YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Gündoğan: Doktoralı İnsan Kaynağımızı Artırmamız Şart
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, doktoralı mezun sayısının bin kişide 0.4 olarak hesaplandığı Türkiye'de üniversitelerin istenilen performansı gösteremediğini söyledi.
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, doktoralı mezun sayısının bin kişide 0.4 olarak hesaplandığı Türkiye'de üniversitelerin istenilen performansı gösteremediğini söyledi. Gündoğan, "Kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamayı yükseltmek için doktoralı insan kaynağımızı artırmamız şart" dedi.
'YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı' kapsamında devlet üniversitelerinde doktora eğitimi alan öğrenciler, Atatürk Üniversitesi'nde üçüncü kez biraraya geldi. Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu'ndaki toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile Atatürk, Artvin Çoruh, Erzurum Teknik, Fırat, Iğdır, Karadeniz Teknik, Recep Tayyip Erdoğan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde doktora burs programı kapsamında eğitim gören yaklaşık üç yüz bursiyer öğrenci ve rektörler katıldı. YÖK'ün yürüttüğü 100/2000 Doktora Burs Programının akademik hayat için itici güç olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversite olarak bu projeyi desteklediklerini belirtti.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ 7 MİLYON 737 BİNE ULAŞTI
Program hakkında bilgi veren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan da, dünyada ve Avrupa'da doktoralı kişi sayısının arttığını söyledi. Avrupa genelinde 2018 rakamlarına göre doktoralı sayısının 750 bin civarında olduğunu açıklayan Gündoğan, Türkiye'de 43 bin 265'i kız olmak üzere toplam 97 bin öğrencinin doktorasını devam ettirdiğini vurguladı. Gündoğan, "Dünyada ilk 10 büyük ekonomi hedefi olan Türkiye için yetişmiş doktoralı eleman sayısında büyük mesafe katetmemiz gerekiyor. Ülkemizde yükseköğretim kurumu olarak 206 kurum var. Öğrenci sayısı 7 milyon 737 bine ulaşmıştır. Bu rakamlar sayısal büyümeyi gösteriyor. Bu sayısal büyümeye nitelik ve kalitenin de eşlik etmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu çerçevede çalışmalardan birisi idari ve mali açıdan bağımsız bir kalite kurulu kurulmasıydı, bunu greçekleştirdik. Onlarca yıldır konuşulan misyon farklılaşması ihtisaslaşma, ikinci projemizdi. Bölgesel odaklı üniversiteler ile araştırma üniversitelerini iki ana kulvarda yürütüyoruz. Hedef odaklı çalışmamızda üçüncü projemiz uluslararası olmak. 2014 yılında 48 bin olan yabancı uyruklu öğrencimiz şu anda 148 bine ulaştı. Dördüncü projemiz ise doktoralı insan kaynağının nitelik, nicelik olarak artırılmasına yönelik olan YÖK 100/2000 Doktora Burs Programıdır. Doktoralı mezun sayısı Çin'de bin kişiye 2,2, Amerika'da bin kişiyle 1.7, Avrupa'da 1,5 olarak hesaplanıyor. 25-34 nüfus içerisinde her bin kişiye düşen doktoralı sayısında Türkiye'de oran bin kişiye 0,4 olarak hesaplanmaktadır. Ülkemiz bu noktada istenilen performansıgöstermemiştir. Kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamayı yükseltmek için doktoralı insan kaynağımızı artırmamız şart" diye konuştu.
Doktora burs programıyla devlet üniversitelerinin doktora programlarının desteklenmesinin hedeflendiğini kaydeden Gündoğan, temel bilimler ve mühendislik, sağlık, sosyal bilimler ile mimarlık ve tasarımdan oluşan 4 ana başlık oluşturduklarını söyledi. Bu ana başlıklar altında 100 alt alan oluşturulduğu bilgisini veren Gündoğan, tematik alanın sektörün ve ülkenin ihtiyaçlarını araştırmalarla karşılayabilmeyi planladıklarını anlattı. Doktora burs programından 3 bin 700 üzerinde öğrencinin yararlandığını ifade eden Gündoğan, 2019 sonuna kadar bu rakamı 4 binin üzerine çıkarmayı istediklerini vurguladı. Toplantıda daha sonra programdan yararlanan öğrenciler Prof. Dr. Naci Gündoğan'a çiçek verdi, doktora öğrencileri birer konuşma yaptı.
Bu arada Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı toplantıya katılacağı açıklanan ancak rahatsızlığı nedeniyle Erzurum'a gelemeyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gönderdiği mesajla programa verdikleri önemi ifade etti. - Erzurum