Yırcalılar, Direniyor
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde yapılması planlanan termik santral projesi mahkeme kararlarıyla iptal olsa da çevre örgütü Greenpeace ve Yırcalılar'ın Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali davasında ilk duruşma görüldü.
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde yapılması planlanan termik santral projesi mahkeme kararlarıyla iptal olsa da çevre örgütü Greenpeace ve Yırcalılar'ın Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali davasında ilk duruşma görüldü. Çevreciler ve köylüler duruşma öncesinde bir açıklama yapıp, olumlu bir karar çıkacağına inandıklarını vurguladı.
Kolin Grubu, termik santral yapmayı planladığı Soma'nın Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgede, geçen yıl 7 Kasım'da iş makineleriyle zeytin ağacı katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi, söküldü. Ülkede üzüntü yaratan kesim sonrası, termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nca alınan 'acele kamulaştırma' kararı için Danıştay yürütmeyi durdurma verdi. Çevre Örgütü Greenpeace ve Yırca köylüleri, bir taraftan da termik santralin yapımı için verilen Çevre ve Şehircilik bakanlığı'nın ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme geçen 16 Aralık'ta ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Bu süreçte Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Yırca'da kurulması planlanan termik santral için alınan 'acele kamulaştırma' kararını esastan iptal eden Danıştay 6. Dairesi'nin kararını geçen 21 Nisan'da kısmen onamasıyla da çevreci ve köylüler bir zafer daha kazandı. Ancak, buna rağmen Kolin firmasının yörede termik santral projesinden vazgeçmemesi nedeniyle çevreciler ve köylüler mücadellerini sürdürüyor. Termik santralin için verilen ÇED olumlu raporunu tamamen iptali için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nde bir başka dava daha açıldı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşması öncesinde, Yırca köylüleri ve Greenpeace basın açıklaması yaptı.
DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI
Duruşma öncesi Greenpeace ve köylüler, duruşmanın görüleceği Manisa İdare Mahkemesi önünde "Soma'da Kolin'e yer yok" ve "Kolin'in ÇED'i iptal edilsin", "Zeytinimi seviyorum" pankartları açtı. Basın açıklamasına CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Manisa 3. sıra milletvekili adayı Tur Yıldız Biçer de katıldı. Kolin Şirketler Grubu'nun Manisa'nın Yırca Köyü'nde yapmayı planladığı kömürlü termik santral projesi iptal olmuş olsa da, şirket, santrali bölgede başka bir alana yapma planlarına devam ettiğine dikkati çeken Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, "Kolin'in yapmayı planladığı termik santrale karşı birkaç aydır Yırca köylülerin nezdinde başlayan direniş ve mücadele bütün Türkiye'ye yayıldı. Bütün Türkiye Kolin Termik Santral projesine karşı bir mücadele vermeye başladı. Bu direniş ve mücadele kapsamında Kolin Şirketler Grubu hukuka aykırı bir şekilde Yırca köylülerini zeytinlik alanlarında 6 bin 666 zeytin ağacını hukuk süreci beklenmeden kesti. Bundan sonra köylüler ve Greenpeace adına başlattığımız hukuk mücadellerini kazandık. Danıştay burada hiçbir şekilde zeytinlik alanda endüstri tesisi kurulamayacağına, bir enerji yatırımın gerçekleştirilemeyeceğine ve termik santral projesinin hayata geçirilemeyeceğine karar verdi. Bu mücadele kapsamında zeytinlik alanlarını enerji projelerine açma Zeytin Kanunu Tasarısı da yasallaşmadı. Zeytinlik alanları halen daha hukuk altında korunmaya devam ediyor. Bu dava ile birlikte sadece Yırca Mahallesi'nde değil, dünyada, Türkiye'de ve özellikle Soma'da da kirli bir enerji biçimi olan kömür yakıtlı termik santrallerini hayata geçmemesi, hukuka aykırı bir şekilde alınan ÇED raporunun iptal edilmesi için davamızı açtık" dedi.
"VERİLECEK KARAR ÇOK ÖNEMLİ"
CHP Manisa Milletvekili ve 1'inci sıra milletvekili adayı Özgür Özel de ÇED raporunun iptali konusunda verilecek kararın Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Milletvekili Özel, "Esas olarak artık Yırca'ya santral yapılamayacağı, yapılan bir çok işlemin hukuksuz ve kanunsuz olduğu ortaya çıktı. Ama sürecin başındaki ÇED raporunun hukuka aykırı olduğunun ispatlanması önemli bir değerdir. Yırca köylüleri kendileri için Manisa Adliyesi'nin önünde değiller. Çünkü Yırca'ya artık termik santral yapılmayacağını biliyorlar. Ama onlar Türkiye'nin dört bir yanında siyasi irade istedi, 'birilerine bu hakkı verdi' diye kolayca verilen ÇED raporlarının ve raporun bir parçası olan halkı bilgilendirme toplantılarının onların olmadığı yerlerde göstermelik yapılıp, imza altına alınması gibi işlemlerin daha sonra hepimizin hayatını tehdit ettiğini ortaya koymak için Manisa Adliyesi'ndeler. Yırca bir çoban ateşi ve oradan aldığımız o ateşi Türkiye'nin dört bir yanındaki adalet, doğa, insan hakları mücadelelerine taşıyoruz" diye konuştu.
Açıklamaların ardından söz alan Yırca köylülerinden Emine Sezer de AK Parti Manisa Milletvekili ve 1. sıra milletvekili adayı Recai Berber'e tepki gösterip, "Çıktığı bir televizyon programında, 'Yırca Köyü muhtarının sökülen zeytin ağaçlarının bulunduğu yerde bir tane dikili zeytin ağacı yok' dedi. Oysa dikilen 6 bin 666 zeytin ağacı muhtarımız sayesinde dikildi. Muhtarımızın devamlı arkasındayız. O bize sahip çıktı. Biz de ona sahip çıkacağız. Zeytinlerimizi kestiler. Çok şükür Allah'ımıza bizi destekleyenler oldu" dedi.
Konuşmaların ardından açıklamaya katılanlar, duruşmayı izleme için adliyeye girdi.
Bir saat süren duruşmanın ardından bir açıklama daha yapan Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, duruşmada ÇED raporunun neden iptali edilmesi gerektiği ie ilgili beyanlarını sunduklarını ve olumlu bir kararın çıkacağına inandıklarını belirtip, "Bu bizim üçüncü zaferimiz olacak" diye konuştu.