Yrd. Doç. Dr. Zorlu: Adıyaman'da Deprem Olma Riski Yüzde 90
Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zorlu, "Önümüzdeki 6 yıl içerisinde 5'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90'nın üzerinde." dedi.
Adıyaman Üniversitesi tarafından yapılan 'İstatistiksel Deprem Risk Analizi' projesiyle kentin deprem riskini belirleyen Adıyaman Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ve Proje Koordinatörü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan Sevimli, Doğu Anadolu fay hattındaki kentin deprem riskini değerlendirdi.
"BU BÖLGE OLDUKÇA AKTİF"
125 metre alan içerisinde yapılan çalışmada 6 yıl içerisinde şiddeti 5'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90'nın üzerinde olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, "Adıyaman ve bölgesinin deprem riski açısında değerlendirmesine baktığımızda geçmiş dönemde tarihsel geçmiş dönemlerde ise bu bölgenin oldukça aktif bir bölge olduğunu görüyoruz. İlimiz ve yakın bölgeleri Doğu Anadolu fayı dediğimiz Türkiye'nin en aktif faylarından yakın bir bölgede konumlanmış bir durumda. 1875 yıllarında Adıyaman bölgesinde 3 tane büyük deprem olmuş. Tabi bu 3 deprem bölge için bir anahtar konumunda. Bu verileri bizimde daha önce yürütmüş olduğumuz İKA tarafından desteklenen proje kapsamında elde etmiş olduğumuz verilerle değerlendirdiğimizde; Adıyaman bölgesinin teknolik olarak aktif bir zon içerisinde bulunduğunu ve bir deprem riski taşıdığını görüyoruz." dedi.
100 YILLIK VERİLERİ DEĞERLENDİRDİLER
100 yıllık verileri değerlendirerek bir çalışma yaptıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Zorlu, şunları kaydetti:
"Şu günlerde ülkemizde Eğe ve Marmara bölgesinde yaşanan depremlerle birlikte bunların hepsini değerlendirdiğimizde ilimizin deprem açısından riskli bir bölgede konumlandığından dolayı ve buna bağlı gelecekte yaşanabilecek depremlerin etkilerini olumsuz etkilerini en aza indirebilmek amacıyla bölgemizde eğitim çalışmaları ve bilimsel depreme yönelik çalışmaların desteklenmesi önem arz etmektedir. Yaklaşık 6 yıl önce olmuş 5'den büyük deprem var, 125 metre alan içerisinde bizim çalışmamıza göre önümüzdeki 6 yıl içerisinde 5'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90'ın üzerinde. Bu 6 yıl içerisinde dediğimiz 6 yıl sonrada olacak anlamına gelmiyor. Şimdi olabilir. Yarın olabilir. Yada 8 yıl sonrada olabilir. Bunlar geçmişteki 100 yıllık deprem verileri değerlendirilip onların istatistik sonucu ortaya çıkan veri."
Son dönemdeki Marmara'da olan depremden sonra yine Türkiye'de deprem gerçeğinin ortaya konulduğunu vurgulan Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan Sevimli, Adıyaman'ın deprem potansiyeli riski taşıyan yerlerden birisi olduğunu söyledi.