin ayrı yerlerde denize girmeleri gerektiğini belirterek, "Aynı yerde denize girmek caiz değil, orucu zedeler. Tuttuğun ibadetin sevabını gidermektir bu. Oruç olur ama işte öylesine oruç olur" dedi.

Müftü Nuh Korkmaz, ramazan ayında oruç tutmanın nefis terbiyesi olduğunu, insanı olgunlaştırması açısından da çok önemli bir ibadet olduğunu söyledi. Ramazanın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaz mevsimine denk geldiğini hatırlatan Korkmaz, "Buna rağmen geçen yıl serinlik oldu, rahat bir oruç tuttuk. Bu yıl da Cenab-ı Hak, sabrımızın mükafatı olarak yine o serinliği verecektir. Oruç; sabır ve tahammül işidir. Bazı şeylere katlandığınız zaman Allah o sıkıntıyı gideriyor. 'Güzel bir oruç tutacağız' diye niyaz edilirse bir ferahlık, rahatlık olur" dedi.

ERKEK VE KADIN AYRI YERLERDE DENİZE GİRMELİ

Korkmaz, ramazanda oruç tutanların su yutmadığı sürece denize girebileceğini söyledi. Erkeklerin göbek altıyla diz arasını kapatması, kadınların da aynı şekilde mahrem yerlerini kapatması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, kadın ve erkeklerin ayrı yerlerde denize girmeleri gerektiğini belirtti. Müftü Korkmaz, şöyle dedi:

"Orucun manevi yönü var. Manevi yönü de harama yol vermemektir. Sen ona yol bulursan, ona kapı açarsan haram kapıları açılır. O da caiz değil. Ama kadınlar ayrı bir yerde, erkekler ayrı bir yerde girerse buna bir mani yok. Aynı yerde denize girmek caiz değil, orucu zedeler. Yani yaptığın ibadetin sevabını gidermektir bu. Oruç olur ama işte öylesine oruç olur. Niçin oruç tutuyoruz? Sevap almak için. O sevabı gidermemek lazım, zayi etmemek lazım."

Korkmaz, oruç tutanlara cinsel ilişkinin dinen sahurla iftar arasında yasak olduğunu, iftardan sahura kadar ise bir engel olmadığını kaydetti.

JET İMAMLARA UYARI

Jet imamları da uyaran Korkmaz, şöyle konuştu:

"Teravih bir namaz olduğu için ibadettir. İmamlarımıza, 'Ne aşırı yavaş, ne de aşırı hızlı kıldırmayın' diyoruz. Ortası nedir? En hayırlısı vasat olandır. Vasat bir şekilde o ibadeti yapmaktır. Vatandaşa namaz kıldırırken adabına uygun, erkanına uygun şekilde hareket etmek lazım. Yoksa, 'Vatandaş peşimde namaz kılsın, jet imamım' diye bu şekilde ibadet caiz de değil, doğru da değil. O da sadece yatıp kalkmaktan ibaret olur. Gelen cemaat 'teravih namazını huzur içinde kıldım' demelidir. Koşturarak, yorularak ibadet olmaz." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close