Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

18 ilde daha okullar tatil edildi

18 ilde daha okullar tatil edildi

Zeynep Bodur Okyay'a Fahri Doktora Unvanı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve üst yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay'a, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve üst yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay'a, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından fahri doktora unvanı verildi.

İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verilen Okyay'a, doktora beratını Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tevcih ederken, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da Okyay'a "Fahri Doktor" cübbesini giydirdi.

"Yeni teknolojiler geleceğin belirleyicisi olacak"

Zeynep Bodur Okyay burada yaptığı konuşmada, 3 asra yaklaşan ömrü boyunca, bilim ve teknolojinin gelişiminde Türkiye'ye öncülük etmiş olan İTÜ tarafından fahri doktora ile onurlandırılmanın, kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Konuşmasında zaman zaman duygulanan Okyay, kendisine verdiği emeklerinden ötürü merhum babası Hacı İbrahim Bodur'u rahmetle anarak, annesine, eşine ve iş arkadaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

İTÜ'den mezun olduğundan bu yana 28 yıl geçtiğini söyleyen Okyay, bu sürede dünyada çok fazla şeyin değiştiğini hatırlattı.

İnsan-makine etkileşimi, yapay zeka, büyük veri, sürücüsüz ulaşım gibi kavramların hayatlarımıza girmeye başladığını anlatan Okyay, şunları kaydetti:

"Yeni teknolojiler, hiç şüphesiz geleceğin belirleyicisi olacak. Gelecekte, yeni iş yapma biçimleri ortaya çıkacak. Dolayısıyla, ihtiyaç duyulan insan kaynağı da büyük bir dönüşüme uğrayacak. Değişimin, değişmeyen tek gerçek olduğunu göz önüne aldığımızda, bu dönüşüme ayak uydurmayanların, günümüz şartlarında rekabet edemeyeceğini söylemek zor değil.

Bu değişim rüzgarında bireyler, kurumlar ve ülke olarak ayakta kalabilmemizin, yelkenlerimizi rüzgara göre ayarlamanın tek yolu var, değişimi kucaklamak ve devamlı öğrenmeye hazır olmak. Burada hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Tarih, böyle dönemlerde hızlı yol alanların rekabet avantajı yarattığını her zaman kanıtlamıştır."

"Sanayicilik bir inanç, sevda, güven, fedakarlık ve sabır işidir"

Rahmetli babası, Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Hacı İbrahim Bodur'un 1957 yılında Çanakkale'nin Çan ilçesinde Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurduğunu anlatan Okyay, "Önce 'insan' önce 'sosyal doku' diyerek, kimseyi toprağından koparmadan, sanayi mayasını Anadolu'da tutturarak özgün bir kalkınma modeli oluşturdu. Ben ve çalışma arkadaşlarım da onun davasına, Anadolu'nun sanayileşmesi ve bu ülkenin kalkınma davasına sahip çıkmaya çaba gösteriyoruz. Babam her zaman, 'Sanayicilik bir inanç, sevda, güven, fedakarlık ve sabır işidir.' derdi. Kolay kazanmaya hiçbir zaman tevessül etmedi, hep zora talip oldu." diye konuştu.

"Köklerden Göklere' ilkesiyle yolculuğumuza devam ediyoruz"

Okyay, kendilerinin de rahmetli Hacı İbrahim Bodur'un 1950'li yılların her anlamda yoklukla şekillenen şartlarında yarattığı özgün model gibi, 21. yüzyılın getirdiği hızlı değişim ve dönüşüm şartlarına uygun modeller yaratma arzusunda olduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunma ve havacılık sanayine yatırımlarımızı arttırıyor, ülkemizin bu alanda dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmesi için çalışıyoruz. Amacımız, sadece günümüz şartlarında rekabet edebilen değil, rekabet yaratabilen bir grup olarak büyümek. 'Köklerden Göklere' ilkesiyle, geçtiğimiz 60 yılda edindiğimiz tecrübeyi, katma değeri bir araya getirerek, yolculuğumuza devam ediyoruz."

" Türkiye'yi yeni bir yere taşımak her zaman maddiyatın önünde geliyor"

Önündeki rol modelden de gördüğü şekilde hayatta, "ben nereye geldim" diye değil, "hangi konularda öncülük yaptım?", "kaç kişinin hayatına dokundum?" diye sormak gerektiğine inandığını ifade eden Okyay, şunları dile getirdi:

"İnsanın hayatta mutlaka bir iz bırakması lazım. Daha önemlisi, bunu kendimizden sonraki nesillere aktarabilmemiz lazım. Bir idealin peşinde koşmak, mücadele etmek, 'daha iyiyi' aramak, eskinin esiri olmamak, ülkeye hizmet etmek, Türkiye'yi yeni bir yere taşımak, her zaman maddiyatın önünde geliyor. Bir toplumun vasfı, devletin ve milletin gücü, vasıflı, yetenekli, üretken ve her bakımdan bilgili topluma sahip olmasından gelir."

"Temmuz 2012'den beri Kale Grubu'nun başkanı olarak görevini sürdürmekte"

Törende konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, Okyay'ın bugün iş dünyasının en etkili isimlerinden biri olduğunu belirtti.

Okyay'a tevcih edilen fahri doktoranın, üniversite-sanayi iş birliği için de önem taşıdığını aktaran Karaca, duayen sanayici merhum Hacı İbrahim Bodur'un tek çocuğu olan Okyay'ın, ailesinden gelen mirası başarıyla devam ettirdiğini vurguladı.

Karaca, Okyay'ın öz geçmişine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Zeynep Bodur Okyay İTÜ'de işletme mühendisliği okudu. Kendisi 1990-1992 arasında Harvard'da lisansüstü yönetici yetiştirme programına katıldı. Türkiye'ye döndükten sonra Kale Grubu'nun çeşitli birimlerinde görev aldı. Temmuz 2012'den beri Kale Grubu'nun başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Okyay, birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, vakıf ve odanın yönetim kurullarında faal olarak çalışmaktadır. İstanbul Sanayi odası (İSO) Meclis Başkanı, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkan Vekili, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi, DEİK AB İş Konseyi Başkanı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Üyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti Üyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Seramik ve Refrakter Meclisi Başkanı olarak görevlerini başarıyla sürdürmektedir."

Okyay'ın annesi Sevim Bodur ve oğlu İbrahim Okyay'ın yanı sıra, bursiyer öğrencilerinin, iş ve akademi dünyasından isimlerin katıldığı tören, Türk Sanat Müziği sanatçısı Melihat Gülses'in verdiği konserle sona erdi.

Zeynep Bodur Okyay'a Fahri Doktora Unvanı
Kaynak: AA / Güncel
title