Haberler

Yuvarlakçay'da Hes'e Direnişin Öyküsü Kitap Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Beyobası Mahallesi'nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santral (HES) için 1 yılı aşkın süre devam eden direnişin öyküsü, bir kitapta toplandı.

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Beyobası Mahallesi'nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santral (HES) için 1 yılı aşkın süre devam eden direnişin öyküsü, bir kitapta toplandı. 17 Aralık 2010 tarihinde kaleme alınmaya başlanan kitap okuyucuyla buluştu.

Pınarköy Mahallesi'ndeki Topgözü Pınar Restaurant'ta gerçekleşen 'Öteden Gelenlerle Savaştık-Yuvarlakçay'da HES'e Direnişin Öyküsü' kitabının tanıtımına Köyceğiz eski Belediye Başkanı CHP'li Salih Erbay, Beyobası Beldesi eski Belediye Başkanı Besim Özbek, kitabın yazarları ve köylüler katıldı. Köyceğiz Belediyesi'nin katkıları ile yayınlanan kitap, Köyceğiz eski Belediye Başkanı Salih Erbay, Beyobası eski Belde Belediye Başkanı Besim Özbek, Seba Çobanoğlu, Talip Murat Demirci, Günnür Karaağaç ve Berna Babaoğlu Ulutaş'ın imzasını taşıyor.

Yuvarlakçay'da yapılması planlanan HES'le ilgili bilgiler ile Türkiye'nin dört köşesinde yaşam hakları için mücadele edenlerin hikayelerinin anlatıldığı 'Öteden Gelenlerle Savaştık - Yuvarlakçay'da HES'e Direnişin Öyküsü' kitabında, HES karşıtlarının mücadelelerinin hikayelerine de yer verildi. Suyun ticarileştirilmesi, HES'lerin yarattığı çevresel tahribat, ÇED raporları, HES'lerin tarım ve hayvancılığa etkisi, hukuk, enerji, küresel karbon ticareti ve HES'lerin sosyal etkileri başlıklarında bilgi ve incelemelerin yer aldığı kitapta HES'lerin yarattığı çevresel tahribat fotoğraflarla ortaya serildi.

Kitabın gelirinin bölgeye bırakılacağını ifade eden yazarlardan Talip Murat Demirci, 'Yuvarlakçay'da 2009 yılında başlayıp 2010 yılının sonuna kadar sürdürdüğümüz mücadeleyi diğer benzer mücadelelere örnek olması amacı ile kitaplaştırmaya karar verdik. Uzun bir çalışma sonunda ekip arkadaşlarımızla kitabı tamamladık. O günleri hatırlatan resimlerin bulunduğu, başımızdan geçenleri anlatan örnek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Köylülerin sularına nasıl sahip çıktığı herkese örnek olacakö dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK YAŞANDI

Yılar önce öncülük ettikleri eylemin kitaplaşmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Beyobası Beldesi eski Belediye Başkanı Besim Özbek ise o heyecanı tekrar anımsadığını söyleyerek, 'Bu ruhun aynı şekilde Yuvarlakçay'da yaşatıldığını görmek biz yöre halkının bu konuyu sahiplendiğini gösteriyorö diye konuştu.

Köyceğiz eski Belediye Başkanı Salih Erbay, Yuvarlakçay'da 11 ay boyunca ciddi bir mücadele verildiğini belirterek, HES projesinin iptalinin bir sonuç değil başlangıç olduğunu ifade etti. Türkiye'de iptal edilen ilk HES projesi olduğunu belirten Erbay, 'Binlerce projenin iktidar tarafından ısrarla yürütülme çabasına karşın, 11 aylık çabamız ve halkın yaşam mücadelesi ile suya sahip çıkıldı. 14 bin nüfuslu bölgede su rahatlıkla kullanılıyor. Su candır, insanların canına kastetmek ise resmen bir suçtur. Ağaç katliamına engel olmak için 7'den 70'e gece gündüz demeden bekledik. Yuvarlakçay özgür akmaya devem etti. Efsanemiz kitaplaştı. Türkiye'de örnek olacakö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close