Yunanistan'da Halk Oylaması Kararı
Yunanistan'da, hükümetin, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararı parlamentoda onaylandı.
Yunanistan'da, hükümetin, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararı parlamentoda onaylandı.
Hükümet kanadı ile muhalefet partileri arasında sert tartışmaların yaşandığı parlamentoda yapılan oylamada, bakanlar kurulunun halk oylamasına gidilmesi kararı 178 milletvekilinin 'evet' oyuyla kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada muhalefet partilerinden 120 milletvekili ise karara karşı 'hayır' oyu kullandı.
Başbakan Aleksis Çipras, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, ülkenin tarihi gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bakanlar kurulunun halk oylaması kararının, müzakerelerdeki tıkanıklığın çözümüne yönelik atılmış doğru bir adım olduğunu savundu.
Hükümetin bu konudaki kararının Avrupa'da bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Çipras, "Demokrasiyi doğduğu topraklarda savunmak için (Almanya Maliye Bakanı Wolfgang) Schaeuble'den ve (Avro Grubu Başkanı Jeroen) Dijsselbloem'dan izin almayacağız. İsteseler de istemeseler de halk oylaması olacak. Çıkacak sonuca herkesin saygılı olması lazım" dedi.
Çipras, bazı çevrelerin 5 Temmuz'da yapılacak halk oylamasını ülkenin para biriminin değişmesiyle ilgili bir oylamaya dönüştürmeye çalıştığını ancak hükümetin buna izin vermeyeceğini belirtti.
Hükümetin halk oylaması kararının AB ile köprüleri atmayı amaçlamadığını ifade eden Çipras, "kimse bizi Avrupa'dan koparamaz. Bazıları bunu oyun sanıyor. Yunanistan'ın durumu bir oyun değil. Bir halkın onuru oyun değil. Oyun 25 Ocak'ta bitti, 5 Temmuz'da ise tamamen sona erecek. Bize savaş açıldığında savaşmayı ve yenmeyi biliyoruz" diye konuştu.
Hükümetin halk oylaması kararına karşı çıkan anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras ise "hükümetin, parodi bir oylamayla Yunanistan'ı Avrupa'nın dışına itmeye çalıştığını" ifade ederek, "Darbe bir oylama ile ülkeyi felakete sürüklemenize izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
SYRIZA hükümetinin 5 aydır uyguladığı politika ile anlaşmayı geciktirerek borcu daha da büyüttüğünü öne süren Samaras, "Halkı hayır oyu kullanmaya çağırıyorsun. Salı günü Yunanistan'ın kalkınma programı sona eriyor. Memur ve emekli maaşlarını hangi parayla ödeyeceksin. Halk oylamasında 'hayır' intihar anlamına geliyor" diye konuştu.
-Meclis Başkanı, koltuğunu bırakmak zorunda kaldı
Parlamentoda sabah saatlerinde başlayan görüşmelerde hükümet kanadı ile muhalefet milletvekilleri arasındaki sert tartışmalar nedeniyle zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu'nun meclis kürsüsünden hükümeti destekleyen bir konuşma yapması ise muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Samaras ve ND'li milletvekillerinin Konstandopulu'nun yaptığı konuşma ile tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek meclis salonunu toplu halde terk etmesi üzerine görüşmelere Başbakan Çipras'ın isteği üzerine bir süre ara verildi. Çipras ile yaptığı görüşmenin ardından salona gelen Konstandopulu'nun hata yaptığını kabul ederek koltuğunu meclis başkan yardımcısına bırakmasıyla ND'li milletvekilleri yeniden genel kurul salonuna geldi ve görüşmelere devam edildi.