"YÖK, Üniversiteler ve Demokratikleşme" konferansı -
YÖK Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür, "Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın kararlarına baktığımız zaman, özellikle eğitim özgürlüğüne ilişkin olarak son derece tartışmalı, son derece problemli kararlara imza attığını görüyoruz" dedi.
YÖK Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür, " Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın kararlarına baktığımız zaman, özellikle eğitim özgürlüğüne ilişkin olarak son derece tartışmalı, son derece problemli kararlara imza attığını görüyoruz" dedi.
Gür, Bayburt Üniversitesi Düşünce Akademisi Kulübü tarafından düzenlenen, "YÖK, Üniversiteler ve Demokratikleşme" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Gür, burada yaptığı konuşmada, YÖK'ün çok protesto edilen bir kurum olduğunu belirterek, "YÖK'ün kuruluşu ile ilgili zihinlerde olumsuz bir imaj söz konusu. Çünkü hemen darbe sonrası kurulmuş. Dolayısıyla YÖK darbeyle ilişkili bir kurum olarak ele alınıyor ve Türkiye'ye darbecilerin hediyesi olarak görülüyor" diye konuştu.
YÖK'ün ne yaptığı ya da ne yapması gerektiğinden ziyade, YÖK'ün kuruluş dönemiyle ilgili sıkıntı olduğunu ifade eden Gür, "YÖK, Türkiye'de demokrasinin askıya alındığı bir dönemde kurulan bir kurum olduğu için sürekli protesto edilen ve sürekli tartışmaların odağında olan bir kurum" dedi.
Gür, dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında, eğitim özgürlüğünün önündeki engellerin mahkeme tarafından kaldırıldığının görüldüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Mahkemenin bu konuda daha özgürleştirici, daha pozitif bir rol oynadığını görüyoruz. Oysa Türkiye'de geçmişe baktığımızda, geçmişten günümüze baktığımızda mahkemelerin böyle bir rol oynamadığını görüyoruz. Yani Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın kararlarına baktığımız zaman, özellikle eğitim özgürlüğüne ilişkin olarak son derece tartışmalı, son derece problemli kararlara imza attığını görüyoruz."