Yunanistan'da eczacılardan süresiz grev kararı -
Yunanistan'da, Troyka'nın talebi üzerine, hükümetin, mali yardımlar karşılığında bazı mesleklerin serbestleştirilmesi kararına itiraz eden eczacıların ülke genelinde başlattığı süresiz grev, hastaların ilaç tedarikini zorlaştırırken, koalisyon hükümeti içerisinde de tartışmalara neden oldu.
Yunanistan'da, Troyka'nın talebi üzerine, hükümetin, mali yardımlar karşılığında bazı mesleklerin serbestleştirilmesi kararına itiraz eden eczacıların ülke genelinde başlattığı süresiz grev, hastaların ilaç tedarikini zorlaştırırken, koalisyon hükümeti içerisinde de tartışmalara neden oldu.
Koalisyonu oluşturan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalis Hareketi'nin (PASOK) bazı milletvekilleri, mali yardımların sürmesi karşılığında hükümet ile Troyka arasında varılan anlaşma çerçevesinde yarın Parlamento'ya getirilmesi beklenen ve ek önlemler içeren ilgili yasa tasarısına oy vermeyeceklerini belirtti. Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis ise tasarıya ret oyu kullanacak milletvekillerin ülkenin memorandumlardan kurtulamamasının sorumlusu olacaklarını söyledi.
İlgili tasarı kapsamında mesleklerin serbestleştirilmesine itiraz eden eczacıların grev kararını "aşırı bir tepki" olarak nitelendiren Georgiadis, eczacılara bu konudaki taleplerinin çoğunun kabul edildiğini belirterek, grevi sona erdirmeleri çağrısında bulundu.
Diğer yandan, reçete gerektirmeyen ilaçların marketlerde satılmasına ve mülkiyet tüzüklerinde değişiklikler yapılmasına karşı çıkan eczacılar ise ilgili yasa tasarısındaki hükümlerin neler olduğunun tam olarak bilinmediğini savunarak, taleplerinin kabul edilinceye kadar grev eylemini sürdürmekte kararlı olduklarını belirttiler.
-"Haksız rekabet oluşacak"-
Atina'da eczanesi bulunan Yannis Triantafillu, AA'ya yaptığı açıklamada, bu konuda üç temel sorunla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, oluşturulacak yeni koşullar altında eczanelerin açık kalmasının mümkün olmayacağını söyledi.
Triantafillu, "Alınan bilgiye göre, yeni yasa ile eczane çalıştırma izni olmayan bir kişi eczane açma izni olan bir kişiye şirkettin yüzde 1 payını vererek eczane sahibi olabilecek. Bu yöntemle eczane çalıştırma izni olmayanlar da istediği kadar eczane açabilecekler. İkinci sorun ise bazı ilaçların reçetesiz olarak marketlerde satılabilmesi. Üçüncü nokta ise çalışma saatlerinin uzatılması. Böylelikle haksız bir rekabet oluşacak" dedi.
-"Hem eczacı hem Yunan ekonomisi zarar görecek"-
Eczacı Petros Kocamanis ise ilaçların marketlerde satılmasının bazı ilaçların fiyatlarının önemli derecede düşeceğini belirterek, bu durumdan hem eczacıların hem de Yunan ekonomisinin zarar göreceğini ileri sürdü.
Hazırlanan tasarıda eczacılarla ilgili maddelerin tam olarak bilinmediğini ifade eden Kocamanis, "Devletin eczaneyi nasıl düşündüğüne açıklık getirmesi gerekiyor. Yani bamya, fasulye, zerzevat yanında ilaç da mı olacak? Bu neye hizmet edecek? Zaten anlaşıldığı kadarı bu durumda market içinde ağrı kesici ilaçlar dışında antibiyotik ve daha başka ilaçların da satılabileceği görülüyor. Tüm bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu.
-12 bin eczane katılıyor-
Yunanistan'da, hükümetin, mesleklerinin serbestleştirilmesi kapsamında eczacılarla ilgili kararını protesto eden eczacılar bugünden itibaren süresiz grev başlattı.
Panhelenik Eczacılar Birliği'nden (PFS) yapılan açıklamada, ülke genelindeki yaklaşık 12 bin eczacının neredeyse tamamının katıldığı eylemin süresinin, ilgili yasanın parlamentoda onaylanıp onaylanmamasına bağlı olduğu belirtildi. Ülkede grev süresince yalnızca nöbetçi eczaneler açık kalacak.