Haberler

"Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" - Akar -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır" dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır" dedi.

Akar, Türk Kızılayı'nca bir otelde gerçekleştirilen "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı'nın misyonu gereği, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın insan ızdırabını dindirmeyi amaçladığını, insan eliyle oluşturulan ya da doğal yollarla meydana gelen afetlerin sonuçları ile mücadele ettiğini belirterek, trafik kazalarını da insan eliyle oluşturulan bir "afet" olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Kazaların, doğal afetlerden daha fazla sayıda can kaybına ve yaralanmalara yol açtığını dile getiren Akar, son 3 yılda 857 vatandaşın doğal afetler, 12 bin kişinin ise trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Akar, Karayolu Trafik Mevzuatındaki zayıf yönlerin ve eksikliklerin yol kullanıcılarının zarar görebilme riskini artırdığını, bu kapsamda Küresel Karayolu Güvenliği Ortaklığı işbirliğiyle, amacı emniyet kemeri ve ilgili trafik mevzuatını güçlendirmek için karar alıcıları harekete geçirmek olan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi"ni 1 Mayıs 2013'te başlattıklarını bildirdi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde emniyet kemeri ile ilgili yasal boşluklar bulunduğunu aktaran Akar, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yasa ve yönetmelik değişiklik tasarısı ile emniyet kemeri takmayanlara ilişkin para cezalarının arttırılacağını, yönetmelik değişikliğiyle bazı sürücüler için var olan emniyet kemeri takma muafiyetinin de ortadan kaldırılacağını bildirdi.

Akar, toplantıya katılan TBMM İçişleri Komisyonu üyesi milletvekillerine ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine konuyla ilgili taleplerini de ileterek, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır. Gelin ülkemiz yollarında risk altındaki binlerce yaşamı birlikte kurtaralım" diye konuştu.

Akar, konuşmasında Türk Kızılayı'nın yardım ve kan toplama çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy da konuşmasında "Afetlerin en büyüklerinden bile çok daha büyük öneme sahip böyle bir konuda yapılan düzenlemeler Meclisimize geldiğinde, gerek komisyonumuzda, gerekse grup başkan vekillerimizin de destek ve katkılarıyla Meclisimizde gereken değer hakettiği şekilde verilecektir" diye konuştu.

Projeye destek veren Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Serap Şener ise emniyet kemeri takılması konusunda uygulanan muafiyete değinerek, "Hiçbir koşulu olmadan emniyet kemeri takmak zorunlu olmalıdır" dedi. Şener, yapılan trafik kontrollerinde halkın bilgilendirilmesinin de önemli bir konu olduğuna dikkati çekti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş da trafik kazalarının, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın ciddi sorunları arasında yeraldığını belirtti.

Trafikteki sorunun sadece polis yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığının altını çizen Altıntaş, yapılacak çalışmaların içinde bulunacak pek çok kurum ve kuruluş olduğunu anlattı. Altıntaş, bu kurum ve kuruluşların biraraya gelmesiyle hazırladıkları eylem planını 2012'de uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Altıntaş, amacın trafik kazalarında yaşanan ölümleri yüzde 50 oranında düşürmek olduğunu belirterek, bu amacı yüzde 80'lere çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Hız ve kemer kontrolüyle ölümleri ciddi oranda azaltabileceklerini değerlendirdiklerini ve bu amaçla da 2013-2014'ün hız ve kemer yılı ilan edildiğini dile getiren Altıntaş, kontrol ve cezaların arttığını ifade etti.

Altıntaş, emniyet kemeri ve hız kontrolü uygulamasıyla ilgili çalışmanın 6 ilde gerçekleştirildiğini, ancak bu çalışmanın 26 ile çıkarılmasını öngördüklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close