Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Zeus Altarı"Na İlgi Artıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazdağları'nda (mitolojideki adı İda Dağı), Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Adatepe köyü sınırlarında yer alan ve yılda 100 binden fazla kişinin geldiği Zeus Altarı'na (sunak) çıkanlar, Edremit Körfezi'nin kilometrelerce uzunluktaki sahil şeridini görebiliyor, eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor.

HAKAN FİRİK - Kazdağları'nda (mitolojideki adı İda Dağı), Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Adatepe köyü sınırlarında yer alan ve yılda 100 binden fazla kişinin geldiği Zeus Altarı'na (sunak) çıkanlar, Edremit Körfezi'nin kilometrelerce uzunluktaki sahil şeridini görebiliyor, eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor.

Gargaran Tepesi olarak adlandırılan bölgede bulunan, Küçükkuyu'dan Ayvalık'a kadar uzanan Edremit Körfezi'ne hakim bir noktada konuşlu Zeus Altarı, yaklaşık bin yıllık bir tarihe sahip eski taş evlerin bulunduğu Adatepe köyüne 790 metre uzaklıkta bulunuyor.

Köyden yürüyerek ulaşılabilen "tanrıların tanrısı"nın sunağına her gün onlarca tur düzenleniyor, ziyaretçilere rehberler tarafından Zeus Altarı'nın tarihi hakkında bilgiler aktarılıyor.

Sunağa çıkanlar, Edremit Körfezi'nin sahil şeridini, yeşil ve mavinin buluşmasıyla ortaya çıkan doyumsuz manzara eşliğinde görebiliyor.

Kilometrelerce uzunluktaki sahili ayaklar altına seren Zeus Altarı, fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Turistik bölgenin girişinde Zeus Altarı'yla ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"Altar (sunak), çok tanrılı dinlerde, tanrılara kurban ve adak sunulan, genellikle dikdörtgen şeklinde ve çoğunlukla taştan yapılan yapılara denir. Eski çağlarda insanoğlu savaş, deniz seferi düğün gibi önemli saydıkları işlere başlamadan veya tamamladıktan soma tanrılara çeşitli hayvanlar kurban ederler, çeşitli yiyecekler ve içkiler sunarlar, tütsüler yakarlardı. Böylelikle Tanrıların kendilerine yardımcı olacağına, aksi takdirde hiddetleneceğine inanırlardı. Antik Yunan'da Zeus ise tanrılar arasında en ön sırada yer alır. Tanrıların tanrısı veya tanrıların babası olarak da bilinirdi. Zeus Altarı'nın, Yunanlıların bu en yüce tanrısı için kurbanların kesildiği, hediyelerin sunulduğu yer olduğuna inanılır. Adatepe köyünün hemen yanı başında dev kaya kütlesi, Truvay'ı gün yüzüne çıkaran Alman maceraperest Heinrich Schlieman ve Alman arkeolog Ludeich tarafından İda Zeus Altarı olarak tanımlanmıştır."

Yılda 100 binden fazla kişi ziyaret ediyor

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Zeus Altarı'nın yılda 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Körfez bölgesinin her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini dile getiren Dokuz, "Çanakkale genel anlamda bir turizm merkezi, gerek şehitlikler, gerekse adalar çeşitli turizm faaliyetlerinin yapıldığı alanlar. Zeus Altarı da yoğun ziyaretçinin geldiği yerlerin başında bulunuyor. Burası doğa ve tabiat anlamında çok güzel nadide bir yer. Son yıllarda ilgi daha da arttı." dedi.

Zeus Altarı'na gelen bir grup turistin tur rehberi Basri Karabudak ise tapınaklarda genelde su ve kan kuyusu bulunduğunu belirterek, bundan yola çıkılarak söz konusu yerin bir tapınak, kutsal alan olduğunun ortaya çıkarıldığını söyledi.

Bir tanrının birkaç tapınağı olabildiğini dile getiren Karabudak, "Zeus, baş tanrı olduğu için de buradaki tapınak da Zeus ismini almış. Yüksek alanlarda tapınaklar yapılıyor genelde. Taban yerlerde de inşa edilen tapınaklar var ama yüksek yerlerde yapılmasının sebebi de tanrılara ve tanrıçalara daha yakın olmak." ifadesini kullandı.

Zeus Altarı'na Ankara'dan gelen Yusuf Aydın, ilk kez ziyaret ettiği mekanın, Edremit Körfezi'nin sahil şeridini adeta ayaklar altına serdiğini belirtti.

Körfeze her geldiğinde sunağı ziyaret etmeden ayrılmayacağını dile getiren Aydın, "Gelecekte daha çok ziyaretçinin geleceğini düşünüyorum. Kesinlikle çok güzel. Buradan Ege'yi seyretmek kesinlikle keyif verici. Denizle doğanın en güzel şekilde buluştuğu bir yer." diye konuştu.

Ziyaretçi Ahmet Aydın ise manzarasıyla büyüleyen Zeus Altarı'nı herkesin görmesi gerektiğini vurgulayarak, Kazdağları'nın yeşili, denizin mavisiyle bütünleşmenin bu zirveden görülebildiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title