Haberler

Yurdun Kuzeyinde Sıcak Havalara İki Günlük Ara

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, hafta ortasından itibaren hava sıcaklıklarında 2 günlük bir düşüş yaşanacağını bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, hafta ortasından itibaren hava sıcaklıklarında 2 günlük bir düşüş yaşanacağını bildirdi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim ortalamalarının üzerindeki sıcaklıkların çarşamba ve perşembe günü yurdun kuzey batı bölgelerinde hissedilir derecede azalacağını belirtti.

Ani sıcaklık değişiminin atmosferde sıra dışı olaylar oluşturabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Şen, "Yarın akşam ve perşembe günü kuzey batıda dolu, hortum ve yıldırım gibi olumsuzluklar meydana gelebilir. Yani, mevsim değerlerindeki hava sıcaklığının ani düşüşü atmosferde sıra dışı etkiler yaratabilir. Son değerlendirmelere göre bu 2 günlük soğuma kuzey batıda yıldırımları ve yağışları, kuzey doğuda ise cuma günü için kar getirebilir. Hafta sonu ise havaların ısınarak yeniden mevsim ortalamalarına ve üzerine çıkmasını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şen, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıcaklıkların rekor kırmaya devam ettiğine vurgu yaparak, şubattan sonra nisan ayında İzmir'de 66 yılın en yüksek sıcaklığının 33 derece olarak ölçüldüğünü kaydetti.

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar da yaptığı yazılı açıklamada, 20 Nisan Çarşamba günü akşam saatlerinden sonra kutup kökenli soğuk ve yağışlı havanın kuzeyli rüzgarlarla birlikte Orta Karadeniz Bölgesi'nde etkili olacağını kaydetti.

Mevsim normallerinin 10 ve 12 derece üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının yarın güneyli rüzgarlarla birlikte 5 derece daha artacağını ancak perşembe günü yağışlı havayla birlikte 13 ila 16 derece hızlı bir düşüş göstereceğini ifade eden Asar, sıcaklıkların hafta sonundan itibaren ise tekrar mevsim normallerine yükseleceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Yağışların çarşamba günü Kastamonu ve Sinop çevrelerinde yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması beklendiğini dile getiren Asar, şunları kaydetti:

"Perşembe günü bölge genelinde yağmur ve sağanak şeklinde beklenen yağışlar bölgemizin bin 200 metre yükseklik ve üzerinde karla karışık yağmur ile kar şeklinde olacak, kayak merkezi ve yaylalarda kısa süreli kar yağışına dönüşecek ve yağışlar cuma günü etkisini kaybedecek. Rüzgarın, yarın akşam saatlerine kadar güneyli yönlerden yer yer saatte 30 ila 50 kilometre hızla estikten sonra, akşam saatlerinden sonra kuzey ve kuzey batı yönlere dönerek perşembe günü yer yer saatte 40 ve 70 kilometre hızla esmesi beklenmektedir. Denizlerde ise çarşamba günü akşam saatlerinden sonra ve perşembe günü kuzey ve kuzeybatıdan 6 ve 8 kuvvetinde fırtına beklenirken, dalga yüksekliğinin açıklarda yer yer 3 metreyi bulacağı tahmin ediliyor."

Asar, vatandaşların kuvvetli rüzgarın oluşturabileceği ağaç devrilmesi, çatı uçması gibi olumsuzluklara, balıkçı ve denizcilerin fırtınaya karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel
4 ilimizde eğitime kar engeli

4 ilimizde eğitime kar engeli

AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title