Haberler

Yürütme Kurulu Tam Yetkili

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jandarmaya devredilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imar planında değişiklik yapılan Kent Ormanı, Kent Konseyi tarafından tüm boyutlarıyla ele alındı ve yetki verildi.

Diyarbakır'ın akciğerleri olan, uzun süredir yeşillendirilmesi için ağaç dikimi yapılarak milyonlarca lira harcanan Kent Ormanı'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle, atış alanı, mühimmat deposu ve lojman yapılmak üzere Jandarma Gene Komutanlığı'na devredilmesi için yapılan imar değişikliği, Diyarbakır'ın dinamiklerini harekete geçirdi. 290 hektarlık parselini askeriyeye devretmesi üzerine toplanan Kent Konseyi, bakanlığın kararının iptal edilmesi için Yürütme Kurulu'na tam yetki verdi. Diyarbakır Büyükşehir belediyesi Eş Başkanız Fırat Anlı, kentin ortak çıkarlarının ihlal edilmesine ve kamusal alanların işgaline karşı tutumlarının net olduğunu bildirdi.


Diyarbakır Kent Konseyi'nin 2015 yılı 3. Olağan Toplantısı, Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kent Konseyi Genel Sekreteri Cihan Aydın, ilçe belediye eş başkanları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Dicle Üniversitesi, DİSKİ, Karacadağ Kalkınma Ajansı, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, DESOB, sivil toplum kuruluşları, mahalle meclisleri, Mezopotamya Ekoloji Meclisi temsilcileri, muhtarlar ve kamu kurumlarının temsilcilerinin katımıyla gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki toplantısının ana gündem maddesi, Kent Ormanı'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle, askeri binalar, atış alanı, mühimmat deposu ve lojman yapılmak üzere Jandarma Gene Komutanlığı'na devredilmesi için yapılan imar değişikliği oldu.

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar ilçe belediyeleri, DİSKİ, Dicle Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2014-2015 yılına ait bütçe raporları ile 2015-2016 yılı bütçe ve proje sunumları gerçekleştirildi, ardından görüşler ve öneriler dile getirildi. Bütçe görüşmelerinden sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kent Ormanı'yla ilgili imar planında yaptığı değişiklik tüm yönleriyle tartışıldı.

Tutum belirlensin

Toplantının açılış konuşması yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Cihan Aydın, bütçe raporlarının hazırlanmasına destek veren kurumlara teşekkür etti, daha sonra Kent Ormanı'na ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan imar planı değişikliğine değindi. Aydın, "Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Ormanı olarak planlanan Talaytepe ve Mastfroştepe arasında bilenen 3 milyon metrekareye yakın bir alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güvenlik bölgesi olarak tahsis edilmek isteniyor. Bu konuda ilk adım da atılmış durumda. Bu yer daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konut rezerv alanı ilan edilmişti. O zamanki adıyla Yerel Gündem 21'in, kentin bütün dinamiklerinin yoğun ve özverili bir çalışmasıyla bu planlamadan vazgeçilmişti. Ancak bu yıl tekrar bu alan neredeyse aynı bir sorunla yine halkın önünde. Dolayısıyla Kent Konseyi Genel Kurulu olarak bir tutum belirlemenin faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bölgedeki ortama dikkat çekildi

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Eş Başkanı Fırat Anlı, Kent Konseyi aracılığıyla yılda üç kez bir araya gelindiğini, böylece şeffaf bir denetim mekanizmasının işletildiğini, herkesin sözünü söylemesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda 2016 bütçesini paylaşacaklarını, 2015 bütçesinin hesabını vereceklerini ifade eden Anlı, 13 Mayıs'ta yapılan Kent Konseyi toplantısından bu yana bölgede ve ülkedeki değişikliklere dikkat çekti. Anlı, kendilerinin "ne kadar park, asfalt, sosyal hizmet yapalım" tartışması yürütürken, 5 ayda 500'e yakın insanın yaşamını yitirdiğini, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarının yaşandığını, tartışmalar yapılırken tüm bunların göz önüne alınması gerektiğinin altını çizdi. Sıkıntıların hala devam ettiğini vurgulayan Anlı, müzakere yoluyla sorunların çözülmesini temenni ettiklerini söyledi. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındığını hatırlatan Anlı, Sur'da kültürel mirasa zarar gelmemesi gerektiğini belirtti.

