Haberler

Yüzyılın Madeniyle Tarımda Verim Yüzde 50 Artıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitki ve hayvan atıklarının fosilleşmesiyle oluşan "leonardit" Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı.

Bitki ve hayvan atıklarının fosilleşmesiyle oluşan "leonardit" Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, leonardit madeninin ilçeden çıkmasını bir fırsat bilerek bunu tüm çiftçilerin kullanımına sunmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Kurt, leonardit madeninin tarıma büyük faydalar sağladığına dikkat çekerek, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda leonardit ve gidyanın bitki gelişimine faydasını, toprak değerlerine olan değişimini gördük. Özellikle ekili ürünlerimiz olan şeker pancarı, mısır, buğday ve arpada yüzde 50'ye yakın çok ciddi verim artışları olduğunu örnek tarlalarımızda saptadık. Topraklarımızda kireç taşı oranının artmasının karşılığında bunu önleyebilmek için tek maddenin leonardit ve organik madde kullanımı olduğunu çiftçilerimize anlatmaktayız" dedi.

Leonardit madeninin çok geniş coğrafyaya yayılmış Afşin-Elbistan Linyit yatağında görüldüğüne dikkat çeken Kurt, "Kömür yatağında gidyanın altında, kömürün hemen üzerinde çıkmaktadır. İçerisindeki fosil artıkları organik madde miktarını artırmaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmalarda Leonardit'in verime olan artışından dolayı yüzyılın madeni olarak adlandırıyoruz. Bu madenin kullanımının arttırılması için hem ilçemiz hem de ülkemiz için ciddi yararlar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda hem üniversitelerle hem de saha çalışmalarımız devam ediyor. Leonardit'i uyguladığımız tarlalarda yüzde 50-60 arasında ürün farkı bulunmaktadır. İki tarla arasında hem kardeşlenme oranı hem gelişimi göz önünde bulundurulduğunda Leonardit'in ne kadar etkili olduğu görmekteyiz. Şeker pancarından 12 tonları, buğdaydan 1 ton civarında verim görmekteyiz. Özellikle buğdayda 1 tonluk verim ülkemiz şartlarında çok ciddi bir rakamdır. Bunda Leonardit'in etkisi olduğu açıktır" diye konuştu.

Çiftçi Veysi Yıldız ise leonardit uygulaması hakkında şu bilgileri aktardı:

"Yaptırdığımız toprak tahlillerinde organik maddenin 05'lere, kalsiyum-kireç oranının 35'lere, toprağın PH'nin de 9'lara çıktığını gördük. İlçe tarım müdürlüğüne başvurduk, leonardit kullanırsak toprağımızın verimin artacağı bilgisini aldık. Tarım müdürlüğümüzle birlikte tarlama leonardit ve hümikasit uygulaması yaptık. Aradaki fark gerek görsel olarak, gerek kardeşleme olarak gerekse soğuğa dayanıklılık açısından her haliyle yüzde 50 belli olmaktadır. Arkada görünen arazide uygulama yapılmadı renk aroması ve buğdayın cılızlığı açısından her şey ortaya çıkmaktadır. Leonardit edilmeyen alanda yer yer soğuktan etkilenme ve buğdaylarda kuruma belirtisi başlıyor" şeklinde konuştu. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı

Mahkemeden DEM Partili başkanlarla ilgili karar

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Netanyahu'dan ilk açıklama: Tüm hedeflerimize ulaşana kadar geri adım atmayacağız

UCM'nin yakalama kararına Netanyahu'dan ilk tepki

Yenidoğan davasında 4. gün sona erdi!

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade

TSK'dan ihracı istenen teğmenlerin avukatlarından açıklama: Tören ilgili yönergeye uygun icra edilmiştir

Teğmenlerin avukatlarından ortak açıklama! MSB'nin suçlamasına yanıt verdiler

title