Yrd.doç.dr. Kutlu: Karneler İçin Çocuklarınızı Yargılayıp Hakaret Etmeyin
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Oğuz Kutlu, yarıyıl tatilinin öğrenciler için eksiklerini kapatma, dinlenme ve gelecek döneme hazırlık amacıyla fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Oğuz Kutlu, yarıyıl tatilinin öğrenciler için eksiklerini kapatma, dinlenme ve gelecek döneme hazırlık amacıyla fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Dönem sonu karnesi ne durumda olursa olsun öğrenci ve ailesinin birlikte değerlendirme yapmasını öneren Yrd.Doç.Dr. Kutlu, ailelerin karnedeki kötü notlar nedeniyle çocukları yargılayıp hakaret etmemesi gerektiğini belirtti.
Tatil döneminde öğrenciler ve ailelerinin birlikte, 'Geçen dönem neler yapıldı, neler yapılmadı?' ve 'Önümüzdeki dönem neler yapılabilir?' gibi sorulara yanıt araması için uyarılarda bulunan Yrd.Doç.Dr. Oğuz Kutlu, karnelerin daha iyiye ulaşmak için önemli ve faydalı birer bilgilendirme mesajı olarak kabul edilmesini istedi. Tatile girerken aileler ve öğrencilerin tatil boyunca neler yapılacağı konusunda genel ve esnek bir plan yapması önerisinde bulunan Yrd.Doç.Dr. Kutlu, "Başarı düzeyi beklenenden daha düşük gelen karneler için öğrenciler asla yargılanmamalı, hakaret içeren söz ve davranışlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocukların en kötü oldukları anlar, ailelerin en iyi olmaları gereken anlardır. Ancak çocukları aşırı rahat bırakmak, ilgisiz olmak, onlara aşırı güvenmek ve gereğinden fazla iyimserlik de tıpkı aşırı baskı yapmak, güvenmemek ve sürekli kötümserlik veya çocukları aşırı kontrol altında tutmaya çalışmak gibi başarıyı olumsuz yönde etkiler" dedi.
'İNSAN BEYNİ UNUTMA USTASIDIR'
Öğrencilerin yaşamın zor olduğu gerçeğini açık ve net olarak bilip anlaması gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Kutlu, şunları kaydetti:
"Çocuklar bu kesin gerçeği kabul ederek zorluklarla mücadele etmeye kararlı olmalıdırlar. Gerçekte yaşam herkes için zordur ve çocuklar ancak sağlam bir iç disiplinle yaşayacakları zorlukların üstesinden gelebilirler. Anne ve babaların nasıl gidip geldikleri birer işleri varsa çocuğun da işi öğrenciliktir ve çocuk bu işinin gereklerini en iyi şekilde yerine getirmekle sorumludur. Çocuğa bu durum açıkça ifade edilmelidir. Bu çerçevede çocuklar bu tatil döneminde hem geçmiş konuları tekrar etmeli hem de önümüzdeki dönemdeki derslerine ön hazırlık yapmalıdırlar. Çünkü insan beyni gerçek bir unutma ustasıdır ve tekrar edilmeyen bilgilerin büyük bir hızla unutulacağı iyi bilinmelidir. Ayrıca tatil döneminde belleği geliştirmek için kitap okunması ve spor yapılması da gerekir. Kitap okumak hayal gücünü zorlayarak beynin gelişmesine katkıda bulunurken, spor yapmak hem öğrencinin stresini optimum seviyeye getirir hem de kişinin kendisine olan güvenini artırarak başarıya olumlu katkı yapar. Çünkü başarısızlığın temelinde yetersizlikten çok öğrencinin kendisine olan güvensizliği vardır." - Adana