Haberler

Yöresel Giysi Keşan Bitme Noktasına Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesi Keşan Dokumacılar Dernek Başkanı Abdullah Kul, Karadeniz kadının giysisi keşanın el tezgahlarından makinede dokunmasıyla birlikte bitme noktasına geldiğini belirtti."Çarşıbaşı Keşanı" adının tescillenmesi için Türk...

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesi Keşan Dokumacılar Dernek Başkanı Abdullah Kul, Karadeniz kadının giysisi keşanın el tezgahlarından makinede dokunmasıyla birlikte bitme noktasına geldiğini belirtti.

"Çarşıbaşı Keşanı" adının tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını ve tescil aldıklarını belirten Abdullah Kul, keşanın ana vatanı ve dokunup üretildiği yerin Çarşıbaşı ilçesi olduğunu söyledi.

Baba ve dede mesleği olan Keşan dokumacılığını çocukluğundan beri yaptığını Abdullah Kul, "O zamanlar keşan, Samsun'dan Rize'ye kadar önemli bir pazara sahipti. 1970 yılından sonra tekstildeki gelişmeler neticesinde Keşan dokumacılığı azalmaya ve talep görmemeye başladı. Çarşıbaşı Kaymakamlığı tarafından Keşan ve Peştamal El Dokumacılığı'nın desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 1997-1998 yıllarında iki proje hazırlandı ve uygulandı. O zamanlar Keşan özellikle İlçeye bağlı bulunan Kavaklı köyünde ve çevre köyle de yapılıyordu. O yıllarda Keşan dokuma tezgahlarımızın sayısı 10 ila 15 arasına kadar düşmüştü. 2000'li yıllarında Çarşıbaşı Kaymakamlarımızdan Şükrü Çakır ilçede keşan dokumacılığını köylere hizmet götürme birliği adı altında yaptığı çalışmalarla dokumacılığı üst seviyelere getirdi ve 200 dokuma tezgahına ulaştık" dedi.

KEŞANIN BİTME NEDENİ MAKİNEYE GEÇMESİYLE BAŞLADI

Kul, keşanın bitme noktasına gelmesi makineye geçmeyle birlikte olduğunu ifade ederek, "Keşan, bölgemizdeki bayanların hem yöresel hem de geleneksel olarak pazarda, bağda bahçede giydikleri giysidir. Bazı tezgah sahibi arkadaşlarımız keşanı makinede dokuyalım düşüncesinden hareketle son iki yıl içinde ilçemize getirdikleri makinelerle işçiliği ucuza getirme hesabı yaptı. Böyle olunca kaliteden ve iplikten taviz verildi. Yani keşana benzer ürünleri makinede dokumaya başladılar. Bu dokumacılık, alıcı anlamında karşılığını bulmadı. Esas olan el dokumacılığı makineye geçince işi kalitesi fark edildi. Keşanın bitme noktası makine ye geçmeyle birlikte oldu. Alıcı dibe vurdu. Makineye geçen tüm arkadaşlarımız şu an ekonomik çıkmazda. Keşan dokumacılığının değeri dibe vurdu" dedi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title