Şehit Oğlu İçin Yaptırdığı Parkın İsmini Belediye Kaldırdı
Şırnak'ta şehit olan komando er Mahmut Turan'ın anısına babası, Yozgat'ın Sarıhacılı köyüne park yaptırdı. Köy mahalle statüsü alınca, belediye şehidin adını kaldırdı.
Şırnak'ın Gabar Dağı'nda 9 Kasım 1998'de pusuya düşürülerek şehit edilen 6'sı korucu 20 güvenlik görevlisinden biri olan ve terhisine 70 gün kala şehit olan komando er Mahmut Turan anısına babası Fahri Turan, Yozgat'ın Sarıhacılı köyünde park yaptırdı. Parka ise şehit oğlunun adı verildi. Sarıhacılı köyü geçen yıl mahalle statüsü alınca, belediye de parkta düzenleme yapıp, şehidin adını kaldırdı.
TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
Resmi makamlardan sözlü izin alınıp, herhangi bir belge düzenlenmeden Fahri Turan tarafından şehit oğlu için devletin verdiği kan parası bedeli ile 2003 yılında köyde yaptırdığı parka Şehit Mahmut Turan ismi verildi, törenle hizmete açıldı.
YETKİ BELEDİYEYE VERİLDİ
Ancak Sarıhacılı köyü mahalle statüsüne girip, Yozgat belediyesinin yetki sınırlarına dahil oldu. Belediye de yeni mahallesinde çalışmalara başlarken, köy girişinde bulunan Şehit Mahmut Turan Parkı'nda düzenlemeler yapıp, törenle yeniden hizmete açtı.
ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI
Açılış sonrası şehit oğlunun isminin kaldırıldığını gören emekli işçi Fahri Turan, durumu il yöneticilerine bildirdi, ancak sonuç alamadı. Şehit babası Turan, "Ne yaptıysam, Belediye Başkanı Kazım Arslan oğlumun ismini park girişine yazdırmadı. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, İçişleri bakanından destek bekliyorum." dedi.
"2 KİLOMETREDEN SU GETİRDİM"
Şehit babası Fahri Turan, devletin şehit oğlu için verdiği parayla park yaptırıp oğlunun ismini yaşatmak istediğini belirterek, tepkisini dile getirdi. Baba Turan, "Oğlum şehit olduktan 2 sene sonra devlet bana kan bedeli olarak bir miktar para ödedi. Köyüme gelerek ihtiyar heyeti ve köylülerle görüştüm. 'Oğlumun adına hayır yapacağım' dedim. Köy heyeti ve köylülerimiz bana 'caminin yanında boş bir alan var, orayı tahsis edelim. Sen oraya park yaptır, çocuğumuzun adı yaşasın' dediler. Ben de 2003 yılında parkı kendi imkanlarımla yaptırdım. Bir yıl sonra da 2 kilometreden buraya su getirdim, bir de çeşme yaptırdım. Parkın girişine de çocuğumun ismini yazdırdım.
12 YIL SONRA İSMİNİ KALDIRDILAR
Aradan 12 yıl geçtikten sonra 2013 yılında devlet, parkın bakımını yaptırdı. 2015 yılında köyümüz mahalle oldu. Bundan sonra belediye parkın eksiklerini tamamladı. Parkın yanına yapılan fırının açılışı yapıldı. O güne kadar parktan 12 yıldır oğlumun isminin yazıldığı tabela takılmadı. İsimsiz olarak parkın açılışı yapıldı" dedi.
BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ YALANLADI
Belediye Başkanı Kazım Arslan ise şehidin ismini Yozgat'ta bir caddede yaşattıklarını belirterek, "Ayrıca park içerisinde bulunan çeşmede de şehidin ismi mevcut. Şehidin ismi hiçbir resmi karar alınmadan oraya yazılmış daha önce. Şehitlerimize saygımız sonsuz, ancak belli bir düzen içerisinde isimler veriliyor. Kendileri köyde bir tabela takmışlar. Onun ötesinde verilen bir ismin değiştirilmesi söz konusu değil." dedi.