Haberler

Zonguldak Madenci, Yeni Yılda İşten Çıkarmaların Sürmesinden Korktu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin öldüğü faciasından önce yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Zonguldak'taki özel maden şirketlerinde şimdilerde çalışan 1100 civarındaki işçi, yeni yılda sektörde işten çıkarmaların sürmesinden korkuyor.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin öldüğü faciasından önce yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Zonguldak'taki özel maden şirketlerinde şimdilerde çalışan 1100 civarındaki işçi, yeni yılda sektörde işten çıkarmaların sürmesinden korkuyor.

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan sonra Eylül 2014'te 'Torba Yasa' olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesi ile işçi ve iş güvenliği maliyetleri artan Zonguldak'taki özel maden şirketleri işçi çıkarma yoluna gitti. Bazı maden işletmeleri, hükümetin yaptığı iyileştirmeye rağmen iş yerlerini kapatma aşamasına geldi. 15 Haziran'daki düzenlemeyle ton başına 60 lira tutan ek maliyetin 22 lirası devlet tarafından karışlanan maden sahipleri, geri kalan 38 liranın getirdiği yük altında ezildiklerini söyledi.

Kentteki 20 özel maden şirketinde 2012'de yaklaşık 5 bin işçi çalışırken, bu sayı şimdilerde 1100'e kadar geriledi. Birçok madenci yeni yıla işsiz girmenin üzüntüsünü yaşarken, henüz işlerini kaybetmeyen az sayıdaki madenci de yeni yılda işten çıkarmaların devam etmesinden endişe ediyor. 4 yıllık madenci 23 yaşındaki Okan Akbaba, birçok arkadaşının yeni yıla işsiz girdiğini, kendileri de işsiz kalma korkusu yaşadıklarını söyledi. Akbaba, "Bizde para yok, huzur var. Ne olacağı belli değil. Yılbaşından sonra ya ocaklar hepten kapanır, ya da devam ederiz. Devletin işverenlere biraz destek çıkması lazım. O zaman işlerimiz iyiye gider. Yoksa bu şirketler bu yükü götüremezler" dedi.

11 yıllık madenci 40 yaşındaki Cengiz Karabıyık ise yeni düzenlemeyle 1050 lira olan ücretinin 2150 liraya çıktığını, ancak 3 aydır para alamadığını söyledi. 20 yıllık madenci 37 yaşındaki Muhammet Kara da "Dışarıdan gelen kömür daha ucuza mal oluyor. Böyle olunca da ithal kömür geliyor sürekli. Taşkömürünün çıkması daha zor. Burada hep işçi gücü gerektiren kömür çıkarıyoruz. Patronlar bize 'maliyeti karşılayamıyoruz' diyorlar. Önümüzü göremiyoruz. Yeni yılda işsiz kalmaktan korkuyoruz" dedi.Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ise Ankara'da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda yaptıkları toplantıda sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdiklerini söyledi. Maden işçisine ödenen iki asgari ücretten birinin devlet tarafından karşılanmasını istediklerini belirten Demir, "Yani çıkan yasa gereği işçi maliyetleri arttı. İşveren uluslararası pazarda rekabet edemez hale geldi. Bizim talebimiz, yasayla birlikte işçiye verilen iki asgari ücretten birinin devlet tarafından karşılanması. Yılbaşına kadar sorunun çözülmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close