Haberler

Yök, İlahiyat Fakültelerinin Müfredatında Değişikliğe Gitti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlahiyat lisans programında yapılan değişiklikle sistematik kelam ve kelam tarihi dersleriyle İslam mezhepleri tarihi dersi birleştirilerek kredileri azaltıldı Türk İslam sanatları ve Türk dini musikisi dersleri de "İslam sanatları ve dini musiki" adlı tek ders haline getirildi Felsefe tarihi dersleri müfredattan çıkarılırken, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin saati artırıldı

HANDE İLBEYİ CANCA - Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan kararla, ilahiyat fakültelerinin lisans programında değişiklik yapıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2'inci sınıfta okutulan kelam tarihi, 3'üncü ve 4'üncü sınıf müfredatında yer alan sistematik kelam dersleriyle  3'üncü sınıfta okutulan İslam mezhepleri tarihi derslerinin saatleri azaltılarak, "kelam ve İslam mezhepleri" adıyla bir derste birleştirildi.

Eski müfredatta sistematik kelam dersinin kredisi 4, kelam tarihi dersinin kredisi 2, İslam mezhepleri tarihi dersinin kredisi ise 4'tü. Yeni düzenlemeyle adı "kelam ve İslam mezhepleri" olan dersin kredisi de 6 olarak belirlendi.

YÖK, 2'şer kredi olan Türk İslam sanatları ve Türk dini musikisi derslerini de birleştirerek, "İslam sanatları ve dini musiki" adlı tek ders haline getirdi. Bu dersin kredisinin de 2 olması kararlaştırıldı.

Felsefe tarihi dersi müfredattan çıkarılırken, din psikolojisi, din sosyolojisi, din eğitimi ve din felsefesi derslerinin kredileri azaltıldı, hadis, tefsir ve İslam hukuku derslerinin kredileri ise arttırıldı.

-Hazırlık sınıfı

YÖK kararında,  hazırlık eğitmi esaslarına ilişkin ise şunlar kaydedil:

"Mesleki Arapça öğretilmesi hedeflendiği için, hazırlık eğitimi ayrı bir yönergeyle dekanlıkça fakülte bünyesinde yürütülür. Her dönem eğitim süresi 18 haftadır. Dersler Arapça işlenir. Her dönem 9. ve 18. hafta kur geçme sınavları yapılır. Sarf ve Nahv geleneksel, diğer dersler yeni usulle verilir.  Okuma ve anlama metinleri, Sarf ve Nahv'e paralel seçilip işlenir. Arap Dili Fonetiği ezber amaçlı değil, tashih-i huruf/tecvid içindir."

-"Yaşanan gerçekliklere aykırı"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat, kelam ve mezhepler tarihinin iki ayrı disiplin olduğunu, farklı derslerle öğrencilere verilmesi gerektiğini belirterek, "Mezhep tartışmasının bu denli İslam dünyasını tehdit ettiği bir zaman diliminde, mezheplerle ilgili bilimsel bir araştırma yapan bir disiplinin kelam ile birleştirilerek işlevsiz kılınması yaşanan gerçekliklere aykırıdır" görüşünü savundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close