Ziraatçılardan 'Rus Ambargosuna Karşı Önlem' Açıklaması
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Türk halkının üreticilere, çiftçilere sahip çıkma zamanıdır” dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Türk halkının üreticilere, çiftçilere sahip çıkma zamanıdır" dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, Türkiye Ziraatçılar Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan olayın Türkiye'deki meyve sebze fiyatlarına etkisinin olumlu ve olumsuz yönlerini açıkladı.
"MEYVE VE SEBZE FİYATLARI DAHA DA DÜŞECEK"
Yetkin, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan olayın ardından Türkiye'de meyve ve sebze fiyatlarının daha da düşeceğini söyledi.
Türkiye'nin, meyve ve sebzeyi sadece Rusya'ya vermediğini; Almanya, Hollanda, Gürcistan gibi ülkelere de ihraç ettiğini kaydeden Yetkin, şöyle konuştu: "Ama bu ihraç miktarı Rusya'ya verdiğimiz miktarda değil. Bu pazarların genişletilmesi gerekir. Durum sertleşirse Türkiye Rusya ile ithalatını gözden geçirecektir. Biz, iki misli oranında Rusya'dan mal alıyoruz. Buğdayın yüzde 30'unu Türkiye ithalatını Rusya'dan karşılıyor. İthalatını başka ülkelere kaydırma durumu var Türkiye'nin. Hükümetin böyle bir çalışması söz konusu. Misilleme yapma anlamında ön bir hazırlıkları var. Burada 1 Ocak tarihi bekleniyor. Ama Türkiye'nin bu anlamdaki kozu yapacağı ithalatın başka ülkelerden karşılanması anlamında olacaktır. Bu dönemde iç pazarda yapılacak pek bir şey görünmüyor."
Binlerce TIR'ın gümrükte bekletildiğini anlatan Yetkin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönemde tüketicinin ciddi bir biçimde tüketimi arttırarak bu ürün fazlalığını tüketmesinden başka bir çare yoktur. Türk halkının üreticilere, çiftçilere sahip çıkma zamanıdır. Tüketicilerin daha fazla tüketmesi anlamında kampanya düzenlenebilir. Yoksa belli bir süre geçtikten sonra tekrar eski noktasına geldiği zaman meyve ve sebze fiyatları yükselecektir. Yeni Pazar bulduğumuz takdirde veya Rusya normal koşullarda bu duruşundan vazgeçerse tekrar fiyat yükselir. Sürekli fiyat düşmesini beklemiyorum. Bir noktaya kadar düşüş olacaktır ama orada duracaktır. Tüketicilerin bunu fırsat bilip yiyebildiği kadar bundan faydalanması gerekir."
"BİN 33 TON ÜRÜNÜN GERİ ÇEVRİLMESİ VAR"
Bir pazar kaybetmenin ve onun yerine bir pazar bulmanın kolay olmadığına dikkat çeken Yetkin, sözlerine şöyle devam etti: "Birden olacak iş değildir. Bu bir ayda, iki ayda olacak iş değildir. Bunlar birden olmadığı için sıkıntı yapabilir. Ama biran önce bir yerden girmek gerekir. Türkiye'de şuan da bizim yapabileceğimiz tek şey iç tüketimi belli oranda arttırmak ve arttırdığımız tüketim sayesinde ne kadar az zararla kapatabiliriz? Bunu bulmaktır. Rusya bunu yaparken çok bilinçli yaptı. Türkiye'nin ürünlerinin tam hasat döneminde olduğu döneme getirdi. Şimdi bu yasak aslında şuan yok. Fakat öyle bir zamanlama yaptı ki Rusya, tüm ürünlerin tam hasat edilip ihracatının yapılacağı dönemde bunu getirdi. Çok bilinçli bir strateji yapıyorlar. 160 tondan fazla ürün girmedi Rusya'ya. Bin 33 tonluk bir ürün geri çevirmesi var. Doğru rakam bin 33'tür."
"RUSYA 1 OCAK TARİHİNE KADAR ZAMAN KAZANIYOR"
Rusya'nın, AB ülkelerinden farklı olarak ilaç limitini organik düzeye kadar kabul ettiğini ifade eden Yetkin, şunları söyledi: "Kuralları organik ürüne yaklaşıyor. Eğer o ilaç kalıntısı daha yüksek çıkarsa anında iade ediyor. AB'nin bu ilaç limiti daha yüksek. Onun için AB ülkelerinden az dönebiliyor ama Rusya'da bu kalıntının çok az miktarı olsa bile geri çeviriyorlar. Çünkü Rusya organik ürün ister gibi istiyor. Almanya'dan bile bizim domates ve biberimiz çok döndü. Rusya'nın yaptığı biraz bahane gibi geliyor bana. Rusya 1 Ocak tarihine kadar zaman kazanıyor. Rusya bu konuda çok bilinçli hareket ediyor." - ANKARA