Haberler

DHA YURT ÖZEL GÜNDEMİ -TEKRAR

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zamana ve teknolojiye inat mesleğini yaşatmaya çalışıyor AĞRI'da ayakkabı ustası Mehmet Nuri Mikail (40) zamana ve teknolojik yeniliklere rağmen atölyesinde 30 yıllık mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Zamana ve teknolojiye inat mesleğini yaşatmaya çalışıyor

AĞRI'da ayakkabı ustası Mehmet Nuri Mikail (40) zamana ve teknolojik yeniliklere rağmen atölyesinde 30 yıllık mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Ağrı'da yaşayan 3 çocuk babası Mehmet Nuri Mikail, 10 yaşındayken çırak olarak başladığı mesleğinde 30 yılını geride bıraktı. Kurtuluş Caddesi üzerindeki iş yerinde, mesleğini yaşatmaya çalışan ayakkabı ustası Mehmet Nuri Mikail, bu mesleği dedesinin kuzenine, kuzeninin ise kendisine öğrettiğini söyledi. Kendisinden sonra bu mesleği yapacak yeni çıraklar bulamadığından dert yanan Mehmet Nuri Mikail, el işçiliği ile ayakkabı üretimi ve tamirinin devam etmesini istediğini ifade etti. Eskiden atölyesinde ayakkabı imalatı yaptığını ve siparişlere yetişemediğini dile getiren Mikail, şimdilerde ise sadece sipariş üzeri imalat yaptığını belirtti.

'BU MESLEĞİ YENİ NESİLE ANLATAMIYORUZ'

İşine olan bağlılığını ilk günkü gibi koruduğunu kaydeden Mikail, "Sabahın erken saatlerinde iş yerimi ilk günkü heyecanla açıyor, akşam geç saatlere kadar iş yerinde vakit geçiriyorum. 30 yıldır bu sektörün içindeyiz. Bu meslek dedemden bize kaldı. Dedem kuzenime öğretmişti, kuzenim de bana öğretti. Yıllardır sabahları iş yerimizi 07.30- 08.00 gibi açar, 21.00- 22.00 gibi kapatırız. Aslında yaptığımız iş çok güzel bir sektörde yer alıyor. Hiç ölmeyecek güzel bir iş yapıyoruz ancak yeni nesil gençler, çalışırken üstleri ve elleri kirlendiği için maalesef bu işi yapmak istemiyor. Bu yüzden de mesleğimiz rağbet görmüyor" dedi.

'FABRİKASYON AYAKKABILARI BİZİM ÜRETİM YAPMAMIZIN ÖNÜNDE ENGEL'

Yıllardır içinde bulunduğu dede mesleğinin eskisi kadar ekonomik bir kazanç sağlamadığını vurgulayan Mehmet Nuri Mikail, ayakkabıların seri üretim olarak fabrikalarda üretilmesi nedeniyle sadece sipariş üzeri ayakkabı ürettiklerini söyledi. Müşterilerinin genellikle 45 yaş ve üzeri olduğunu belirten Mikail, genç kesimden çok nadir müşterilerinin olduğunu kaydetti. Eskisi kadar rağbet görmeyen işlerinin bir de koronavirüs salgınıyla birlikte tam anlamıyla düştüğünü kaydeden Mikail, "Bu süreç de çok zor günler geçiriyoruz. Ayakkabılar imitasyona dönüştüğü ve seri üretim hep fabrikasyon olduğu için ister istemez bizim işlerimizi de kötü etkiliyor. Önceden ayakkabı imalatı yapıyorduk ama şimdi ise sadece sipariş üzeri imalat yapıyoruz. Fabrikasyon ayakkabıları bizim üretim yapmamızın önünde engel olarak duruyor. Koronavirüs bütün sektörü etkiledi" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

İş yerinden detay

Ustanın ayakkabı yapması

Mehmet Nuri Mikail

Detay görüntüler

Haber-Kamera: Ramazan DEMİR/ AĞRI,

Haber Kodu : 201014030

=================================

Boğalarını antrenman için güreştirdiler

ERZURUM'un Uzundere ilçesinde pandemi nedeniyle boğa güreşleri iptal edilince iki arkadaş boğalarını antrenman amacıyla güreştirdi.

Kentin Tortum ve Uzundere ilçelerinde geçen yıllarda heyecan veren müsabakalara sahne olan boğa güreşleri, bu sene pandemi nedeniyle iptal edildi. Uzun zamandır boğalarını güreştiremeyen besiciler, antrenman maçı düzenledi. Uzundere ilçe merkezinde yaşayan Serdar Çınar ile Cevizli Mahallesi'nden Hilmi Göksu, boğalarını karşı karşıya getirdi. Tortum gölü yakınlarında boş bir arazide yapılan boğa güreşi sahiplerini heyecanlandırdı. Kıyasıya geçen güreşi Hilmi Göksu'nun Paşa isimli boğası galip tamamladı. Güreş sonrası iki boğa güçlükle sakinleştirildi.

Paşa'nın sahibi Hilmi Göksu, "Pandemi nedeniyle güreşler iptal edilince biz de boğalara antrenman amaçlı dostluk maçı düzenledik. Benim boğamın galip gelmesine sevindim" dedi.

