Yönetim Bilimi Uzmanı Ceylan: Okulların Anadolu Lisesine Çevrilmesi Yeni Derslik İhtiyacı Doğuruyor
Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi kararını aldığını ve bu dönüşümler başladığını hatırlatarak, "Bir genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesi durumunda"...
Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi kararını aldığını ve bu dönüşümler başladığını hatırlatarak, "Bir genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesi durumunda öğrenci mevcutları her şubede 30'u geçemiyor Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi kararını aldığını ve bu dönüşümler başladığını hatırlatarak, "Bir genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesi durumunda öğrenci mevcutları her şubede 30'u geçemiyor. Bu durumda okulların Anadolu lisesine çevrilmesi yeni derslik ihtiyacı doğuruyor" dedi.
Ceylan, yaptığı açıklamada, 2010 yılında MEB'in genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi, dönüştürülemeyenlerin mesleki ve teknik ortaöğretime devredilmesi yönünde karar aldığını ve bu dönüşümlerin başladığını anımsattı. Bir genel lisenin, Anadolu lisesine dönüştürülmesi durumunda öğrenci mevcutlarının her şubede 30'u geçemediğine dikkat çeken Ceylan, "Bu nedenle genel lise olarak her şubede 45-50 öğrencinin bulunduğu okullar Anadolu lisesi olarak daha az öğrenciye hizmet veriyor. Yani 20 şubeli bir okulun genel lise iken 900-1000 civarında öğrencisi varken Anadolu lisesi olduğunda en çok 600 öğrencisi olabiliyor. Bu durumda okulların Anadolu lisesine çevrilmesi yeni derslik ihtiyacı doğuruyor" dedi.
-"TOPLAMDA 9. SINIF ÖĞRENCİSİ 1 MİLYON 600 BİNİN ÜZERİNDE OLACAK"-
Bakanlığın, genel liselerin Anadolu lisesine dönüşümünün doğurduğu derslik ihtiyacı sorununu çözememişken, 2012 yılında ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınması işleri içinden çıkılmaz hale getirdiğini vurgulayan Ceylan, şunları ifade etti:
"Artık ortaokulu bitiren bütün öğrenciler liseye devam etmek zorunda. 9. sınıflarda öğrenci artışı oldu ve bundan sonra da olacak. Geçmiş yıllarda genel liselerde dersliklere alabildiğince öğrenci dolduruyorduk. Anadolu liselerinde bu mümkün değil. Her şubede en fazla 30 öğrenci oluyor. Biz yeni mezunlara yer bulamazken bir de 9. sınıfta kalan öğrenciler var. Sayıları çok fazla. Üzerine bunları da eklerseniz vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Ülkemizde 8. sınıflardan ortalama 1 milyon 200 bin öğrenci mezun oluyor bunların 1 milyona yakını lise 1. sınıfa kayıt yaptırıyordu. Lise 1. sınıfa devam eden öğrencilerden ise her yıl 400 bin civarında öğrenci sınıfta kalıyor ve yine 9. sınıfa devam ediyordu. Yani 9. sınıfta yeni kayıt ve sınıf tekrarı yapan öğrencilerin toplamı 1 milyon 400 bin civarında idi. Zorunlu eğitimin liseleri kapsamasıyla birlikte öğrenci sayılarında artış oldu. Bu öğretim yılında 8. sınıfı bitirecek. 1 milyon 270 bin öğrencimiz var. Bunların tamamı liseye devam etmek zorunda. 150 bini açık liseye gitse bile 1 milyon 100 binin üzerinde 9. sınıfa devam edecek öğrenci var. Ayrıca bu yıl 9. sınıfa devam edip de sınıfta kalarak yine 9. sınıfa devam edecek öğrencilerin sayısı geçen yıllara göre daha fazla olacak. Bu sayının 500 bini geçmesi muhtemel. Yani toplamda 9. sınıf öğrencisi 1 milyon 600 binin üzerinde olacak. Peki bunca öğrenci hangi sınıflara sığdırılacak?" - Ankara