Haberler

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Çiftçi -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, çiçek açmış bahçelerde çiftçilerin don olayına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, çiçek açmış bahçelerde çiftçilerin don olayına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Çiftçi, İzmir Valiliği'nin kıyı kesimleri hariç il genelinde 2 gün boyunca hafif kuvvette don olayı yaşanacağı uyarısının üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Çiftçi, "Özellikle çiçek açmış olan bahçelerde don uyarısı açısından çiftçilerin dikkatli olması gerekiyor. Sıcaklıklar nedeniyle meyve ağaçlarının uyanma dönemi 30 gün kadar öne çekilmiş durumda, asıl risk önümüzdeki günlerde yaşanacak daha şiddetli don olaylarında" dedi.

Yaşanacak don olayı sebebiyle en büyük riskin çiçeklenme dönemindeki kiraz, şeftali, kayısı ve erik gibi meyve türlerinde olduğunu belirten Çiftçi, arazide yaptığı inceleme ve bölgelerden edindiği bilgilere göre bazı bölgelerde çiçeklenme seviyesinin yüzde 50'yi bulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Erik, kiraz ve şeftalide çiçeklenme başladı. Bazı yerlerde çiçeklenme az olsa da yer yer yüzde 50 seviyelerine ulaşmış durumda. Özellikle çiçek açmış olan bahçelerde don uyarısı açısından çiftçilerin dikkatli olması gerekiyor. Kışlık sebzelerde de don uyarısından etkilenebilecek olanlar vardır. Ispanak, karnabahar bunların başında geliyor."

Mart ve nisan aylarında yaşanabilecek don olaylarının olumsuz etkilerinin daha fazla olabileceğini dile getiren Ferdan Çiftçi, "Sıcaklıklar nedeniyle meyve ağaçlarının uyanma dönemi 30 gün kadar öne çekildi. Geç ilkbahar donları daha fazla etkili olabileceğini düşünüyorum. Mart ayı içinde yaşanabilecek don olaylarının meyve çiçeği üzerindeki zararı daha fazla olur. Nisan ayı içinde olabilecek don olaylarından bağ alanları etkilenir" diye konuştu.

Ferdan Çiftçi, üreticilerin don olayına karşı tarla ve bahçelerini sulamalarını, örtü altı üretimde de ısıtma yapmayı önerdi. Çiftçi, "Sulamanın faydası iletim demetleri aracılığıyla olur. Sulama iletim demetlerini genişleteceği için oluşacak zararı daha aza indirir. Donma riskini azaltacağı için sulamayı öneriyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close