Haberler

Zihinsel Engellilere "Vıp Hizmeti" Sağlayacak Proje

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de hayata geçirilen "Zihinsel Engellilere Sağlık Hizmeti Sunumunda Sürekliliği Sağlayacak Proje" ile zihinsel engellilerin sağlık hizmetine erişiminde "VIP hasta" muamelesi görmesi amaçlanıyor Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fidan: "Bu hastaların karşılanması ilgili kliniğe muayene ettirilmesi, gerekirse tedavilerinin yapılması bir anlamda 'VIP hasta' muamelesi görmeleri önceliğimiz" "Zihinsel engelliler hepimize verilmiş emanettir.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hayata geçirilen, "Zihinsel Engellilere Sağlık Hizmeti Sunumunda Sürekliliği Sağlayacak Proje" ile kentte zihinsel engellilerin sağlık hizmetine erişiminde, "VIP hasta" muamelesi görmesi hedefleniyor.

Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Fidan, 3 ay önce uygulamaya başlayan proje kapsamında yapılacaklar hakkında bilgi verdi.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'ndan (BEBKA) projeye destek aldıklarını anlatan Fidan, "Bu büyük bir organizasyon çalışması. Kamu Hastaneleri Birliği'nin gücüyle, Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer sivil toplum kuruluşlarının güçlerini birleştirmesi çalışmasıdır. Eğitimler, hastaların ulaşımı gibi giderler için maddi kaynağa ihtiyaç duyuyorduk. BEBKA'ya başvurduk. 383 bin lira gibi bir rakamla, bir yıllık bütçesini oluşturduk. BEBKA tarafından da projemiz kabul edildi ve başlamış oldu. Zihinsel engelliler, sağlık hizmetine ulaşma noktasında ciddi sorunlar yaşayan dezavantajlı bir grup. Sağlık hizmeti alabilmek için gerçekten ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Biz sıkıntıları bir nebze olsun azaltabilmek için bu projeyi gerçekleştirdik" diye konuştu.

Proje kapsamında hastalara ulaşma konusunda çalışmalarda bulunduklarına değinen Fidan, "Hastanelerimiz, zihinsel engellilerin kabulüne hazırdı ancak 'biz hazırız' diye ailelere ulaşılması gerekiyordu. Bu sorunu hastanelerimizden, rehabilitasyon merkezlerinden, mahalle muhtarlarına kadar ciddi bir veri tabanı oluşturarak çözdük. Veri tabanının oluşması bundan sonraki çalışmalar için de önemli bir başlangıç olacak" ifadelerini kullandı.

Zihinsel engellilerin, hastanelerde diğer vatandaşlardan ayrıcalıklı bir muameleye tabi tutulmaları gerektiğine dikkati çeken Fidan, şöyle konuştu:

"Kentteki Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde bu iş için birer görevli tahsis ettik. Çünkü bu hastaların karşılanması, ilgili kliniğe muayene ettirilmesi, gerekirse tedavilerinin yapılması bir anlamda 'VIP hasta' muamelesi görmeleri önceliğimiz. Hastanelerimizde masalar oluşturduk. Buraya getirilen zihinsel engelliler, hızlı bir şekilde hastane imkanlarından yararlanabilir hale geldi. Bunun dışında söz konusu hastaların ciddi bir ulaşım sorunu vardı. Bir çoğunda beyinden dolayı bedensel engeller de bulunuyor. Bu yüzden ancak bir kişinin yardımıyla bir yerden bir yere gitmeleri mümkün olabiliyor. Bunların hastanelere ulaşımının sağlık personeli gözetiminde, bir araçla gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Bunun için özel donanımlı araçlar tahsis ettik. Bu da projenin ulaşım ayağını oluşturdu."

Zihinsel engellilere nasıl davranılacağının bilinmediğini vurgulayan Fidan, projeyle sağlık personeline ve hasta yakınlarına eğitimler verilmeye başlandığını da söyledi.

-"Projeden aileler mutlu"

Diğer illerde bu çapta bir çalışma duymadığını belirten Fidan, şöyle devam etti:

"Projemiz bir örneklem çalışması değil, taban çalışmasıdır. Diğer illerde de yaygınlaşmasını istiyoruz. Çünkü bu bir zorunluluk. Şimdiye kadar her şey güzel gidiyor. İnşallah böyle de devam eder. Ancak bu çalışmadan zihinsel engelli bireylerin ailelerinin haberdar edilmeleri gerekiyor. Şimdiye kadar ulaşamadıklarımız varsa onlar da bize ulaşsın. Sunduğumuz hizmetin, hizmete talip olanlar tarafından fark edilmesini istiyoruz. Ulaşabildiğimiz aileler çok mutlu oldu. En azından kamunun, devletin bunlara sahip çıkması, dertlerini paylaşması, çözüm yollarını göstermeye çalışması bile onlar için önemli. Zihinsel engelliler hepimize verilmiş emanettir. Onlar için gerekenleri yapma zorunluluğumuz var."

Dr. Leyla Topal koordinatörlüğünde başlatılan, uzmanlar Şule Aslan ve Özlem Kartepe yürütücülüğünde devam eden proje kapsamında, Eskişehir'de tespit edilen 4 bin 712 zihinsel engelli bireyden bin 697'sine ulaşma hedefinde oldukları kaydedildi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel
title
Close