Haberler
TEM Otoyolu'nda kaza! Edirne yönünde tüm şeritler kapatıldı

TEM Otoyolu'nda kaza! Tüm şeritler kapatıldı

Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi

Taksilerde yeni dönem başlıyor

Yum-Bir, Yumurtayla İlgili İddialara Cevap Verdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUM BİR Başkanı Konya: "(Tavuklar, günde 3 kez yumurtlatılıyor) iddiasının ispatlanması halinde, herhangi bir hayır kurumuna yüklü miktarda bağışta bulunmayı taahhüt ediyorum.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, "tavukların metabolizmaları değiştirilerek günde 3 kez yumurtlatıldığı iddiası"nın gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

Konya, World Elite Hotel İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, yumurtanın hile yapılamayan tek gıda olduğunu ancak bazı kesimlerin sistemli olarak yumurta karşıtı açıklamalarının sosyal medya ve medyada yer aldığını savundu. 

Geçmişte yumurtanın kolesterol kaynağı gibi gösterildiğini ancak bunun doğru olmadığının ortaya çıktığını, bu kez de "Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor" şeklinde bir iddianın dillendirildiğini anlatan Konya, "Birçok bilimsel yayın ve ders kitabında da belirtildiği üzere, yumurta oluşumu için en az 25 saat gereklidir ve yumurtlama gerçekleşmeden yeni bir yumurta hücresi olgunlaşamaz. Tavuk bünyesinde geçen yumurtanın oluşum sürecinden hareketle, 'Sarısı ve akı şu kadar saatte oluşuyor, öyleyse yumurtanın oluşum süreci kısaldı' demek doğru değildir. Yumurta hücresi ile yumurta farklıdır. 3-5 saatte oluşan yumurta değil, yumurta hücresidir, kabuğu olmamış yumurta, yumurta değildir. 'Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor' diyerek, tavuğun metabolizmasına müdahale edildiği ima edilmekte ve yumurtaya bir sunilik yakınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kesinlikle doğru değildir" diye konuştu. 

Hasan Konya, yumurta hakkındaki olumsuz söylemlerin tüketimi büyük oranda azaltacağına inanmadıklarını ancak toplumun doğru bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ben burada şunu da söylemek istiyorum. Bu tür iddiasını devam ettirecek kişiler varsa, biz sizlerin huzurunda, Türkiye'nin istediği herhangi bir ilinde, herhangi bir işletmesinde, o iddiada bulunan kişilerin bütün masraflarını biz karşılayalım, kümeste konaklayalım, o tavuklardan günde 3 yumurta alınıyor mu alınmıyor mu, birlikte görelim. Eğer bu doğruysa, ben sektörümün adına söz veriyorum, herhangi bir hayır kurumuna çok büyük meblağda yardım etmeyi taahhüt ediyorum. Bu doğru değilse bu iddiayı ispat etmeyen kişilerin de özellikle tüketicilerimizden ve üreticilerimizden de sizlerin huzurunda özür bekliyorum." 

Kahverengi yumurtaların beyazlatıldığı iddialarının da gerçek dışı olduğunu söyleyen Konya, "Kahverengi yumurtalar daha pahalıya atılıyor. Neden beyazlatılsın. Beyaz tavuklar beyaz yumurta yumurtlarken, kahverengi tavuklar kahverengi yumurta yumurtluyor. Dünyada hem beyaz, hem de kahverengi tavuklar ile üretim yapılıyor" dedi. 

 

"Yumurta üretimini geriletmek isteyenler olabilir" 

 

YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur ise yumurta sektörünün son 5 yılda ihracatta 2. sıraya yükseldiğini, bunu geriletmek isteyenlerin olabileceğini bildirdi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, yumurtaya dair olumsuz iddialarda bulunanların varsa arkalarındaki gerçek güçlerin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Sungur, şöyle konuştu:

"Biz dünyada hayvansal protein açlığı çeken bir ülkeyiz. Diğer ülkelerin beşte biri kadar daha az protein tüketiyoruz. Karbonhidrat tüketen bir toplumuz. En ucuz protein kaynağı olan yumurtanın karalanmasını gerçekten biz anlamıyoruz. Bu iddialar, toplumu bilinçlendirmek adına ortaya atılmıyor. Yumurta, 'Doğada beyaz yumurta yoktur', 'Tavuklar 3 kez yumurtlatılıyor' gibi iddiaların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Bunu ortaya atanlar yabancı firmalar olabilir. Türk yumurta sektörünün dış pazardaki büyümesinden rahatsız olan kesimler olabilir. En iyimser tahminle ise kişisel olarak meşhur olmak, kitaplarını sattırmak isteyenler olabilir." 

Sungur, Türk yumurta üreticilerinin, 2009 yılında AB tarafından katkı kalıntı izleme programı onaylanmasının ardından ihracat yapabilme hakkını elde ettiğini kaydederek, "tavuklara antibiyotik, kafein veriliyor" gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiğini savundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title