Haberler

Yurt Dışından Ekonomiye Bakış Pozitif

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GYİAD ve Saxo Capital Markets dünya ve Türkiye'deki son ekonomik gelişmeleri ve seçim süreci ve sonrasında şirketlerin nasıl pozisyon alması gerektiğini masaya yatırdı.


Toplantıda konuşan ekonomi ve strateji uzmanları, yurt içindeki genel negatif görünüme rağmen yurt dışından Türkiye ekonomisine bakışın daha pozitif olduğuna dikkat çektiler.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) ve Saxo Capital Markets gündemdeki son ekonomik gelişmeleri, etkilerini, şirketlerin nasıl pozisyon alması gerektiğini özel bir toplantıyla değerlendirdi. GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Akdarı Toprak, döviz kurunun ateşinin sönmemesi nedeniyle piyasaların seyrini takip etmekte zorlandıklarını ancak üyelerin hala yatırım iştahını koruduğunu söyledi. Saxo Capital Markets Genel Müdürü Egemen Kaya da yurt dışında Türkiye ile ilgili hukuksal ve siyasi bazda kafa karışıklığı olduğunu ancak ekonominin olumlu göründüğünü ifade etti.

Eş Başkanlığını Seda Dicle ve Yasin Kadooğlu'nun yaptığı GYİAD Ticari İlişkiler Komitesi'nce düzenlenen toplantıda GYİAD Ekonomi Danışmanı Dr Can Fuat Gürlesel ve Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, döviz kuru, petrol, Merkez Bankası politikaları başta olmak üzere ekonomik gelişmeler hakkında sunum yaptılar.

Toplantının açılışında konuşan GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, döviz kurunun hem yurt içinde hem yurt dışında ateşinin sönmemesinin iş dünyasını harekete geçirdiğini vurgulayarak, "Her ne kadar 2015'e yatırım iştahı ve iyimserlikle başladıysak da artık önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Her şeye rağmen 30 milyar dolarlık ciroyu yöneten dernek üyeleri olarak yatırıma her zaman iştahımız var" dedi.

Saxo Capital Markets Genel Müdürü Egemen Kaya ise yurt dışından Türkiye'ye bakışı değerlendirerek, "Yurt dışında genel olarak siyasi ve hukuksal bazda kafa karışıklığı var. Onun haricinde ekonomi iyi olabilecek kapasitede. Büyük çapta yatırımların gelebilmesi için genel olarak hukuki ve siyasi konuların çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye henüz ekonomik kriz ortamında değil

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, konuşmasında dünya ekonomisinin Türkiye'ye olan etkilerine değindi. "FED'in artık faiz artırımı ile sahneye çıktığı ve kurlar üzerinde doların baskı kurduğu dönem yaşayacağız. Bunun etkisini de Türkiye'nin de dahil olduğu gelişen ülkeler görecek""diyen Paksoy, FED'in ekonomide ve dolar endeksinde ana aktör haline geldiğini ifade etti.

Dolar yükselişinin yıl boyunca devamı noktasında 2.70-2.80 TL'nin çok önemli bir eşik olduğunu dile getiren Paksoy, bu rakamın üstüne geçişlerin önemli riskleri tetikleyebileceğini belirtti. Paksoy, "Yabancı algısı Türkiye adına sandığımızdan daha pozitif. Türkiye ekonomik kriz ortamında değil. Biz krize gireceksek bizden önce Avrupa'da girecek 10'dan fazla ülke var. Şu an için tüm piyasanın merak ettiği tek konu; Yeni hükümette ekonomiden sorumlu bakan, maliye bakanı kim olacak, Merkez Bankası başkanı kim olacak?" dedi.

Beklentilerimizi revize ettik

Toplantıda 'Dünya ve Türkiye ekonomisi için değerlendirme ve beklentiler' başlıklı bir sunum yapan GYİAD Ekonomi danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye dahil olmak üzere gelişen ülkelerde ekonomide yavaşlama olduğunu, dünya ekonomisindeki büyümeyi gelişmiş ülkelerin sürükleyeceğini kaydetti. Piyasa faizlerinin Merkez Bankası'nın faiz indirmediği Aralık ayından daha yüksek olduğunu aktaran Gürlesel, GYİAD olarak dolar, Euro ve TL kredi faizleri tahminlerini yeniden revize etmek durumunda kaldıklarını söyledi. Gürlesel, ilk yarıyıl için Dolar'da 2.50-2.65, Euro'da 2.75-2.85 TL tahmininde bulunduklarını kaydetti.

Yılbaşında Türkiye ekonomisinde yüzde 3'e yakın büyüme beklediklerini ancak yılın ilk çeyrek döneminde sıfıra yakın büyüme olduğuna dikkat çeken Gürlesel, "Reel kesim beklentileri ve tüketici güveni çok düşük. Tüketici güven endeksi son 6 yılın en düşük seviyesine inerek, küresel kriz sonrası oranın dahi altına indi. Türkiye ve Brezilya geçen yıl para birimi en fazla zayıflayan ülkeler arasında yerini aldı. Pozitif ayrışma negatif ayrışmaya dönüştü. Son bir aydır reel sektörde ödemede kitlenme var. Yabancıların çekildiğini görüyoruz. Portföy büyüklüğü son 8 ayda 51 milyar dolar azaldı. Ekonomide 1.6-1.8 büyüme tahmin ediyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close