Zonguldak - Hayati Tehlikeyi Atlattı Tenceredeki Sıcak Çorba 9 Aylık Yağmur´Un Üzerine Döküldü
Anneni İlk Anda Küvette Soğuk Suya Sokarak Yanıklarının Derinleşmesini Önlediği Yağmur Bebek, Hastanedeki Tedaviyle Hayati Tehlikeyi Atlattı
Anneni ilk anda küvette soğuk suya sokarak yanıklarının derinleşmesini önlediği Yağmur bebek, hastanedeki tedaviyle hayati tehlikeyi atlattı
ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'nde, üzerine kaynar çorba dökülen 9 aylık Yağmur Ecmel Bayram, annesi 20 yaşındaki Derya Bayram'ın ilk müdahalesiyle kurtuldu. Derya Bayram'ın, ilk anda küvette soğuk suya sokarak yanıklarının derinleşmesini önlediği Yağmur bebek, hastanedeki tedaviyle hayati tehlikeyi atlattı.
Devrek'te mobilya atölyesinde çalışan 30 yaşındaki Yıldıray Bayram ile ev kadını Derya Bayram'ın 9 aylık bebekleri Yağmur Ecmel Bayram, 23 Eylül akşamı yemek masasının kenarında duran çorba tenceresine yürütüçteyken uzanıp çekti. Tencerenin içindeki kaynar çorba, Yağmur bebeğin üzerine döküldü. O sırada telefonla konuşan Derya Bayram, diğer odada bulunan eşine haber verip bebeğini hemen küvete götürdü. Üzerindekileri çıkardıktan sonra da soğuk suyla yıkadı. Bayram çifti, ardından da çocuklarını Çaycuma Devlet Hastanesi'ne götürdü. Yağmur bebek, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
Burada tedavi altına alınan, el, kol ve bacakları ile göğüs bölümünde 2 ve 3'üncü derece yanıklar saptanan Yağmur bebek, 1 haftalık tedavinin ardından hayati tehlikeyi atlattı. Derya Bayram, kızının tencereye uzandığını fark etmediklerini söyledi. Bayram, "Sağlık programlarını çok izliyorum. Bu tür yanıklarda nasıl müdahale edileceğini orada görmüştüm. İlk anda panik olduk. Ama sonra hemen soğuk suyla kızımı yıkadım. Sonra da hastaneye götürdük. Orada bayılmışım zaten. Şu anda durumu iyiye gidiyor çok şükür" dedi.
İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
ZKÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Eksal Kargı, hasta ilk geldiğinde yüzde 30 civarında yanığı bulunduğunu ve hayati riskinin olduğunu söyledi. Yanıklar için pansuman ve yara bakım tedavisi uygulanan hastanın şu anda hayati riski atlattığını kaydeden Prof.Dr. Kargı, bundan sonraki süreçte hastanın 3'üncü derece yanık olan bölgelerine deri yaması yapılacağını belirtti. Bu tür vakalarda ilk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Kargı, "İlk müdahale, özellikle böyle küçük hastalarda çok önemli. Hastayı hemen soğuk suyla yıkamak ve temizlemek gerek. Üzerindeki elbiseleri yavaş yavaş çıkarmak lazım. Tabi bunları yaparken çok dikkatli olunmalı. Deriyi soymamak gerekiyor. Bu müdahale, yanığın derinleşmesini ilk anda azaltmak için önemli" diye konuştu.