Haberler

Yüksek Askeri Şura Toplantısı Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Askeri Şura'nın olağan toplantısı 01-03 Ağustos 2013 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Toplantılar 3 gün sürecek ve ordunun yeni komuta kademesi şekillenecek. YAŞ üyeleri toplantı öncesi Başbakan Erdoğan ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda yapılıyor. Toplantıda, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleriyle disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren diğer konular görüşülecek.

Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay katılıyor.

ASLANLI YOL'UN BAŞINDA KOMUTANLAR KARŞILADI

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, sabah saatlerinde Başbakan Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı.

Şura üyeleri, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında, üzerinde ''YAŞ üyeleri'' yazan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol'dan yürüdü. Erdoğan'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra Erdoğan başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Yüksek Askeri Şura çalışmaları vesilesiyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Türkiye'yi köklerinden aldığı güç ile şehit ve gazilerimizin bizlere gösterdiği hedef doğrultusunda büyütmeye, muasır ülkeler seviyesine çıkarmaya, hakkı olan saygın ve güçlü konuma ulaştırmaya büyük bir azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.

Türkiye siyasal ve iktisadi planda yaptığı büyük atılımlarla bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, küresel planlada da etkili bir konuma hızla yükseliyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun tesisi ve kalıcı hale getirilmesi için çok önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Tarihimizin getirdiği vicdani ve insani sorumluluğun gereği olarak, bölgemizdeki savaşların ve çatışmaların sona ermesinde, kardeşlik ortamının tesis edilmesinde samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyiz.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de kadim ve kutlu geçmişinden, şanlı zaferlerinden aldığı ilhamla Türkiye'nin dostları için güvence, düşmanları için caydırıcı güç olmaya, büyük Türkiye idealine hizmet etmeye devam etmektedir. Bu şuurla yürüttüğümüz 2013 yılı Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."

ANKARA BU İDDİAYI KONUŞUYOR

Milliyet'te yer alan habere göre ise, Erdoğan başkanlığında bugün başlayan YAŞ toplantısı ile ilgili, Ankara kulislerine çarpıcı bir iddia yansıdı. Erdoğan'ın Orgeneral Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına soğuk baktığı ileri sürüldü.

RAHATSIZLIK VEREN 2 NEDEN

Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun 2006 tarihli bir belgede Karargâh Evleri yöneticileri arasında adının geçmesi ve PKK'nın çekilme sürecinde Jandarma faaliyet raporuna yazdığı, "Ülke bütünlüğünün parçalanmasına yönelik tehditlerin, içte ve dışta artan yoğunlukta güç kazanma çabası karşısında, iç güvenliğin sağlanması ve korunması öncelik kazanmıştır" ifadesinin hükümette rahatsızlık yarattığı ileri sürüldü.

TEAMMÜLLERE UYGUN DAVRANILACAK

Ancak Milliyet'e bilgi veren askeri kaynaklar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı atamasında TSK teamüllerine uygun davranılacağını belirtti.

Bu Şura'da kuvvet komutanı olması durumunda 2015'te Genelkurmay Başkanlığı'na getirilecek Kalyoncu'nun kuvvet komutanı atanmaması halinde ise emekli edilmesi gerekiyor. Kalyoncu'nun emekli olması durumunda, Kara Kuvvetleri'ndeki atama zinciri kopacak. Bu durumda en kıdemli komutan olan EDOK Komutanı Orgeneral Yörük Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek ve Genelkurmay Başkanı olmasının da önü açılacak.

Orgeneral Ataman'ın da 28 Şubat şüphelisi olması nedeniyle halen görev yaptığı ve en prestijli ordu komutanlığı olarak değerlendirilen 1. Ordu Komutanlığı'ndaki görevini sürdürmesi ya da Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması olasılığı düşük görülüyor.

KARARLAR GÜL'E SUNULACAK

Toplantıda Suriye'deki gelişmelerle terör konularının da ele alınacağı belirtiliyor.

YAŞ toplantısı, 3 Ağustos'ta sona erecek. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

İlgili mevzuata göre, general ve amiral rütbelerinde 4 yıl bekleme süresi bulunuyor.

Kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramiraller ise iki sene boyunca bu görevde kalabiliyor. Bekleme süreleri sonunda terfi ettirilmeyen general ve amiraller, emekliye sevk ediliyor.

Yüksek Askeri Şura, yılda iki defa toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanan şurada kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor.

Üyelerin terfi işlemleriyle ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değer sayılıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close