Haberler

Zeytinyağında "Kdv Kaldırılsın" Talebi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Zeytin hasadı ve zeytinyağı şişelenmesinden arşiv görüntüler Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ve Alper Alhat ile röportaj Zeytinyağında "KDV kaldırılsın" talebi Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Çetin: "Tüketicinin zeytinyağını ucuza yemesini sağlayacak, bu sübvansiyonu yapacak olan devlettir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Zeytin hasadı ve zeytinyağı şişelenmesinden arşiv görüntüler

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ve Alper Alhat ile röportaj Zeytinyağında "KDV kaldırılsın" talebi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Çetin:

"Tüketicinin zeytinyağını ucuza yemesini sağlayacak, bu sübvansiyonu yapacak olan devlettir. Devlet yüzde 8'lik KDV'yi sıfıra indirsin"

Akhisar Ticaret Borsası ve Alhatoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alhat:

"Fiyatların fazla aşağı inmesi durumunda çiftçinin memnun edilememesi gibi bir durum var. Daha önceki senelerde yaşamıştık, üretici para kazanamadığında ya da zarar ettiğinde artık ağacına bakamıyor"

EŞBER AYAYDIN - Zeytinyağı üreticileri, ürünlerinin tüketicilere daha uygun fiyatla ulaşması için satış bedeli üzerinden alınan yüzde 8'lik KDV'nin kaldırılmasını istedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin el emeği, göz nuru olan ürünlerini istedikleri fiyatın altında satmama noktasında kararlılıklarını sürdürdüklerini ve bunda da haklı olduklarını söyledi.

Vatandaşların uygun fiyata zeytinyağı tüketmelerinin kendilerini memnun edeceğini ve TARİŞ olarak bunun sağlanması için çalıştıklarını belirten Çetin, "Tüketicinin bu ürünü ucuza yemesini temin edecek olan çiftçiler değildir, bu sübvansiyonu yapacak olan devlettir. Devlet yüzde 8'lik KDV'yi sıfıra indirsin, hiç olmazsa bir süreliğine sıfırlasın." dedi.

Türkiye'nin zeytinyağı üretimi politikasının çok iyi olduğunu ve üretimde dünya ikinciliği hedefine doğru kararlı şekilde gidildiğini anlatan Çetin, şunları kaydetti:

"Hazırlanan alt yapı çok iyi bir şekilde ilerliyor, fakat üretime yönelik dünyadaki normlara uygun bir politika üretemezseniz, 'zeytinyağı fiyatı düştü, üretici satmıyor' dersiniz... Batıda destekler, fiyat düştüğü zaman müdahale kademeleri var, üreticiye diyor ki 'sen ürününü satma stok yap, ben sana stoklama yardımı vereceğim' Türkiye'de ise bir stoklama yardımı yok. Üreticiyle tüketici karşı karşıya gelmiş, sanayici istediği gibi bir ortam yaratmak için bunların çarpışmasını bekliyor."

"Üretici kazanamadığında ağacına bakmıyor"

Akhisar Ticaret Borsası ve Alhatoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da zeytinyağında fiyatın arz-taleple ilgili olduğunu belirterek, fiyatların arttığı dönemde tüketicilerin ürünü almakta zorlandığını, düştüğü dönemde ise üretimin azaldığını söyledi.

Zeytinyağının emek yoğun çalışmanın ardından elde edilen özel bir ürün olduğunu kaydeden Alhat, şöyle konuştu:

"Biz de ülkemizde sağlıklı nesiller yetişsin, zeytinyağı kullanılsın istiyoruz. Fiyatların fazla aşağı inmesi durumunda çiftçinin memnun edilememesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Daha önceki senelerde yaşamıştık, üretici para kazanamadığında ya da zarar ettiğinde artık ağacına bakamıyor. Buna satıcı kısmından değil de üretici kısmından bakmamız lazım. Fiyatı düşürmek için yapılabilecek bir şey var; bakanlığımızdan destek isteyeceğiz. Zeytinyağının rafta satış fiyatında yüzde 8 KDV var. Devletten şunu istiyoruz: zeytin ve zeytinyağında yüzde 8'lik KDV'yi yüzde 1'e indirin. Çünkü bu pay tüketicinin cebinden çıkıyor, üreticiye yansıtılıyor."

Zeytinyağında
Kaynak: AA / Güncel
title
Close