Yüksek Mahkeme Kabul Etti... Türklerden İngiltere İçişleri Bakanlığına Dava!
BİRLEŞİK Krallık hükümetinin Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere'de iş kuran Türkiye kökenli girişimcilerin kalıcı oturum almasına yönelik kuralları değiştirmesi, yargıya taşınıyor.
BİRLEŞİK Krallık hükümetinin Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere'de iş kuran Türkiye kökenli girişimcilerin kalıcı oturum almasına yönelik kuralları değiştirmesi, yargıya taşınıyor. İngiltere'de önemli hukuk davalarının görüldüğü Yüksek Mahkeme (High Court), süresiz oturuma başvurmak için gerekli şartların geriye dönük bir şekilde değiştirilmesine itiraz eden Türklerin İçişleri Bakanlığı'na (Home Office) dava açabilmesine olumlu yanıt verdi.
İzin başvurusu 27 Ekim Salı günü Londra'daki Yüksek Mahkeme'de karara bağlandı.
DAVA LONDRA'DA GÖRÜLECEK
Mahkeme Hakimi Amanda Yip, Ankara Anlaşması vizesi almış Türk girişimcilerin, kuralların değişmeyeceğine dair meşru bir beklentisi olduğuna hükmederek davaya izin verdi. Dava, henüz belli olmayan bir tarihte Londra'da görülecek. Ankara Anlaşması çerçevesinde Birleşik Krallık'a yerleşip burada iş kuran Türkiye vatandaşları, 16 Mart 2018'e kadar dört yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu. Ancak aniden bir gecede yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için beş yıl ikamet, kişi başı 2 bin 389 sterlin başvuru ücreti ve dil ile kültür sınavı şartları getirilmişti.
Lamb Building'den barrister Emma Daykin, Redstone Solicitors Avukatlık Bürosu sahibi Av. Yaşar Doğan, Türk İş İnsanları Birliği yöneticileri Leni Candan ve Emre Nallar.
12 BİN 500 KİŞİYİ ETKİLİYOR
Yeni kuralların Birleşik Krallık'ta işini kurmuş 12 bin 500 Ankara Anlaşmalı'ya geriye dönük olarak uygulanmasına karşı çıkan girişimciler, haklarını aramak için Alliance of Turkish Businesspeople (Türk İş İnsanları Birliği) adı altında toplanmış ve mahkemeye başvurarak dava için izin istemişti.
Topluluğun kurucusu İpek Leni Candan, "Elimizden alınan hakları geri alana kadar mücadelemiz devam edecek" derken davayı yürüten avukat Yaşar Doğan, "Çok bariz bir adaletsizlik ve haksızlığın oluştuğu bu durum mahkemeye gidilmeden çözülebilmeliydi. Home Office bize mahkemeye gitmekten başka bir yol bırakmamıştır. Temennimiz ve beklentimiz odur ki, haklılığımızı ispat edip başarılı olacağız" diye konuştu.