Zeytinyağı İçin Birlik Olma Çağrısı
Geçen yıl yüzde 107 fiyat artışıyla zam şampiyonu olan zeytinyağının fiyat tartışması bu yıl da sürerken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, sektörün bir araya gelememesinden yakındı.
Geçen yıl yüzde 107 fiyat artışıyla zam şampiyonu olan zeytinyağının fiyat tartışması bu yıl da sürerken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, sektörün bir araya gelememesinden yakındı. Renklidağ, "Sektör olarak üreticimiz sanayicimiz bir araya gelip tartışsaydık sezonda sızmayı 12 liradan açsaydık şu anda 1 Kasım'dan bu yana yapılan ihracat, 3 bin 900 tonda kalmazdı. En az 20 bin tonu bulurdu" dedi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, gerçekleştirilen mali genel kurulda, iki yıldır yaptığı görevden eşinin rahatsızlığı nedeniyle ayrılacağını belirterek, "Eşimin rahatsızlığı nedeniyle üç aydır görevimi layıkıyla yerine getiremiyorum" dedi. Renklidağ, zeytinyağı üreten rakip ülkelerdeki fiyatları hatırlatarak, hammadde fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle ihracat yapamayacak duruma geldiklerini söyledi. Renklidağ, Mısır'da zeytinin kilogramının 1 lira, İspanya'da 2 lira, Yunanistan'da 2.5 lira, Türkiye'de ise zeytin 4.5 lira olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
Mısır'da zeytinyağının litresinin 6.5 lira, Tunus'ta 7.5 lira, Yunanistan'da 9.5 lira, İspanya'da 10 lira, Türkiye'de ise 16 lira olduğunu ifade eden Renklidağ, "Hammadde fiyatları böyle olduktan sonra ihracat yapmak mümkün değil. Eskiden sektör bizi hasım gibi görüyordu. Bu anlayışı ortadan kaldırdık. UZZK ile TARİŞ'le aynı masaya oturduk Marmara Birlik ile kısmen buluşabildik. Bizim attığımız bu adımlardan sonra sektörün çok ciddi araştırma yapması lazım. Sektör arama konferansı yapması lazım. Sezon başında Türkiye'de sızma zeytinyağının litresini 16 lira olarak açıkladılar. Piyasada körfez yağları 16-18 lira arası güney yağı 14-16 lira arasında oluştu. Şu anda zeytinyağı Aydın bölgesinde 9-10 lira. Sektör kaybetti. Ben 9'a da karşıyım 16'ya da karşıyım. Sektör olarak üreticimiz sanayicimiz bir araya gelip tartışsaydık sezonda sızmayı 12 liradan açsaydık şu anda 1 Kasım'dan bu yana yapılan ihracat, 3 bin 900 tonda kalmazdı. En az 20 bin tonu bulurdu. Bu işler sadece lafla olmuyor. Ben bunu oturup konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Sivil toplum kuruluşlarının yumruğunu vuracak noktaya gelmesi gerekiyordu. Biz birlik olarak bu çabayı gösterdik. Tanıtım komitesi olarak her yere gittik. Bunu eleştirdiler. 'Satacak yağımız yok, siz tanıtım yapıyorsunuz' dediler. 'Bu tip çalışmalar uzun soluklu yapılmalı' dedik. İspanya'da markette bir litre sızma zeytinyağının fiyatı 3.83 Euro yani 12 lira. Burada ciddi hatalar var."
20 İHARATÇI FİRMAYA ÖDÜL
Ambalajlı zeytin kategorisinde en fazla ihracat yapan Zer Yağ, Maroli Gıda, Yeniçağ Gıda, Hünkar Zeytincilik, UGESE Gıda, AntGıda, Eker Gıda, Yunuslar Tarım, Eroğlu Yerli Gıda, Orhanoğlu Gıda.
Ambalajlı zeytinyağı kategorisinde ise Yudum Gıda, Kozmopolitan Gıda, Zer Yağ, Ticaret ve Sanayi Kontuvarı, Ana Gıda İhtiyaç Maddeleri, Küçükbay Yağ, Yonca Gıda, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı, Verde Yağ, Uygun Rafine Yağ'a ödül verildi.
- İzmir