Yorgancılar: Üretim Ve İhracata Ağırlık Vermeliyiz
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için üretim ve ihracata ağırlık verilmesi, sanayinin bu yönde desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası 2018 yılı Meslek Komiteleri ikinci ortak toplantısı, döviz kurları ve faizlerin yükseldiği ortamda yatırım, üretim ve ihracatın artmasına yönelik görüşlerin dile getirildiği platform oldu. Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yüksek döviz kuru ile faizlerden tüm sektörlerin olumsuz yönde etkilendiğini, cirolarda düşüş haberlerinin geldiğini anlattı. Bütün şirketlerin mali planlarını yeni baştan yapmaya çalıştığını, tahsilat ve ödeme süreçlerini gözden geçirdiğini söyleyen Yorgancılar, "6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı maddesi kapsamında yapılan değişiklikle, kur farkı zararlarının 2023 yılı başına kadar dikkate alınmayabileceği hususu, şirketlerin ne durumda olduğunu açıkça ifade ediyor. Her gün birkaç firmanın konkordato ilan ettiğini üzüntüyle öğreniyoruz. Döviz geliri yoksa dövizle borçlanılmamalı. Bir firmanın faaliyetindeki olumsuzluk, aynı sektörde ilişkide bulunduğu birkaç firmayı da etkiliyor. Bu örnekler çoğalırsa herkes zarar görür" uyarısında bulundu.
CİRO KAR ZANNEDİLİYOR
Ender Yorgancılar, bugün gelinen süreçte finans kesiminin de sorumluluğu olduğunu hatırlatırken, "60 milyon liralık cirosu olan şirketin 60 milyon dolar da borcu var. Ciro, kar zannediliyor. Buna kredi açan sistem de sorumlu. Mevduat net yüzde 28.5 faizle toplanırken kredi faizleri yüzde 38 ile 42 arasında değişiyor. Bunun üzerine bir de döviz kurunun artışından kaynaklanan değerler eklenince finansman maliyetine bir de teminat sorunu ekleniyor. Bankalar bu defa şirketlerin üzerine gittiğinde çok farklı sonuçlar çıkacak" diye konuştu.
İHRACAT PAZARI ÇEŞİTLENDİRİLSİN
Döviz kurlarının arttığı ortamda iyi haberlerin ihracattan geldiğini vurgulayan Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye olarak en büyük ihracat pazarımız Avrupa. Yaptığım temaslarda, örnek vermek gerekirse Almanya'daki talebin 2019 yılında da devam edeceği ifade edildi. Türkiye'de oturup mal satacağım demenin imkanı yok. Üretimimizi ve ihracatımızı artırırken ihracat pazarlarımızı da çeşitlendirmeliyiz. Türkiye'nin gündeminde tuttuğumuz bir konu var. Üretim yoksa kalkınmak hayal, ihracat yapmak, istihdam sağlamak hayal. İmalat sanayi ürettiği sürece Türkiye büyüyor. Büyüme rakamlarının içinde elbette pekçok gelir kalemi var ama en büyük etkiyi imalat sanayi yapıyor. Bu nedenle üretim desteklenmeli."
DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELERE DİKKAT
Sanayicilere dünya ekonomisi hakkında da bilgilerin olduğu bir sunum yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ABD'nin korumacılığı, Çin'in ise serbest ticareti savunmasına dikkat çekti. ABD'de potansiyel büyüme sürecinin yakalandığını, yüzde 4.2'lik rakamlara ulaşıldığını söyleyen Yorgancılar, ABD'deki korumacılığın artmasının önümüzdeki süreçte dünya ticaretine küçültücü etki yapabileceğini bildirdi. Yorgancılar, Çin'in büyümeye devam etmesine rağmen yüzde 10 ve üzerindeki rakamların son birkaç yıldır yüzde 6 düzeyinde seyrettiğini de belirtirken, bu nedenle Türk sanayici ve ihracatçılarının küresel ekonomiyi etkileyen ülkelerdeki rakamları iyi analiz etmesinin önemini vurguladı.
YENİ GÜNDEM TİCARİ ALACAK SİGORTASI
Toplantıda ayrıca,Ticari Alacak Sigortası ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilerek, sanayicilerin ihracat bedellerinin tahsilatına yönelik uygulamalara ilişkin paylaşımlarda bulunuldu.