'Şehrin talebi dikkate alınmalı'

Kent Ormanı'yla ilgili 1.5 yıldır karşılaştıkları sıkıntıları hakkında bilgi veren Anlı, şöyle konuştu: "Kent Ormanı'nın başına gelmeyen kalmadı. Önce bir grup menfaat çetesi tarafından işgal edildi. Bununla mücadele edilirken bakanlık tarafından yapı alanı ilan edildi, kentin dinamiklerinin tepkisi üzerine bu karar geri çekildi. Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planında değişiklik yapılarak ormanın en büyük parseli askeriyeye tahsis edildi. Şu an askı süresi olduğu için mümkün olduğu kadar diyalogla, müzakereyle, görüşerek, tartışarak sonuçlandıralım, kentte her kesimin yararlanabileceği şekilde sonuçlandıralım. Umarız hükümet bu şehrin talebini dikkate alır."

Seçim dönemlerinin belediyeler açısından sıkıntılı dönemler olduğuna işaret eden Anlı, kentin ortak çıkarlarının ihlal edilmesine ve kamusal alanların işgaline karşı net ve katı bir tutum içerisinde olduklarını söyledi. Sanat Sokağı Projesi'nin önemli oranda uygulandığını, Gazi Köşkü'nün belediye tarafından işletilmeye başlandığını belirten Anlı, Fiskaya Şelalesi'ndeki yapının da boşaltıldığını, sosyal, kültürel, kamusal bir alan olarak halka sunulacağını sözlerine ekledi.

Kararın iptali için çalışma yürütülecek

Konuşmalardan sonra öneri üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kayapınar Kent Ormanı'yla ilgili yaptığı plan değişikliği gündeme alındı. Toplantıda, Kent Ormanı için çalışma yapmak üzere Yürütme Kurulu'na tam yetki verildi. Kurul, bünyesinde kurulacak bir komisyon ile Kent Ormanı'nın askeriye devrinin iptal edilmesi için çalışma yürütecek. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Kent Ormanı ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında teknik bilgiler verdi. Kent Ormanı gündeminin karar bağlanmasının ardından Kent Konseyi'nde, 2014-2015 gerçekleşen bütçe, 2015-2016 bütçe ve proje sunumları yapıldı.

Kent Ormanı ile ilgili karar:

Bakanlık Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi sınırlarında bulunan 2 bin 900 dönümlük Kent Ormanı alanını İl Jandarma Komutanlığı'na tahsis etti. Yapılan yeni düzenleme ile kent merkezinde bulunan askeri birlik, lojman ve mühimmat depoları bu bölgeye taşınacak. 15 Ekim tarihinde Bakanlıkça yapılan düzenlemeye göre, kent içinde yer alan bu bölgenin aynı şekilde askeri atış alanı ilan edilmesi kararı da alındı.

Jandarmanın talebi üzerine Diyarbakır Milli Emlak Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak il genelinde dağınık halde bulunan Jandarma Genel Komutanlığı'na tahsisli alanların bir araya getirilmesi amacıyla Kayapınar ilçesi sınırlarında mülkiyeti hazineye ait olan 2 bin 900 dönüm alanın askeri alan olarak düzenlenmesini talep etti.

Bu talep üzerine, aynı zamanda Diyarbakır'ın Kent Ormanı olan 2 bin 900 dönümlük arazi askeri alan olarak ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentte Jandarma Genel Komutanlığı'na tahsisli olan hizmet binası, lojman, sosyal tesis, mühimmat depolarının kent içinde dağınık ve diğer yapılarla içiçe olması nedeniyle güvenlik zaafiyetinin yaşandığını, kurulması planlanan yeni birliklerin konuşlanabileceği, eğitim ve atış alanlarının da yer alabileceği yeterli büyüklükte ve güvenli bir arazi varlığının zaruri olduğunu, özellikle lojman dışında oturan personelin de güvenliğinin ve toplu olarak iskanının sağlanması gerektiğini belirterek bölgenin askeri alan olarak kullanıma sunulmasının uygun olduğunu kararlaştırdı.

15 Ekim tarihinde alınan bu karar bir aylık süresi olan askıya alındı. 15 Kasım tarihine kadar, yerel yönetimler, STK'lar ve vatandaşların itiraz etmemesi halinde, Diyarbakır Kent Ormanı askeri mühimmat deposu, atış alanını da içinde barındıran 2 bin 900 dönümlük bir askeri alan olarak kesinleşecek.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close