Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: “Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez” “Kendi milletinizin özne olduğunu unutmayacaksınız. Biri size nesne olarak baktığında, volkan gibi patlayacaksınız ki o zaman size saygı duymaya başlarlar.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışı temsilcilerine yaptığı konuşmada, "Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez" dedi.
Hilton Hotel'de düzenlenen Yunus Emre Enstitüsü 6. Eğitim ve İstişare Toplantısı'nın kapanış yemeğine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ve çok sayıda yetkili katıldı.
Yunus Emre Enstitüsü'nün kuruluş amacı ve misyonuyla ilgili konuşan Davutoğlu, "Tarihte bir kez özne olmuşsa bir millet, tarihin akışını belirleme kudretini içinde hissetmişse, o küllenir, üstü örtülebilir ama hiç beklemediğiniz bir anda bir volkan gibi patlar. Tarihte bir kez özne olmuş bir millete en büyük kötülük, nesneleşmesidir" diye konuştu.
Davutoğlu, kültürel diplomasinin aşkla yürüdüğünü söyleyerek, "Kendi milletinizin özne olduğunu unutmayacaksınız. Biri size nesne olarak baktığında, volkan gibi patlayacaksınız. Ki o zaman size saygı duymaya başlarlar. O olmadığında, bir şeyi yeşertmek çok zor. Kültürel kimliğimize sahip çıkmaktır, özne olmak" ifadesini kullandı.
Edilgen toplumların kendi kaderlerini çizemeyeceğini belirten Davutoğlu, "Biz bu topraklarda varız, gelecekte torunlarımızın var olacağı topraklara da gideceğiz dediğimiz zaman bu, vizyon olur, strateji olur. Heyecan veren bir aşk olur. 'Bu herhangi bir profesyonel görev' dediğinizde çalışma azminizi kaybedersiniz" dedi.
Yunus Emre Enstitüsü'nün görevlerine değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Devletler siyasi sınırları ile matuftur. Siyasi sınırların ötesindeki sınırlar açıldığında, birçok siyasi kriz çıkar. Barışçıl sınırların dışına çıkmış oluruz. Ama şunu unutmayacaksınız; siyasi sınır böyle diye kültürel sınırlar böyle denilemez. 'Siyasi sınırlar bu, kültürel sınırlar bu' derseniz, sizin tarih bilinciniz yoktur."
Davutoğlu, Endülüs'te yaşandığı gibi başka bir kültürel tasfiyeye izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "En ufak bir biz görürsek onu yeşertmek bizim görevimiz. Görev yaptığınız yerlerde bir tek santimetrekarede ecdat yadigarı kalmışsa, eğer ona sahip çıkmamışsanız, ne biz, ne tarih ne de millet hakkını helal etmez" diye konuştu.
Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışında çalışan Türklere yönelik misyonundan bahseden Davutoğlu, Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için giden vatandaşların Türkçeyi iyi bildiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Anadolu Türkçesini iyi kullanıyorlardı. İkinci nesil şiveyi kaybediyor. Avrupa ve ABD ve vatandaşlarımızın bulunduğu ülkelerde, geleceğimizi kurtarmak için çalışmalar yapacaklar. Gittikçe sorumluluğunuz yüksek olacak. Her birimiz başka veçheden bakacağız."
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, 26 olan Enstitü Merkezi sayısını 35'e çıkardıklarını söyleyerek, Yunus Emre Enstitüsü'nün adeta üzerine güneş batmadan dünyada Türkiye'nin tanıtımını yaptığına işaret etti.
25 bin öğrenciye Türkçe öğrettiklerini belirten Develi, Türkçe sınavı yapacaklarını ve bu sınavın Türkiye'nin TOEFL'ı olacağını kaydetti. - Ankara