Zirve Yayınevi Olayının 3. Duruşması da Ertelendi
Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 Kişiyi Öldürdüğü Öne Sürülen Sanıklar Davanın 3. Duruşmasında Hakim Karşısına Çıktı. Duruşma, Dosyadaki Eksikliklerin Giderilmesi İçin 17 Mart'a Ertelendi.
Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdüğü öne sürülen sanıklar davanın 3. duruşmasında hakim karşısına çıktı. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 17 Mart'a ertelendi.
3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bugünkü duruşmaya Hollanda Büyükelçiliği Siyasi İşler Başkanı Erkan Keskinsoy, Almanya Büyükelçiliği Müsteşarı Martin Grand, Avrupa Konseyi Türkiye Delegasyonu'ndan Drago Bellado, Ankara Kurtuluş Kiliseleri Baş Pastörü İhsan Özbek, Norveç Büyükelçiliği Komisyon Şefi Yardımcısı Stion Cristiansen, iyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği Doğu ve Güneydoğu Bölge Başkanı Niki Perinçek, öldürülen Alman Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın, Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, öldürülen Uğur Yüksel'in annesi Fatma ve babası İbrahim Yüksel, mağdur avukatı Orhan Kemal Cengiz ile bazı sanık yakınları ile yabancı ve Türk basınından gazeteciler katıldı.
Herkesin salondaki yerini almasının ardından tutuklu sanıklar Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C.'de salona getirildi.
Duruşmanın başlaması ile söz alan müdahil avukatlarından Özkan Yücel, olayların çete faaliyeti olduğunu, çocukların kullanıldığını ve bu çete faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasında mahkemeye büyük görevler düştüğünü belirtti. Yücel, mahkemenin görüntülü ve sesli sistemle izlenmesi, 31 klasörden oluşan mahkeme dosyasının 16'sının öldürülen kişiler ve Zirve Yayınevi faaliyetleri ile ilgili olduğunu ve bunların dava dosyasından çıkarılmasını talep etti. Yücel ayrıca, sanıkların yer gösterme görüntüleri ve diğer ilgili görüntülerin de uzman kişiler tarafında incelenmesini talep etti.
Mahkemede söz alan diğer müdahil avukatları da yargılamanın adil olmasını istedi. Mahkemenin adil olduğu yönünde kafalarında soru işaretleri bulunduğunu ifade eden avukatlar, adli emanette görünen veya görünmeyen delillerin karartılmayacağından emin olamadıklarını dile getirdi. Avukatlar ayrıca, mahkemenin görüntülü ve sesli olarak kaydedilmesi yönünde Adalet Bakanlığı'na başvurduklarını, Adalet Bakanlığı'nın ise mahkeme ve savcılıktan böyle bir talep gelmesi halinde talebi değerlendirileceğini söyledi.
Talepler üzerine mahkemeye bir süre ara verildi. Mahkeme heyeti bir süre görüştükten sonra, duruşmanın görüntülü ve sesli olarak kaydedilmesi, öldürülen kişiler ve Zirve Yayınevi ile ilgili olan 16 dosyanın dava dosyasından çıkarılmasını talebini reddetti. Mahkeme heyeti, avukatların 3. talebi olan sanıkların yer göstermeye ait görüntülerinin CD olarak çoğaltılarak kendilerine verilmesini ise oy birliği ile kabul etti.
Müdahil avukatları talepleri reddedilince mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğünü öne sürdü. Mahkeme heyeti ise müdahil avukatların sözleri karşısında, şikayetlerini 7 gün içerisinde dilekçe ile bildirmelerini istedi ve mahkemenin tarafsız olup olmadığını belirlemek için talepleri Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermeye karar verdi.
Mahkeme daha sonra dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 17 Mart'a erteledi.
Malatya'da 18 Nisan tarihinde 1'i Alman uyruklu 3 kişiyi öldürmek suçundan tutuklu yargılanan Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C. bugün 3. kez mahkeme önüne çıktı. Sanıklar; Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı örgüt kurmak, terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde birden fazla adam öldürmek, iş yeri dokunulmazlığını bozmak ve silahlı terör örgütüne yardımda bulunmak"tan yargılanıyor.
(NA-OÇ-GS-Y)