Haberler

'Yünüm Büğet' Renkli Görüntüler Oluşturdu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da yaklaşık 750 yıldan beri sürdürülen 'yünüm büğet' (Koyun yıkama ve boyama) geleneği, belediyelerin ve yöre halkının destekleriyle yaşatılmaya çalışılıyor.

Burdur'un Tefenni İlçesi'nde yaklaşık 750 yıldan beri sürdürülen 'yünüm büğet' (Koyun yıkama ve boyama) geleneği, belediyelerin ve yöre halkının destekleriyle yaşatılmaya çalışılıyor. Şafak vaktinden çobanların koyun sürülerini suda geçirmesiyle başlayan etkinlik renkli görüntüler oluşturuyor. Burdur'da 750 yıllık 'yünüm büğet' geleneği, düzenlenen 'Yünüm Büğet Çoban Bayramı Kültür Şenlikleri' ile sürdürülüyor. Hasanpaşa Beldesi Kent Meydanı'nda düzenlenen şenliğe, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Hasanpaşa Belde Belediye Başkanı CHP'li Bayram Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da devam ettirilen 'yünüm büğet geleneği iki gün sürdü. Şenliğin ilk gününde koyun sürülerindeki lider koyun Beydağları'ndaki bir tür taştan elde edilen kırmızı renkli boyayla boyandı. Ardından 'yünüm büğet'e katılacak sürüler kent meydanından geçirildi.

Şenliğin 2'nci günü sürüler 'sudan geçme' yarışması için hazırlandı. Şafak vakti Hasanpaşa Beldesi ve çevre köyler olmak üzere koyun sürülerinin sudan geçirilmesi yarışı yapıldı. Şenliklerde toplam 15 çoban ve sürüsü yarıştı. Koyun sürüsü, başlarında çoban ve lider koyunlar olmak üzere şafak vakti büğet alanında bir tepenin ardına getirildi. Hakem heyetinin belirlediği sıraya göre, başlarında çoban olan sürü ile kırmızıya boyanan 'elcik' (lider) koyun, çobanı takip ederek dereden en iyi şekilde geçmeye çalıştı. Sürülerin geçişi sırasında Hasanpaşalılar tüfeklerle havaya ateş ederek koyunların geçişini sağladı. Yarışmanın sonunda dereceye giren sürülerin sahiplerine çeşitli hediyeler verildi.

GELENEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Şenlik hakkında bilgi veren Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, katılımın çok yüksek olduğunu kaydetti. Yünüm Böğ et geleneğinin bir yarışma olmadığını kaydeden Başkan Yıldız, Amacımız gelenek göreneklerimizi yaşatarak, hayvanlarımızın yıkanmasıdır. Tarihçilere göre Orta Asya'dan gelen bu geleneğin halen daha sürdürülüyor olması çok güzel dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title