Karagöz isimli boğasının ilk kez güreş meydanına çıktığını söyleyen Serdar Çınar ise boğalar için güzel bir antrenman maçı olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Boğaların güreşi

-Boğaların görüntüleri

-Boğaları sakinleştirmeleri

-Boğa sahileri röp

-Boğaların araçlara yüklemesi

Murat AYDIN / OLTU (Erzurum),

Haber Kodu : 201014038

=================================

Salgında tıraş malzemelerinin satışları patladı, stoklar eridi

ADANA'da, kuaför malzemeleri satışı yapan Niyazi Keskin (31), pandemi dönemiyle birlikte tıraş makinesi, makas, tarak, ustura, fırça, kesim örtüsü ile havlu gibi malzemelerin perakende satışında patlama olduğunu belirtti. Tüm bu ürünler için stok yetiştirmekte zorlandıklarını aktaran Keskin, satışların 50-100 kat artığını söyledi.

Koronavirüs salgınının yayıldığı mart ayında kademeli olarak alınan tedbirlerin en başında, kuaför ve güzellik salonlarının kapatılması geldi. Vatandaşlar, acil ihtiyaçlarını tıraş malzemeleriyle evlerinde giderdi. Vakaların azalmasının ardından bu salonlar açıldı ancak evde tıraş becerilerini geliştiren çok sayıda vatandaş, virüs kapma endişesi yüzünden salonlara gitmemeye veya giderken de malzemelerini yanlarında götürmeye başladı.

Tarihi Büyüksaat yakınında 1957 yılından bu yana kuaför malzemelerinin ticaretini yapan firmanın 3'üncü kuşak temsilcisi Niyazi Keskin (31), pandemi dönemiyle birlikte hijyen korkusunu yaşayanların evde tıraş olmayı tercih etmesi ya da berbere giderken kendi kişisel malzemelerini götürmesiyle birlikte tıraş malzemesi satışlarında patlama yaşandığını anlattı. Erkeklerin artık makas, makine, tarak, ustura, fırça, kesim örtüsü, havlu ile tek kullanımlık jiletten oluşan kendi kişisel malzeme takımını oluşturduğunu dile getiren Keskin, bu ürünlerinin tamamının 200 TL'ye alınabileceğini belirtti. En çok tıraş makinesi satışı yaptıklarını aktaran Keskin, 100 TL'den 2 bin TL'ye kadar fiyat aralığında makine çeşitlerinin olduğunu ifade etti.

'VATANDAŞA MAKİNE YETİŞTİREMEDİK'

Pandemi ile birlikte ilk etapta berberlerin kapatıldığını hatırlatan Niyazi Keskin, "İnsanlar korktu. Bir berber normalde gelip bizden alışveriş yaparken her berberin en az 100 müşterisi pandemi başlar başlamaz bizim müşterimiz olmaya başladı. Böyle olunca vatandaşa makine yetiştiremedik. Herkes kişisel malzemelerini alarak kendi evinde kendinin berberi oldu. Sonrasında berberleri yeniden açtılar. Şimdi vatandaşlar aldıkları kişisel malzeme takımıyla berbere gidip, bu malzemeler ile tıraş olmak istediklerini söylüyorlar. ve hala gitmeyen, korkan vatandaşlarımız var. Onlar evde tıraş oluyorlar. Eşinden, çocuklarından ya da anne-babasından yardım alıyorlar" diye konuştu.

'PERAKENDE SATIŞLAR 50-100 KAT ARTTI'

Tıraş malzemeleri için stok yetiştiremediklerinin altını çizen Keskin, şöyle konuştu:

"Normalde bir berber benim müşterimken şu an onun 100 müşterisi benim müşterim. Gönül rahatlığı ile 50 kat 100 kat satışlarımızın artığını söyleyebilirim. Şu dönemde asıl önemli olan tıraş makinesi, çünkü tene değiyor. Ayrıca makas, tarak, ustura, sakal ve ense fırçaları, kesim örtüsü, havlusu. Tüm bu ürünler şu an bizim vatandaşa dayandıramadığımız, stok yetiştiremediğimiz ürünlerin başında geliyor. Benim buradan vatandaşa tavsiyem gelip kişisel malzemelerini oluşturmaları. Biz burada en pahalısından en ucuzuna her malda en aşağı 5 çeşidimiz var. Ürün ve fiyat yelpazemiz geniş. Kendi takımlarını yapıp gönül rahatlığı ile giderler."

VATANDAŞ KİŞİSEL MALZEME TAKIMINI OLUŞTURUYOR

Tıraş makinesi almaya gelen Abdulkadir Önel, "Kişisel malzemelerimi kendim oluşturuyorum. Çünkü daha güvenilir oluyor. Sonuçta berbere günde yüzlerce kişi geliyor. Ayrıca evde tıraş olmak daha rahat oluyor. Temizliğe, hijyene dikkat ediyorum. Pandemi öncesi de böyleydi şimdi daha çok özen gösteriyorum" dedi.

Makas, tarak, jilet ve tıraş makinesi gibi kendi kişisel bakım malzemelerini alan Hacı Erkan ise çocuklarının tıraşını evde kendisinin yaptığını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close