Haberler
CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil

Türk-İş Başkanı Atalay'dan gündem yaratacak asgari ücret çıkışı

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Yenidoğan çetesinin elebaşı Fırat Sarı'nın mal varlıklarına tedbir konuldu

Mahkemenin kararı 10 gündür devam eden davaya damga vurdu

Yrd. Doç. Dr Öztürk: Kestane Balı Açık Yara Tedavisinde Kullanılabilir

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Canik Başarı Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ferhat Öztürk, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen kestane balının, açık yara tedavisinde veya mide rahatsızlıklarında kullanılabileceğini...

Samsun Canik Başarı Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen kestane balının, açık yara tedavisinde veya mide rahatsızlıklarında kullanılabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, kestane balının yüksek oranda antioksidan ve antimikrobakteriyel özelliğe sahip olduğunu belirtti.

Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde balla ilgili araştırmalar yapan Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk ve bölümde görevli Malezyalı Prof. Dr. Kamaruddin Mohd Yusoff, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen kestane balını mercek altına aldı. Kestane balı ile ilgili 23 ayrı kategoride analiz yaparak, kestane balının yüksek oranda antioksidan ve antimikrobakteriyel özelliğe sahip olduğunu belirledi. Malezya'da üretilen Malaluka Balının açık yada ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanımı konusunda yapılan araştırmada kendisinin de yer aldığını belirten Prof. Dr. Kamaruddin Mohd.Yusoff, Kestane balının antioksidan ve antimikrobakteriyel potansiyelinin daha üst seviyede olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Malezya'da yaptığımız araştırmada, Malaluka Balı'nın tedavi amaçlı kullandığımızda başarılı sonuçlar elde etmiştik. Bu kapsamda kestane balı daha yüksek özelliğe sahip. Bu balda açık yaraların tedavisinde, ya da mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir. Bizim kişisel olarak yaptığımız uygulama ve gözlemler bunu doğruluyor. Ayrıca bu kapsamda klinik bir araştırmada başlatılabilir."

'YARA BANDI YAPIŞTIRMADAN ÖNCE BAL SÜRÜN'

Canik Başarı Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk, ilaçların bitkilerden yapıldığını, arıların da bitki özlerini toplayarak bunu gerçekleştirdiğini kaydederek şunları söyledi:

"Kestane balı çok yüksek özelliğe sahip. Bu balı biz tamamlayıcı tıp olarak kullanabiliriz. Biyolojik aktivitesi çok yüksek bir bal. Açık yaralarda, enfeksiyonlu yaralarda, bir türlü iyileşmeyen yaraların tedavisinde faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Mide rahatsızlıkları için, yüzdeki sivilcelerin tedavisi için kullanılabilir. Elinizde bir çizik ya da yara oldu, yara bandını yapıştırırken altına az bal sürerseniz, hem antibakteriyel özellikle o yara enfeksiyon kapmayacaktır, hem de doku yanmasını engelleyip çabucak iyileşecektir. Mevcut tecrübelerimiz ışığında kestane balının yara iyileştirici bir özelliği olduğunu söyleyebiliriz."

'BÜYÜKLERİMİZ YARA YANIK TEDAVİSİNDE KULLANIRDI'

Analiz yaptırmak üzere Canik Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne kestane balı örneği getiren Ali İhsan Ökten, "Rize Ardeşen'de kuzenimin ürettiği kestane balının analizini yaptırdığımda, hocalarımız çok yüksek değerler çıktığını söyledi. Balı açık yaraya sürdüğünde tedavi edeceğini belirttiler. Büyüklerimiz geçmişte bu balı bu tür yara ve yanık tedavilerinde kullanırlardı. Bu bilgiyi analiz yaptırarak tescillemiş olmaktan mutluluk duyuyorum." - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title