Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Zirve Davasında Jandarma'dan Jitem Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirve Yayınevi davasında savunma yapan tutuklu sanık Jandarma Astsubay Abdullah Atılgan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın, bilgi edinme yasası kapsamında JİTEM için "Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı emrinde faaliyet gösteren bir birimi ifade"...

Zirve Yayınevi davasında savunma yapan tutuklu sanık Jandarma Astsubay Abdullah Atılgan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın, bilgi edinme yasası kapsamında JİTEM için "Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı emrinde faaliyet gösteren bir birimi ifade ettiği" cevabını verdiğini söyledi.

Zirve Yayınevi davasının 83. duruşması ikinci oturumunda sanık Astsubay Abdullah Atılgan, mahkemeye karşı ek savunmasını yapmayı sürdürdü.

Duruşmada JİTEM'ci olduğu iddiası ile ilgili olarak ek savunmasında açıklamada bulunan sanık Astsubay Abdullah Atılgan, "JİTEM diye bir oluşumun bulunup bulunmadığı, varsa ne zaman kurulduğunu, hiyerarşik açıdan nereye bağlı olduğunu, görevinin ne olduğunu, halen faal olup olmadığını, şahsımın bu oluşumla bir ilişkisinin olup olmadığını ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı herhangi bir birimin Özel Kuvvetler Komutanlığının devamlı emrine verilip verilmediğini, bilgi edinme kanunu kapsamında yapmış olduğum talebe, Jandarma Genel Komutanlığının 30 Ocak 2013 tarihli yazısıyla cevap geldi" dedi Atılgan, cevapta, "Kamuoyunda JİTEM olarak ifade edilen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Komutanlığının, 1988-1990 tarihleri arasında geçici kadroyla Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı emrinde faaliyet gösteren bir birimi ifade ettiği, görevinin bölücü terörle mücadelede etkin istihbarat sağlanması olduğu, halen, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde JİTEM isminde bir birimin bulunmadığı, Abdullah Atılgan'ın Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görev yapan astsubay statüsünde bir personel olduğu, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı herhangi bir birimin özel kuvvetler komutanlığının emrine verildiğine dair herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı"nın açık bir şekilde belirtildiğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığının vermiş olduğu cevabın, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerince tutularak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen JİTEM raporu ile bire bir örtüştüğünü kaydetti.

Sanık Abdullah Atılgan, sanık ve gizli tanık İlker Çınar'ın mahkemedeki duruşmada, kendisinin sarı basın kartının bulunduğu iddiasının, Mersin Valiliği tarafından yalanlandığını kaydetti. Atılgan, Tarsus Ekspres Gazetesi'ne köşe yazarak buradan para aldığını söyleyen İlker Çınar'ın ifadesinin, bu gazetenin Tarsus Kaymakamlığına verdiği dilekçede, herhangi bir ücret ödenmediğinin, yine bu gazete tarafından İlker Çınar'a tanıtım ya da basın kartı verilmediğinin bildirildiğini kaydetti.

Sanık Atılgan savunmasında, "Süper ajanımız İlker Çınar, 24 Aralık 2010 tarihli ifadesinde "2000 yılında Kamil Musa Selçuk Efes'te bulunan İncil Akademisi'ne gitmem konusunda tavsiyede bulundu. Ben de kabul ettim ve burada 2 yıl süre ile yani 2002 yılına kadar kurs aldım. Kursu bitirdikten sonra uluslararası yeterliliğe sahip İncil Akademisi diploması aldım" demiştir. Bu konunun da doğru olup olmadığını, böyle bir eğitim veren akademi veya okulun olup olmadığını hem Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına, hem de Milli Eğitim Bakanlığına sordum. Her iki kurumda böyle bir resmi kuruluşun olmadığını bildirdi" ifadelerini kaydetti.

