Yitirilen 2 Bin Hayat İçin Ege Denizi'ne 2 Bin Kayık Bıraktı
İZMİR'de bulunan İranlı grafiti sanatçısı, insan hakları savunucusu ve aktivist Touraj Saberivand, Halkların Köprüsü Derneği'nin desteğiyle, Ege ve Akdeniz'de savaştan kaçarken boğularak can veren 2 bin Suriyeli anısına, denize, kağıttan yapılmış 2 bin beyaz kayık bıraktı.
İZMİR'de bulunan İranlı grafiti sanatçısı, insan hakları savunucusu ve aktivist Touraj Saberivand, Halkların Köprüsü Derneği'nin desteğiyle, Ege ve Akdeniz'de savaştan kaçarken boğularak can veren 2 bin Suriyeli anısına, denize, kağıttan yapılmış 2 bin beyaz kayık bıraktı. Saberivand, "Amacım onların sayıdan ibaret olmadığını göstermek" dedi.
Ülkelerinde 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle evlerini terk eden Suriyeliler, sınırı geçerek önce Türkiye'ye sığındı. Hedeflerinde Avrupa'ya giderek yeni bir hayat yaşamak olan her yaştan Suriyeli, yasa dışı yollarla Ege ve Akdeniz'i aşmayı denedi. Bu tehlikeli yolculukta, büyük bölümü Avrupa'ya ulaşsa da kadın- erken, çocuk- yaşlı yaklaşık 2 bin Suriyeli, Ege ve Akdeniz'de boğularak can verdi. Bu ölümlerin sayılardan ibaret olmadığını her birinin ayrı bir birey olduğunu hatırlatmak isteyen İranlı grafiti sanatçışı, insan hakları savunucusu ve aktivist Touraj Saberivand, Ege kıyılarını temsilen İzmir'de bir etkinlik gerçekleştirdi. Halkların Köprüsü Derneği'nin destek verdiği Touraj Saberivand, Konak Pier alışveriş merkezinin yan tarafından, denize, kağıttan yapılmış 2 bin beyaz kayık bıraktı.
'BENİM AMACIM ONLARIN ADET OLMADIĞINI ANLATMAK'
"Onların her biri bir yaşamdı, hayattı" diyen Saberivand, "Suriyeli arkadaşlarımızın yaşamı bu kayıklar gibi benim için. Bu sularda boğuldular. Kendileri yoklar, ancak hatıraları bizim yanımızda. Bu kayıklar sonuca varmayacak, çünkü bundan önce politikacılar yapacaklarını yaptılar. Benim amacım onların adet olmadığını ve gerçek bir yüzü olduğunu anlatmak. Bu yüzden her ölüm için bir kayık var" dedi.
Bu ölümlerin önüne geçmek için ne yapılması gerektiği sorulan Saberivand, "Şuanda benim bu konuda hiç umudum yok. Bu etkinliğin de bir şey değiştireceğini ummuyorum. Ancak en azından haberlerde sayı değil gerçek birer yüzleri olduğunu hatırlamaları için yapıyorum" diye konuştu.
AMAÇLARI ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMEK
Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, bu tarz ölümlerin önüne geçebilmek için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. Dernek üyelerinin etkinliğe katıldığını belirten Terzi, "Hakların Köprüsü Derneği olarak bugün İranlı bir sanatçı arkadaşımızı Touraj Saberivand'ı İzmir'de ağırlıyoruz. Onun bir etkinliğini hep beraber gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz geçen yıl denizlerde 2 bin Suriyeli mülteciyi kaybettik. Akdeniz, Ege Denizi 2 bin insana mezar oldu. Onları unutmadığımızı göstermek için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra böyle ölümlerin olmaması için kamuoyunun dikkatini çekmek üzere buradayız. Ruhları şad olsun" dedi.
Etkinliğin temel amacının kaybedilen 2 bin canın unutulmadığını göstermek olduğunu belirten Cem Terzi şunları söyledi:
"Onların hatırasının bizle beraber olduğunu göstermek istedik. Böylelikle de yeni ölümleri engellemek istiyoruz. Yeni ölümleri engellemenin tek yolu; savaşları durdurmak, Suriye'deki savaşı durdurmak, Orta Doğu'daki savaşları durdurmaktan geçiyor. Hem ölülerimizi hatırlamak hem de barış çağrısı olarak algılayabilirsiniz. Yarın da Dünya Barış Günü zaten."
Etkinliğin ardından denize bırakılan kağıttan kayıkları, balık kepçesiyle toplayan Touraj Saberivand, bunları sergilemeyi düşündüğünü söyledi.
- İzmir