Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yusufeli Barajı'nda Yüzde 25 Fiziki Gerçekleşme Sağlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı Vali Cirit: "Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli.

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES'in, tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacağını söyledi.

Yusufeli Barajı ve HES inşaatında bugüne kadar 168 milyon lira harcanarak yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, "Barajda günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve baraj 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nüfuslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" dedi.

Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın, 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 3'ünü karşılayacağına işaret ederek, "Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor" diye konuştu.

Çoruh'un Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olduğuru belirten Vali Cirit, Yusufeli Barajı tamamlandığında nehir üzerindeki Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının ekonomik ömrünü de uzatacağını bildirdi.

Barajda gövde çalışmalarına başlanabilmesi amacıyla yapılan yaklaşık 901 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin Nisan 2014'te açıldığını anımsatan Vali Cirit, "Çoruh Nehri'ni derivasyona alarak gövde kısmında inşa çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar aralıksız sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

Kamulaştırma ve yeni yerleşim yeri çalışmaları

Vali Cirit, Yusufeli Barajı ve HES yapımından etkilenecek bölgelerde kamulaştırma işlemlerine başlandığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Baraj inşaatı kapsamında kullanılacak sahalardaki Hazine ve orman arazilerinin tahsisleri alınmıştır. Kamu yararı projesindeki malzeme ocak sahalarının kullanım izinleri alınmıştır. Aks yeri, dinamit ve malzeme ocağı depo sahaları, şantiye yerleri ve memba batardosu için Sebzeciler, İşhan, Yeniköy, Kınalıçam ve Irmakyanı köylerindeki ihtiyaç duyulan kısımlarda kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. 2014 yılı ödeneği olan 70 milyon lira ile Irmakyanı, Yeniköy, İşhan ve Kınalıçam köylerinin kamulaştırılması planlanmıştır. Böylece baraj inşaatı için gerekli olabilecek tüm sahaların kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olacak. 2014 yılında kamulaştırılması planlanan köylerin kamulaştırma planları taslak olarak hazırlanmış olup, kadastro onay aşamasındadır. Diğer alanlardaki kamulaştırma planı çalışmaları devam etmektedir."

Yusufeli Barajı ve HES projesinden Yusufeli ilçe merkezi ile 19 köyün etkilendiğini belirten Vali Cirit, şunları söyledi:

"Yeni yerleşim yeri çalışmaları kapsamında projeden etkilenen yerleşim yerlerinde ilçe merkezi hariç Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce devlet eliyle iskan duyuruları yapılmış ve askı ilan süreci tamamlanmıştır. Devlet eliyle iskan talebi olmamıştır. Fiziksel iskana ilişkin yerleşim yerleri tamamen etkilenen 7 köyde duyuru ve askı ilan süreci tamamlanmış olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce hak sahipliliği ve iskan etütleri çalışmaları yürütülmektedir. 2014 yılında yerleşim yerleri tamamen etkilenen 2 köyde daha fiziksel iskan çalışmaları yürütülecektir. Yeniden yerleşim ve kamulaştırma faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Yusufeli Yeniden Yerleşim ve İzleme Proje Müdürlüğü Koordinasyon Merkezi çalışmalarına başlamıştır." - Artvin

Kaynak: AA / Güncel
title