Sanık Abdullah Atılgan, "İlker Çınar Tarsus ilçesinde Tarsus Uluslararası Protestan kilisesini kurduğunu söylüyor. Ancak bu durumu Tarsus Kaymakamlığına sordum, gelen yazıda böyle bir kilisenin kurulduğuna dair kayıt bulunmadığı belirtiliyor" dedi.

Sanık Abdullah Atılgan, "İlter Çınar, ifadelerinde 'Selçuk, Ankara, Çukurova Üniversiteleri, Mersin, Tarsus, Silifke, Erdemli, Adana, Antep Müftülükleri konferans verdiğim yerlerdir' demektedir. Adana İl Müftüsü Kemal Aydoğan imzalı bana gönderilen cevabı yazıda 'Yapılan araştırma sonucu Müftülüğümüzde misyonerlik konulu konferans verilmemiştir' deniliyor. İzmir-Selçuk İlçe müftüsü İsmail Satu imzalı cevabı yazıda 'İlker Çınar ile kurumumuzun herhangi bir bağlantısı yoktur' denmektedir. Erdemli İlçe Müftülüğünün vermiş olduğu cevabı yazıda ise "2005-2013 yılları arasında kayıtlarımızda İlçemiz müftülüğü tarafından misyonerlik konulu bir konferans düzenlenmediğini, adı geçen İlker Çınar'ın takriben 2005 yılı içinde münferit olarak müftülüğümüzü ziyaret ederek müslümanlığı kabul ettiğini söylediğini, İlker Çınar'ın herhangi bir davet üzerine getirilmediği, kendisinin geldiğini, İlker Çınar'a müslümanlığı kabul ettiğini söylemek üzere geldiği ziyaret ile ilgili herhangi bir ödeme yapılmadığı, İlker Çınar'ın herhangi bir yönlendirme ile değil münferit olarak ziyaret ettiği, İlker Çınar'a herhangi bir özel güvenlik tedbirin alınmadığını' yazısında açık bir şekilde belirtmiştir. Tarsus İlçe Müftülüğünün vermiş olduğu cevabı yazıda, 'İlker Çınar'ın misyonerlik ile ilgili konferans vermek üzere Tarsus Kaymakamlığına dilekçe verdiği, Tarsus ilçesi Müftülüğü konferans salonunda 23 Aralık 2005 tarihinde İlker Çınar'a "Misyonerlik Faaliyetleri" konulu bir konferans verdirildiği, bunun dışında İlker Çınar'a Tarsus ilçesinde daha önceden programlanarak duyurulan ve iptal edilen herhangi bir konferansın söz konusu olmadığı, Konferansa davet konusunda herhangi bir kurum veya kişi tarafından tavsiye ve yönlendirme yapılmadığını' belirtmiştir. Ankara İl Müftüsü M.Hakkı Özer imzalı cevabı yazıda, 'Yapılan arşiv araştırması neticesinde ilimiz ve ilçe müftülüklerimizce Misyonerlik konulu hiçbir konferans düzenlenmediği ve ilgi yazınız eki dilekçede ismi belirtilen şahsın yani İlker Çınar'ın konuşmacı olarak görevlendirilmediği anlaşılmıştır' denmektedir. Gaziantep İl Müftüsü Mahmut Karatepe imzalı cevabi yazıda, 'İlker Çınar isimli şahsın 2005-2007 yılları arasında Gaziantep İl Müftülüğünde misyonerlik ile ilgili konferans verdiğine dair herhangi bir kaydının bulunmadığı' bildirilmiştir. Ben, İlker Çınar'ın bu konudaki yalanlarını tek tek resmi kurumlardan gelen yazılarla mahkeme heyetine anlattım. Benim bu yaptığım işlemi iddia makamı yapmış olsaydı, İlker Çınar'ın yalanlarını iddianameye gerçekmiş gibi koymamış olacaktı" şeklindeki ifadelerle mahkemeye kendisine gelen resmi yazıları paylaştı.

Mahkeme duruşmayı yarına erteledi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title