Yücel Teşkilatı Konferansı"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu'nun açıklamaları, konferanstan detaylar Bursa'da "Yücel Teşkilatı Konferansı" Araştırmacı yazar Ağanoğlu: "(Eski Yugoslavya'da faaliyet gösteren Yücel Teşkilatı) O kişiler döneminin aydın, milliyetçi ve vatanperver gençleriymiş.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu'nun açıklamaları, konferanstan detaylar Bursa'da "Yücel Teşkilatı Konferansı"
Araştırmacı yazar Ağanoğlu:
"(Eski Yugoslavya'da faaliyet gösteren Yücel Teşkilatı) O kişiler döneminin aydın, milliyetçi ve vatanperver gençleriymiş. Bu teşkilatı Türkiye'de pek az kişi biliyor"
Araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu, Yücel Teşkilatı'nın 1940'lı yıllarda eski Yugoslavya'da Türklerin haklarını savunmak amacıyla kurulduğunu belirterek, "O kişiler döneminin aydın, milliyetçi ve vatanperver gençleriymiş. Bu teşkilatı Türkiye'de pek az kişi biliyor" dedi.
Ağanoğlu, Tüm Rumeli Dernekleri Federasyonunca (RUMELİFED) Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yücel Teşkilatı Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki varlığının 1912 yılında sona erdiğini söyledi.
Osmanlı Devleti'nin siyasi olarak varlığı sona ermesine rağmen Balkanlar'ın çok büyük Türk nüfusunu barındırdığını anlatan Ağanoğlu, "Yücel davası, Türklerin eski Yugoslavya'da kurduğu bir teşkilattır. İkinci Dünya Savaşı'nın karanlık ve ne olacağının bilinmediği yıllarda oradaki Türklerin kaderini değiştirmek için kurdukları bir teşkilattır. Tamamı Türklerden oluşuyor. Çoğunluğu da öğretmenlerden oluşmaktadır" diye konuştu.
Ağanoğlu, İkinci Dünya Savaşı'nda Üsküp'ün Bulgaristan işgalinde olduğunu hatırlattı. Bölgede bir devletin bulunmadığını aktaran Ağanoğlu, şöyle dedi:
"Yugoslavya Krallığı fiilen yıkılmış gibiydi ve hakim değildi. Üsküp gibi Türklerin çoğunlukta yaşadığı, şehirlerde bir güvenlik endişesi hakimdi. Tito önderliğinde Yugoslavya Sosyalist Federasyonu'nun kurulacağı ortaya çıkınca Türkler, 'Biz ne yapabiliriz?' diye düşündüler ve bu teşkilatı kurdular. Her türlü teşkilatlanmanın ve partileşmenin yasak olduğu bir ortamda gizli bir teşkilat olması gerekiyordu."
Yücel Teşkilatı'nın kurucusunun Şuayip Aziz olduğunu bildiren Ağanoğlu, eski Yugoslavya'da ilk Türkçe gazete Birlik'i çıkaran, öğretmen kursları açan, bazı tiyatro eserlerini Türkçeye çeviren teşkilatın 64 üyesinin 1947'de yakalandığını bildirdi.
Uluslararası hukuk normlarına aykırı bir mahkemede yargılanan teşkilat üyelerinden dördünün idam edildiğini, diğerlerine ise 20 yıldan başlayan ağır hapis cezaları verildiğini dile getiren Ağanoğlu, şöyle konuştu:
"O kişiler döneminin aydın, milliyetçi ve vatanperver gençleriymiş. Bu teşkilatı Türkiye'de pek az kişi biliyor. 1953'te göç serbest bırakılıncaya kadar oradaki Türkler çok acı çekti çünkü bu mahkeme, hoparlörlerle Üsküp sokaklarında dinletildi. Yani bir nevi psikolojik harp taktiği uygulandı. Göç serbest bırakılınca 1953'ten 1967'ye kadar birçoğu Makedonya'dan olmak üzere 200 binden fazla Yugoslavya Türkü Türkiye'ye göç etti. Yücelcilerden çoğu İstanbul'da iskan etti. Bir tek Bursalı var, o da Mehmet Ardıcı. Mehmet Ardıcı vefat etti, çocukları ve torunları yaşıyor. Biz de bu insanların yaptığı değerlerin kaybolmaması ve oradaki mücadelelerinin günümüze aktarılması için gayret sarf ediyoruz."
Yıldırım Ağanoğlu, Yücel Teşkilatı'nın Makedonya'da oluşturduğu temeller sayesinde Türk partileri ve okulları bulunduğunu, Türkçe gazete çıkarıldığını sözlerine ekledi.
Konferansa, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat da katıldı.