Zihinsel Engelli Çocuklara "Keklik" Rehabilitasyonu
Balıkesir'de kınalı keklikler doğaya salındı.
Balıkesir'de kınalı keklikler doğaya salındı. Zihinsel engelli çocukların rehabilitasyon programına alındığı proje kapsamında gerçekleşen kınalı keklik salımında çocuklar büyük mutluluk yaşadılar.
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün destek verdiği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen keklik projesi hayata geçirildi. "Sağdıçların Eğitim ve Rehabilitasyon Modeli" projesi kapsamında yetiştirilen kekliklerin bir bölümü sembolik olarak Değirmenboğazı mevkinde doğaya salındı. Bu nedenle rehabilitasyon programında bulunan 33 çocuğun da katılımı ile her çocuğun 2 keklik salması öngörülerek 66 keklik doğaya bırakıldı. Bu şekilde zihinsel engelli çocukların doğayı beslemelerine ortam hazırlanacağı kaydedildi. Değirmenboğazındaki keklik salımı törenine Vali Yardımcısı Ahmet yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD) başkanı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Hakkı Kurtulmuş Demir ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki Ayten Burhan Erdayı Sevgi Evlerinde kalan çocuklar katıldı. Proje hakkında bilgi veren Hakkı Kurtulmuş Demir, "Bu projemizde engelli çocuklarımızın doğada bulunmalarını sağlayarak rehabilitelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Buradaki kınalı kekliklerin yetiştirilmesinde yazın bizim yanımıza gelip onlara bakarak bize katkı veren çocuklarımızın keklikleridir" dedi.
"KENE" VAKALARINA KEKLİK TEDBİRİ
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Alanlı ise kekliklerin kene ile mücadele kapsamında doğadaki ekolojik dengeye katkı sağlamak amacıyla projenin uygulamaya konulduğunu, fikrin Vali Ahmet Turhan'a ait olduğunu söyledi. Müdür Bayram Alanlı, "Geçtiğimiz mayıs ayındaki' toprak günü etkinliğinde boğazda yürüyüş yaparken sayın Valimizin ortaya çıkardığı bir fikirdi. O esnada Savaştepe ilçemizde bir bayan kene ısırması sonucu eks olmuştu. Sağlık kurumuna müracaatında geç kalınmış, dolayısıyla vefat etmişti. Sayın valimiz kenelerin doğada denge sağlayıcı unsuru keklikler ve köy tavuğu gibi hayvanlar dedi. Bu alan da ahlaka açık olduğu için her ne kadar tedbir alınsa da Sayın Valimizin önerisiyle buraya keklik salınması gündeme geldi. Biz de ondan esinlenerek Bigadiç'teki üretim merkezi ile irtibata geçtik, fikrin babası, asıl sahibi Sayın Valimizdir" dedi.
Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Alanlı, yaban hayatında, doğada keklik sayısının azaldığını bunun çeşitli sebepleri arasında kendilerinin de sorumlu olduklarını söyledi. Müdür Alanlı, "Bunun çeşitli sebepleri var; Kekliğin düşmanı çok fazla, birincisi kaçak avcılık var. İkincisi bizim kullandığımız kimyasal gübreler var, keklikler gidip onları yiyor. Üçüncü husus da diğer yırtıcı hayvanlar da maalesef kekliklerin soyunun tükenmesinde etkili. Bu şekildeki projeler doğadaki keklik sayısının artmasına katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
Değirmenboğazındaki programda 13 çocuk için 2'şer keklik planlandığı halde protokol üyelerinin birçoğu keklikleri çocuklarla birlikte alıp doğaya bırakmanın heyecanını yaşadı. Toplam 66 kekliğin doğaya salındığı etkinlikte özellikle çocuklar çok büyük mutluluk yaşadıklarını ifade ettiler. - BALIKESİR