Haberler

Yırcalılar Termik Santral Kurulması İçin 4 Bin 130 İmzayla Ankara'ya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulacak termik santral inşaatının başlatılması için 4 bin 130 imza toplayan köylüler, imzalı dilekçeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurulacak termik santral inşaatının başlatılması için 4 bin 130 imza toplayan köylüler, imzalı dilekçeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Yırcalı ve Somalı 45 vatandaş, Ankara'da AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber ile kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Anıtkabir'de Atatürk'ün huzuruna çıkarak, burada MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ile görüşen grup, buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na geçerek, Yırca'da termik santralin planlandığı şekilde kurulması için gerekli düzenlemelerin daha fazla vakit kaybetmeden yapılması talebiyle Soma genelinde topladıkları imzalı 4 bin 130 adet dilekçeyi Bakanlık temsilcilerine teslim etti.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Batı Anadolu'da en önemli kömür merkezinin Soma olduğunu belirterek, "Soma'nın insanları göç etmesin ve Soma'da iş güç sahibi olsun diye çalışıyoruz" diye konuştu. Berber, şunları söyledi:

"Ancak bu süreçte ne yazık ki önemli engellerle mücadele ediyoruz. Bu engellemelerin çoğunun Yırca ve Soma dışından kaynaklandığını gözlemledik. Somalılar ve Yırcalılar dışarıdan bir müdahale gelmeden kendi geleceklerini tayin etme haklarını kullanabilseler süreç bu şekilde olumsuz gelişmezdi. İhaleyi alan şirketin bugüne kadar 100 milyon doların üzerinde bir harcama yaptığını ilettiler bize. Bu harcama, termik santral yapılmazsa yanacak. Öte yandan Yırca'da sizler gibi birçok vatandaşımızın santralin yapımının başlamaması nedeniyle mağdur olduğunu da biliyoruz. Topladığınız bu imzaları aldık. Bunları Meclis Başkanlığı'na ve Başbakanımıza teslim edeceğim. Ama bilin ki bu santral her halükarda inşa edilecek. Bundan bütün Soma ve tüm Türkiye istifade edecek. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Soma'da ne santralden ne de zeytinden vazgeçmeyeceğiz. Firma, santral yapımı için kesilen zeytin ağaçlarının yerine 60 bin zeytin ağacını Soma'ya dikme sözü verdi. Bunu da peyderpey gerçekleştiriyor. Amacımız Soma'da hem madenciliği geliştirerek milli servetimiz olan kömürü ülke ekonomimize kazandırmak, hem de zeytinciliğin daha büyük bir tarımsal ve ekonomik faaliyet olarak katma değer yaratmasına ön ayak olmak."

Somalılar, Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciasının işsizliği çok fazla etkilediğini söylediler. Üzerinde 'Soma ve Yırca'nın tahammülü kalmadı. Bir an önce termik santral inşaatının şimdiki yerine, yani Yırca'da başlamasını istiyoruz' yazılı kağıtlarla vatandaşlardan imza toplayan Yırcalılar adına konuşan Yırca sakini Ethem Balcı, "Yırca Mahallesi'ne Kolin şirketi tarafından santral yapılması için ihale yapıldı. Yapılan ihale sonucu arazisi bulunan yaklaşık 60 mahalleli ile protokol imzaladı. Protokol imzalamayan 17 kişi kaldı. Yırca'ya santral yapılacağını duyanlar mahalleye geldi. Santral yapılmasın diye mahallelileri kışkırttılar ve tatsızlıklar yaşanmasına sebep oldu. Biz yaklaşık 20 Yırcalı olarak tekrar santralin mevcut yerine yapılması için imza kampanyası başlattık. 5 bin imza topladık. Bu 5 bin imzanın içinde Yırca mahallemizin sakinlerinden 130 kişi de destek verdi" dedi.

Üç muhtar azasının santralin yapılmasını istediğini söyleyen Balcı, "Ama muhtarımız Mustafa Akın, yapılmaması için 10-15 kişiyle direniyor. Bizler Soma'da işsizliğin önüne geçmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Alacağım para da yerinde kalsın, yeter ki işsizlik önlensin" diye konuştu.

Yırcalılar olarak topladıkları imzalar ile Ankara'ya geldiklerini ve seslerini duyurmayı amaçladıklarını kaydeden Balcı, "Biz hükümetimizden ve vekillerimizden destek talep ediyoruz. Mücadele veren mahallelerin talebi inşallah olumlu karşılanır. Soma'mıza yeni bir santral kazandırılır ve Soma'mızda işsiz olan vatandaşlarımız iş sahibi olur" dedi.

"SOMA'DA İŞSİZLİK HAD SAFHADA"

Eski Yırca Köyü Muhtarı Mehmet Ali Eker ise, "Soma'da işsizlik hat safhada. Maden kazasından dolayı 15 bin göç etti. Esnaf borcunu ödeyemez durumda. 4 bin imza topladık. Topladığımız imzaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ve ilgili bakanlıklara iletiyoruz ve bir an önce çözüm üretmelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

Yırca köyü sakinlerinden Cemil Saygılı, "Soma'da bol kömürümüz var. İki tane santralimiz var. Üçüncü santralinde yapılmasını istiyoruz. İşsizlik had safhada. Herkes bunun yapılmasını istiyordu. Fakat ne olduysa muhtar değiştikten sonra oldu. Muhtar değişince bir kısım kişiler santral yapılmasını engellemeye çalıştı. Çoğunlukta olan biz Yırca köylüler bugün buradayız. Başkaları bizim köylümüzü kullandı. Onlar rant sağladı" şeklinde konuştu.

"İŞ İSTİYORUZ, AŞ İSTİYORUZ"

Fitnat Saygılı ise, "Biz iş istiyoruz, AŞ istiyoruz. Kaç kişi maden faciasından sonra işsiz kaldı. Biz toplandık buraya geldik. Bu santralin olmasını istiyoruz. Somamızın çocuklarının işinin olmasını istiyoruz. İstemeyenlerin toprağı yok zaten" diye konuştu.

Hüseyin Kutlu da santralin yapılmasını istediklerini kaydederek, "Kamuoyuna çıkıp duygu sömürü yapan muhtarın santralin yapılacağı yerde bir dikili ağacı var mı araştırılsın. Kömür olmayan yerlere ağaçlarımızı dikelim. Ağaçlarımız kesildi, santral durdu, hükümetten yardım istiyoruz. 6 bin ağaca karşılık bir firma 60 bin zeytin ağacı dikti. Şu an biz sadece o firmanın diktiklerini biliyoruz. Devletin çalışması var mı bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir Somalı kadın ise, kimsenin tarlasını vermediği zaman fabrikaların nereye kurulacağını ifade ederek, santral inşaatını gerçekleştiren firmanın kimseyi mağdur etmediğini ve herkese hak ettiği parayı verdiğini söyledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close