Yunus Emre Enstitüsünden Brezilya'da "15 Temmuz" Paneli
SAO Brezilya'da, Sao Paulo Yunus Emre Enstitüsü tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında yaşananların anlatılması amacıyla düzenlenen "15 Temmuz Demokrasinin Zaferi" başlıklı program başladı.
SAO Brezilya'da, Sao Paulo Yunus Emre Enstitüsü tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında yaşananların anlatılması amacıyla düzenlenen "15 Temmuz Demokrasinin Zaferi" başlıklı program başladı.
Salas Brasil Konferans Merkezi'ndeki etkinlikte, Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosu Mehmet Özgün Arman, Sao Paulo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Hüsamettin Aslan ve Brezilya Müslüman Şeyhleri Başkanı Şeyh Abdelhamid Metwally'nin açılış konuşmalarının ardından 3 oturum yapıldı.
Türkiye ve Brezilya'dan gazeteci, yazar, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı oturumlarda, darbe girişimi ve sonrasındaki süreç ile Brezilyalıların yaşananları nasıl gördüğü ele alındı.
Panelde konuşan Ulusal İslam Derneği Dini İşler Müdürü ve Teologlar Konseyi Genel Sekreteri Şeyh Halid Taki el-Din, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk halkı tarafından başarısızlığa uğratılmasının insanlık tarihinde büyük bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
FETÖ'nün dini, demokratik düzeni devirmek için bir kalkan olarak kullandığını ve bu durumu kabullenmediklerini belirten Taki el-Din, "Toplumu Fetullah Gülen gibi hastalıklı kişilere karşı bilgilendirmek ve bu örgütün, demokrasinin dünyadaki en çağdaş modeli olan Türkiye'ye karşı işledikleri suçlardan dolayı yargılanmalarını talep etmek bizim görevimizdir." dedi.
"Kamu diplomasisini yoğun bir şekilde tesis etmeye çalışacağız"
Başkonsolos Arman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaşadığı alçakça darbe girişiminin bu etkinlik sayesinde Brezilya'da ilk kez samimiyetle görüşüldüğünü, konuşulduğunu söyledi.
Arman, Türkiye'de gelen konuşmacıların paylaştığı bilgiler sayesinde Brezilyalıların 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan süreci daha iyi anlayabileceğini ifade etti.
Enstitü Müdürü Aslan ise düzenledikleri etkinlikle nitelikli ve yoğun bir kitleye hitap ettiklerini dile getirdi.
Bundan sonra da benzer organizasyonlarla çok daha etkili ilişkiler tesis etmeye çalışacaklarını anlatan Aslan, Türkiye'nin kıtadaki Müslüman toplulukla ilişkilerinin bugüne kadar zayıf seyrettiğine değindi.
Söz konusu panelle bölgedeki Müslüman toplulukların Türkiye ile bağını da gördüklerini aktaran Aslan, "Yunus Emre Enstitüsü olarak kamu diplomasisini yoğun bir şekilde bölgede ve bu ülkede tesis etmeye çalışacağız." diye konuştu.
Etkinliğe, Türkiye'den gelen gazeteci ve yazarlar Turan Kışlakçı, Kurtuluş Tayiz, Ufuk Coşkun, Rahim Er ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, İstanbul Üniversitesinden Dr. Muzaffer Şenel, Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necati Anaz, Başbakan Başdanışmanı Mustafa Şen, Türkiye Afrika İnisiyatifi Başkanı Mustafa Murat Özel ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Kolombiya Program Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan katılıyor. Heyet, Sao Paulo'daki oturumların ardından Rio'ya hareket edecek ve yarın bu kentteki temaslarıyla program tamamlanacak.
Programda Brezilya'dan, Sao Paulo Federal Üniversitesinden Prof. Dr. Antonio Roberto Espinosa, Prof. Dr. Flavio Rocha, Prof. Dr. Esther Solano, Prof. Dr. Osmany Limam, Sosyal Bilimler Okulundan Prof. Dr. Monique Sochaczewski Goldfield ile Lame Smaili, Henrique Nelson Calendra, Prof. Dr. Gunther Zibell ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de yer alıyor.